Μεντίζης: «Το ν/σ για το ΕΣΥ είναι ένα έκτρωμα και πρέπει να καταργηθεί»

«Ακυρώνει τη δημόσια υγεία και βάζει τον κόσμο να πληρώνει από την τσέπη του», σημειώνει το μέλος του ΔΣ του ΣΥΚΝΕ, το οποίο, όπως αναφέρει, δεν έχει αντιδράσει ακόμη δυναμικά… Περίπου 30 οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί που επιστρέφουν στο ΠΓΝΑ

της Κικής Ηπειρώτου    

«Το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη κλείνει τις πόρτες των νοσοκομείων για τους πολίτες, είναι ένα έκτρωμα και είναι το πρώτο που θα πρέπει να καταργηθεί», λέει στη ΓΝΩΜΗ το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Υπαλλήλων Κρατικών Νοσοκομείων Έβρου Χριστόδουλος Μεντζίδης. Παράλληλα, εκφράζει τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι το Σωματείο δεν έχει αντιδράσει δυναμικά κατά του νομοσχεδίου, κάτι που φάνηκε και από την ισχνότατη συμμετοχή των εργαζομένων στην πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση.

«Καταργώντας το δικαίωμα της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ στο δημόσιο νοσοκομείο και δίνοντας τη δυνατότητα της μερικής απασχόλησης, οδηγούμαστε σε περαιτέρω αύξησης των δαπανών για την ιδιωτική υγεία, όπου ήδη, φτάνουν στο 40%. Με το νομοσχέδιο, το ποσοστό αυτό θα εκτοξευτεί. Θα πηγαίνει ο κόσμος στο ιδιωτικό ιατρείο ή στην ιδιωτική κλινική, θα τον βλέπει ο γιατρός και για να χειρουργηθεί θα πρέπει να πληρώνει από την τσέπη του. Το δικαίωμα στη δημόσια υγεία, περίθαλψη και νοσηλεία είναι αναφαίρετο και αυτό το νομοθέτημα, το καταργεί στην πράξη, είναι τρομερά σκληρό. Εξάλλου, είχαμε το προηγούμενο διάστημα και τα απογευματινά χειρουργεία, άλλο ένα έκτρωμα κι ένα χτύπημα σε όλους μας» σημειώνει ο κ. Μεντίζης, ενώ σχολιάζοντας τη «φιλοσοφία» του  νομοσχεδίου, αναφέρει: «Θέλουν λένε να αυξήσουν το εισόδημα στους γιατρούς του ΕΣΥ, λόγω της αδυναμίας και αδιαφορίας τους να ενισχύσουν το δημόσιο σύστημα υγείας. Αντί να προσλάβουν προσωπικό, να ανοίξουν όλες οι αίθουσες χειρουργείων και να εξυπηρετείται ο κόσμος… Δεν μπορεί ο πολίτης να πηγαίνει σε δημόσιο νοσοκομείο και να του λένε πλήρωσε, όταν ο πληθωρισμός και το κόστος ζωής έχουν φτάσει στα επίπεδα που είναι σήμερα. Το χειρότερο σενάριο θα είναι να χρειάζεται ένας άνθρωπος περίθαλψη και να μην έχει να πληρώσει».

Σε επίσκεψη της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το καλοκαίρι, ο κ. Μεντίζης εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι η όποια ενίσχυση του ΕΣΥ είναι επιφανειακή. Εξάλλου, ο προϋπολογισμός πέρσι μειώθηκε κατά 180 εκ ευρώ, ενώ οι μόνιμες προσλήψεις έχουν αντικατασταθεί από τις διαρκείς ανανεώσεις συμβάσεων επικουρικών γιατρών. Η προκήρυξη 3Κ που είναι σε εξέλιξη και αφορά την πρόσληψη 3.700 νοσηλευτών και νοσηλευτριών δεν αναμένεται να έχει κάποιο αποτέλεσμα πριν το καλοκαίρι του 2023, ενώ και τότε, τα κενά δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλυφθούν.

Κι όλα αυτά, την στιγμή που το Εθνικό Σύστημα Υγείας δοκιμάστηκε κατά την περίοδο της πανδημίας και παρά τα προβλήματα, άντεξε. Λαβώθηκε, ωστόσο, τόσο από τις 30 απώλειες εργαζομένων, πανελλαδικά, λόγω covid, όσο και από την περαιτέρω εξουθένωση του προσωπικού, η οποία, αδιάλειπτα, συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

«Θα περίμενε κανείς πως μετά από την περιπέτεια του covid, θα λαμβάνονταν αποφάσεις ουσιαστικής στήριξης της δημόσιας υγείας. Αντ’ αυτού, ήρθε αυτό το νομοθέτημα, το οποίο είναι το πρώτο που θα πρέπει να καταργηθεί», αναφέρει ο κ. Μεντίζης.

Παράλληλα, εκφράζει την πικρία του για το γεγονός ότι το ΔΣ του ΣΥΚΝΕ δεν έχει αντιδράσει ακόμη δυναμικά κατά του νομοσχεδίου, κάτι που φάνηκε και από την ισχνότατη συμμετοχή των εργαζομένων στην πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση.
«Πρότεινα στο ΔΣ να γίνει άμεσα γενική συνέλευση για να οργανώσουμε τα επόμενα βήματά μας, να δώσουμε το έναυσμα και στην κοινωνία, γιατί οι επιπτώσεις από αυτό το νομοθέτημα, μας αφορούν όλους. Αντί να πυκνώσουν, όμως, οι αντιδράσεις, ελαχιστοποιούνται. Δεν μπορεί να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια και να μην έχυμε παρουσία στη γενική απεργία…»

Για την επιστροφή των μη εμβολιασμένων

Περίπου 30 εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του covid θα επιστρέψουν στα καθήκοντά τους στο ΠΓΝΑ, μετά την απόφαση Πλεύρη. Ο κ. Μεντίζης σημειώνει πως αυτή η απόφαση θα έπρεπε να είχε ληφθεί πολύ νωρίτερα. Ωστόσο, όπως αναφέρει, η εξέλιξη είναι θετική και δικαιώνει την  Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων και τον αγώνα που είχε κάνει, καταθέτοντας σχετικό αίτημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο