Μέτρα στήριξης στην ενέργεια: Πώς θα αντιμετωπιστούν οι φουσκωμένοι λογαριασμοί

Tι ισχύει για τις διακοπές ρεύματος

«Κλειδώνει» το νέο πακέτο μέτρων για την ενέργεια, με την κυβέρνηση να φέρνει πιο κοντά τις ανακοινώσεις. Στόχος είναι να δοθεί μια «ανάσα» στα νοικοκυριά, καθώς αν συνεχίσουν να φτάνουν φουσκωμένοι λογαριασμοί θα αυξηθεί ο αριθμός των πολιτών  που δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Το πρόβλημα δεν αφορά πλέον αποκλειστικά ευάλωτα  νοικοκυριά – για τα οποία προβλέπονται και κάποιες ειδικές διατάξεις – αλλά και τα μεσαία στρώματα. Μάλιστα στο νέο πακέτο θα υπάρχουν μέτρα στήριξης και για όσους καταναλώνουν από 300 κιλοβατώρες και πάνω, οι οποίοι τώρα μπορεί να βλέπουν  τους λογαριασμούς  ρεύματος τέσσερις και πέντε φορές πάνω.
Οι τελευταίες πινελιές στο σχέδιο μπαίνουν άμεσα και θα υπάρξει συνάντηση – αναμένεται να γίνει σήμερα το απόγευμα – του πρωθυπουργού με τον υπουργό Ενέργειας. Τις επόμενες ημέρες  θα οριστικοποιηθούν κάποια επιμέρους σημεία του σχεδίου και θα ακολουθήσουν οι επίσημες ανακοινώσεις, που αναμένεται να γίνουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση μέχρι τις 15 Μαΐου θα έχει παρουσιάσει ένα εθνικό σχέδιο για την ενέργεια, που θα μπει σε εφαρμογή τον Ιούνιο. Σε περίπτωση που υπάρξει θετική έκβαση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής η κατάσταση απλοποιείται, διαφορετικά το σχέδιο θα εφαρμοστεί αρχικά με εθνικούς πόρους (και θα αναμένονται σε δεύτερο χρόνο οι ευρωπαϊκές κινήσεις).
Στόχος είναι σε αυτή τη συγκυρία να αποφευχθούν διακοπές ρεύματος σε πολίτες που πήραν υπέρογκους λογαριασμούς και από τον Ιούνιο να ομαλοποιηθεί.  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έχει σημειώσει πως  «κανένας λογαριασμός δεν κόβεται, αν τον αφήσεις απλήρωτο μια φορά. Κανένας λογαριασμός δεν κόβεται ακόμα και αν τον αφήσεις απλήρωτο ενδεχομένως και δεύτερη φορά, εφόσον έχεις κάνεις ρύθμιση».
Παράλληλα επισημαίνεται πως όλοι οι πάροχοι και η Δ.Ε.Η. έχουν προγράμματα δόσεων, ενώ για να αποφευχθούν νέες διακοπές ρεύματος εξετάζεται το ενδεχόμενο το πρόγραμμα  να «επεκταθεί» για να διευκολυνθούν τα νοικοκυριά.  «Εάν χρειάζεται το επόμενο διάστημα εξαιτίας των πολύ υψηλών λογαριασμών αυτό κάπως να επικαιροποιηθεί και να ανοίξει ακόμη περισσότερο, είναι κάτι που πρέπει να το δούμε» σημείωσε χθες ο κ. Οικονόμου.
Από εκεί και πέρα στόχος είναι να υπάρξει ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, με το νέο ενεργειακό πακέτο να έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι μηνών και να απλώνεται -εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο-  για δώδεκα μήνες. Σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειαστούν πέντε με έξι δισεκατομμύρια και ήδη εξετάζονται τα περιθώρια στήριξης από τον προϋπολογισμό και κυρίως από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης.
Παράλληλα μέσα στο Μάιο έρχεται και ένα νέο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων και εξετάζεται η χορήγηση μιας δεύτερης επιταγής ακρίβειας. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο και ενός οριζόντιου μέτρου στήριξης, όπως για παράδειγμα η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα. Παράλληλα θα υπάρξουν  ανακοινώσεις για ένα νέο στεγαστικό πρόγραμμα με έμφαση στα νέα ζευγάρια αλλά και για ένα διευρυμένο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού.

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο