Μεγαλώνει η ανησυχία για τους 50 εργαζόμενους της πρώην «Θράκης»

Ασπιώτης για υποσχέσεις Χατζηδάκη ότι δρομολογείται λύση: «Το ακούμε από τον Σεπτέμβριο αυτό, φοβάμαι ότι θα τους εντάξει σε πρόγραμμα του ΟΑΕΔ,  που θα είναι ό,τι χειρότερο»
Σε ομηρία οι εργαζόμενοι, ενώ τα μέλη της Αναπτυξιακής, που διαχειρίζεται το πρόγραμμα, απειλούνται με κατασχέσεις περιουσιακών τους στοιχείων!

Της Κικής Ηπειρώτου

Στο ταμείο ανεργίας εντάσσονται πλέον οι 50 εργαζόμενοι της πρώην αλλαντοβιομηχανίας Θράκη, που από το 2009 μέσω ειδικού προγράμματος, εργάζονται σε φορείς του δημοσίου, όπως ο Δήμος και περιφέρεια, καλύπτοντας πάγιες κι διαρκείς ανάγκες.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που όλα αυτά τα χρόνια, με αρκετά προβλήματα, λάμβανε διαρκείς παρατάσεις, έληξε στις 31/12/2021, δίχως να λάβει παράταση αυτή τη φορά, παρά τις επιστολές και τις συναντήσεις των τοπικών φορέων με το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας. Μάλιστα, την Πέμπτη 13/1, ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ Σταύρος Κελέτσης συναντήθηκε με τον Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη. Ο βουλευτής τόνισε για μια ακόμη φορά την αναγκαιότητα παράτασης του προγράμματος δεδομένου ότι αφορά σε πρώην εργαζομένους σε μια ευαίσθητη περιοχή, οι περισσότεροι μεγάλης εργασιακά ηλικίας. Σύμφωνα με τον Υπουργό στις αμέσως προσεχείς ημέρες αναμένεται από το Υπουργείο η απόφαση επίλυσης του θέματος.

Ο Στάθης Ασπιώτης, πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και αντιπρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Έβρου, που είναι ο φορέας υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος, αποτελώντας τον συνδετικό κρίκο μεταξύ Υπουργείου και εργαζομένων, δήλωσε στη ΓΝΩΜΗ πως ο κ. Χατζηδάκης, σε συνάντηση που είχε στην Αθήνα με το ΔΣ της Αναπτυξιακής, είχε επισημάνει και τότε πως θα προχωρούσε στην επίλυση του θέματος.

«Μάλιστα, συγκεκριμένα είχε αναφέρει πως ψάχνει να βρει κάτι καλύτερο για τους εργαζόμενους, δίχως να μας πει ακριβώς περί τίνος πρόκειται. Για τους ανθρώπους όμως αυτούς, δεν υπάρχει κάτι άλλο καλύτερο, το καλύτερο θα ήταν η μονιμοποίησή τους μετά από τόσα χρόνια ομηρίας. Ο κ. Χατζηδάκης μας είπε πως ενδιαφέρεται για το θέμα, αλλά αυτό δεν το είδαμε ακόμη. Από τον Σεπτέμβριο που έγινε η κουβέντα, φτάσαμε Ιανουάριο, με τους εργαζόμενους, τελικά, να μπαίνουν  στο ταμείο ανεργίας, αφού έμειναν χωρίς δουλειά».

Από καθυστερήσεις δεδουλευμένων μέχρι κατασχέσεις!

Ένα μόνιμο πρόβλημα, από την έναρξη του προγράμματος μέχρι τώρα, είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή της χρηματοδότησής του. Έτσι, οι εργαζόμενοι, 118 όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα το 2009 και 50 σήμερα, δεν πληρώνονται κάθε μήνα, αλλά σχεδόν ανά τρίμηνο. Επιπλέον, λόγω της καθυστέρησης στην καταβολή των δόσεων του προγράμματος, δεν υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ, από την Αναπτυξιακή, με αποτέλεσμα, το Διοικητικό της Συμβούλιο, και ο πρόεδρος συγκεκριμένα, να κινδυνεύει κάθε φορά με κατάσχεση των προσωπικών περιουσιακών του στοιχείων!

«Ο προηγούμενος πρόεδρος είχε μία τέτοια δυσάρεστη εμπειρία, όταν έγινε κατάσχεση των καταθέσεων από τον τραπεζικό του λογαριασμό, επειδή δεν είχε πληρώσει η Αναπτυξιακή τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων . Φυσικά, αυτό δεν είχε γίνει, επειδή δεν είχε υπάρξει εγκαίρως η χρηματοδότηση για το πρόγραμμα. Στο τέλος, φυσικά, τα περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν επιστρέφονται, αλλά η ταλαιπωρία είναι μεγάλη», αναφέρει ο κ. Ασπιώτης.

«Πολύ φοβάμαι ότι ο κ.  Χατζηδάκης προσπαθεί να εντάξει αυτούς τους εργαζόμενους σε κάποιο πρόγραμμα τύπου κοινωφελούς εργασίας ου ΟΑΕΔ. Ελπίζω να μην βγω αληθινός, γιατί αυτό θα είναι ό,τι χειρότερο για αυτούς τους ανθρώπους. μιλάμε για θέσεις εργασίας με περιορισμένη διάρκεια και πολύ λιγότερα χρήματα. Αυτό θα είναι μία πραγματική ομηρία».

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Έβρου

«Με  την από 18-08-2009 προγραμματική σύμβαση και την από 07-06-2019 τροποποιημένη προγραμματική σύμβαση αυτής, οι συμβαλλόμενοι αφενός το  Ελληνικό Δημόσιο-Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και αφετέρου ο Δήμος Αλεξανδρούπολης (φορέας υποδοχής) και η Αναπτυξιακή Εταιρία Έβρου Α.Ε. (φορέας υλοποίησης) συνεργάζονται ώστε, με την παροχή των υπηρεσιών και εκτέλεση των ενεργειών του καθενός στο πλαίσιο των νόμιμων σκοπών ή αρμοδιοτήτων του, να πραγματοποιούν το πρόγραμμα « επανειδίκευσης, κατάρτισης και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, για τους πρώην εργαζόμενους της εταιρίας ΘΡΑΚΗ Α.Ε.».

Ο αριθμός των δικαιούχων στο εν λόγω πρόγραμμα, σήμερα φτάνει τους πενήντα (50). Το πρόγραμμα σύμφωνα με την από 07-06-2019 τροποποιημένη προγραμματική σύμβαση λήγει την 31/12/2021.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος στο σύνολό τους εργάζονται για όλο το διάστημα της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα , σε τέσσερις φορείς υποδοχής. Στον φορέα υποδοχής Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης-Περιφερειακή Ενότητα ¨Εβρου , στον φορέα υποδοχής Δήμος Αλεξανδρούπολης, στο Επιμελητήριο Έβρου και στη Δημοσυνεταιριστική Έβρος Α.Ε.

Στους φορείς υποδοχής αυτούς εργάζονται  στις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, του Δήμου Αλεξανδρούπολης του Επιμελητηρίου Έβρου  και της Δημοσυνεταιριστικής Έβρος Α.Ε., όπου επανδρώνουν σημαντικές θέσεις καλύπτοντας  πάγιες και διαρκείς ανάγκες ανά διεύθυνση, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες και η απουσία τους μετά την 31/12/2021 θα δημιουργήσει δυσχέρειες στην εύρυθμη λειτουργία των φορέων αυτών.

Οι πενήντα  (50) δικαιούχοι  των οποίων η σύμβαση με το τρέχων πρόγραμμα λήγει στις 31/12/2021, δεν καλύπτουν τις ισχύουσες προϋποθέσεις για λήψη πλήρους συντάξεως γήρατος, ενώ οι προϋποθέσεις για ανεύρεση εργασίας στην περιοχή είναι απειροελάχιστες (η πλειοψηφία αυτών είναι πάνω από 50 ετών) και υπάρχει δυσκολία στην ανεύρεση νέων θέσεων εργασίας λόγω της  υφιστάμενης ανεργίας και της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην ακριτική αυτή περιοχή, που υπάρχει γενικότερα.

Ο κύριος του έργου (Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ) με το υπ΄αριθμ΄1665/27-10-2021 έγγραφό του  και με θέμα: ένταξη 12 συνεχιζόμενων έργων εθνικού σκέλους του ΠΔΕ 2021 στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025 του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, σύμφωνα με την αριθμ. 64957/2021 (ΦΕΚ 2548/Β ́/16.06.2021) Υ.Α «Μεταφορά συνεχιζόμενων έργων εθνικού σκέλους ΠΔΕ 2021 στα Προγράμματα Ανάπτυξης του ΕΠΑ 2021-2025 και ρυθμίσεις χρονοδιαγράμματος έγκρισης των Προγραμμάτων»}, προχώρησε στη μεταφορά του εν λόγω έργου από το ΠΔΕ 2021 στα Προγράμματα Ανάπτυξης του ΕΠΑ 2021-2025.

Κατόπιν των ανωτέρω και λαμβάνοντας υπόψη  την από  07/06/2021 τροποποιημένη προγραμματική σύμβαση η οποία λήγει στις 31/12/2021, αναμένονται οι  απαιτούμενες ενέργειες από τον κύριο του έργου  -δηλαδή το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων -συνέχισης του προγράμματος πέραν της 31/12/2021».

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο