Μενέλαος Μαλτέζος στην ημερίδα του ΓΕΩΤΕΕ: Οι δασικές πυρκαγιές δεν είναι τυχαία φαινόμενα

“Η πύρινη καταστροφή αποτελεί ένα τραγικό παράδειγμα της ελλιπούς αντιμετώπισης του προβλήματος από την πλευρά της Κυβέρνησης” τόνισε κατά τον χαιρετισμό του, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ  

Για τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την πρόληψη, τη βελτίωση της ετοιμότητας και του συντονισμού, αλλά και την αποτελεσματική αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών μίλησε ο Μενέλαος Μαλτέζος, εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε ημερίδα του ΓΕΩΤΕΕ.

Αναλυτικά:

Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες,
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση στην Ημερίδα σας.
Η σημερινή εκδήλωση, με τίτλο «Δασικές Πυρκαγιές. Συμπεράσματα και Κατευθύνσεις. Η περίπτωση του Έβρου» έχει ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία γιατί διοργανώνεται από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου τον καθ’ ύλη Σύμβουλο της Πολιτείας σε θέματα που αφορούν στη διαχείριση και προστασία των φυσικών μας πόρων και του περιβάλλοντος
Οι δασικές πυρκαγιές στην Χώρα μας θεωρούνται ένα από τα σοβαρότερα και πολυπλοκότερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η συντεταγμένη Πολιτεία.
Οι καταστροφικές φωτιές που για 17 ημέρες έπληξαν τον Έβρο τόσο του 2023,που άφησαν πίσω τους 961.133 στρ κατεστραμμένης γης και μετρήσαμε 21 απώλειες σε ανθρώπινες ζωές
Η πύρινη καταστροφή αποτελεί ένα τραγικό παράδειγμα της ελλιπούς αντιμετώπισης του προβλήματος από την πλευρά της Κυβέρνησης δεδομένης της κλιματικής αλλαγής.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι δασικές πυρκαγιές δεν είναι τυχαία φαινόμενα.
Προκαλούνται από την έλλειψη πρόληψης, ετοιμότητας και συντονισμού που τροφοδοτούνται από ανθρώπινες δραστηριότητες και εντείνονται από την κλιματική κρίση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα του, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος. Πιστεύουμε ότι η πρόληψη, η έγκαιρη ανταπόκριση και η αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών, αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουμε:
· Ενίσχυση της πρόληψης:
o Δημιουργία ενός ενιαίου ολοκληρωμένου Εθνικού συστήματος πρόληψης προστασίας και ασφάλειας από τις πυρκαγιές δασών και υπαίθρου.
o Με ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση των πολιτών, τον καθαρισμό δασών και δασικών δρόμων, και την ανάπτυξη υποδομών πυροπροστασίας.
· Βελτίωση της ετοιμότητας και του συντονισμού:
o Άμεση υιοθέτηση του Πορίσματος της επιτροπής Goldammer
o Ενίσχυση της Δασικής υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος με προσωπικό, εξοπλισμό και εναέρια μέσα.
o Εκσυγχρονισμός του συστήματος διοίκησης και ελέγχου των επιχειρήσεων κατάσβεσης.
o Αποτελεσματικός συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.
o Διάθεση των απαραίτητων πόρων για την πρόληψη και καταστολή με εξισορρόπηση και εξ ορθολογισμό της σχέσης των δαπανών μεταξύ πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών.
· Αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών:
o Άμεση αποζημίωση των πληγέντων.
o Εκπόνηση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων του περιβάλλοντος και των υποδομών.
o Ενίσχυση της ανθεκτικότητας όλων των παραγόντων που πρέπει να προστατευτούν (κοινωνία, οικονομία, περιβάλλον).
o Ενεργοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής και οικονομικής στήριξης των πληγέντων.

Η θωράκιση των δασικών υπηρεσιών αποτελεί ζωτικής σημασίας παράγοντα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της μάστιγας των δασικών πυρκαγιών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται για την υλοποίηση μίας ρεαλιστικής και ολοκληρωμένης στρατηγικής, με γνώμονα πάντα την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια των πολιτών.
Συμμετέχουμε στην Ημερίδα του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. με πνεύμα ευθύνης και συνεργασίας. Πιστεύουμε ότι η συλλογική προσπάθεια, η ανταλλαγή απόψεων και η υιοθέτηση ορθολογικών πολιτικών, μπορούν να συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών.
Ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες της Ημερίδας σας. Ευελπιστούμε να επιτευχθούν οι στόχοι της και να υλοποιηθούν οι προτάσεις που θα προκύψουν μετά το περας αυτής. Είμαι βέβαιος ότι τα συμπεράσματά της θα γινόταν κτήμα μιας προοδευτικής κυβέρνησης, αλλά μέχρι τότε ανταποκρινόμενοι στον θεσμικό μας ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση , ελπίζουμε και ζητάμε να βρουν ευήκοα ώτα στην παρούσα κυβέρνηση της Ν.Δ για μην ξαναζήσουμε τέτοιου είδους καταστροφικές κρίσεις”.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του