room-to-grow-bnner

Μεγαλώνει η ανησυχία για το μέλλον των πανεπιστημιακών σχολών του βορείου Έβρου  

Πρόταση έξι σημείων κατέθεσε στο Υπουργείο Παιδείας ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης 

Παρέμβαση και από τον βουλευτή Αναστάσιο Δμοσχάκη, ο οποίος είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για το θέμα και τον Πρωθυπουργό  

Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου  

Μεγαλώνει η ανησυχία στον βόρειο Έβρο για το μέλλον των πανεπιστημιακών σχολών της περιοχής, καθώς με το νομοσχέδιο Κεραμέως για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των τμημάτων του ΔΠΘ στην Ορεστιάδα, αλλά και το Διδυμότειχο  

Οι αριθμοί, που αποτελούν ασφαλείς εκτιμήσεις του Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του ΔΠΘ Σπύρου Κουτρούμπα, και οι οποίοι διαβιβάστηκαν στο Υπουργείο, μιλούν από μόνοι τους: Το 2020, το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης υποδέχθηκε 272 νέους φοιτητές  και το τμήμα Δασολογίας 195.  

Με τα νέα δεδομένα που φέρνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, και με αναγωγή των περσινών αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, οι εισακτέοι στο τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης θα μειωθούν κατά 90% περίπου και θα “πέσουν” στους 30, ενώ μηδενικός θα είναι ο αριθμός των εισακτέων στο τμήμα Δασολογίας. 

 

Πρόταση 6 σημείων από Μαυρίδη  

Πρόταση έξι σημείων, για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των τμημάτων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που λειτουργούν στην Ορεστιάδα, θέτει υπ’ όψιν της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, με επιστολή του, ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης. Ο κ. Μαυρίδης επισημαίνει ότι τόσο η απόφαση του πρώην υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, να αυξήσει τον αριθμό των τμημάτων Γεωπονίας και Δασολογίας, όσο και οι αλλαγές στη βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίες θεσπίστηκαν με την πρόσφατη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, βάζουν σε κίνδυνο τη συνέχεια των πανεπιστημιακών τμημάτων της Ορεστιάδας.  

Υπογραμμίζει επίσης πως τα συγκεκριμένα τμήματα έχουν επανειλημμένα αξιολογηθεί θετικά, τα επιστημονικά τους πεδία έχουν διασύνδεση με την αγορά εργασίας, παρουσιάζουν συνεχή βελτίωση σε όλα τα επίπεδα, έχουν δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς με την τοπική κοινωνία και η γεωγραφική τους θέση έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.  

«Δεδομένου ότι ένα από τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων είναι οι χιλιομετρικές αποστάσεις, και ότι σύμφωνα με την πρόβλεψη που προκύπτει βάσει των νέων όρων της βάσης εισαγωγής θα υπάρξει αριθμητική συρρίκνωση των επιτυχόντων στα περιφερειακά πανεπιστημιακά τμήματα», ο δήμαρχος Ορεστιάδας προτείνει την αύξηση του ποσοστού απόκλισης από τη μέση τιμή βάσης εισαγωγής κατά 10%-20% και  τη μείωση των θέσεων επιτυχόντων σε αντίστοιχα τμήματα που λειτουργούν σε μεγάλα αστικά κέντρα.  

Επιπλέον, ζητά να εξεταστεί η πρόταση για εξασφάλιση στέγης σε όλους τους φοιτητές των περιφερειακών πανεπιστημιακών τμημάτων, είτε σε φοιτητικές εστίες είτε με επιδότηση ενοικίου, να διπλασιαστεί το φοιτητικό επίδομα και να υπάρξει πλήρης κάλυψη των μετακινήσεων των φοιτητών προς τον τόπο κατοικίας τους. Καταλήγοντας, καλεί την υπουργό Παιδείας να προβεί σε όσες ενέργειες απαιτηθούν, «ώστε να πάμε άλλο ένα βήμα μπροστά, όπως το οφείλουμε στα παιδιά μας, στους καθηγητές και στα πανεπιστήμιά μας…», σημειώνει χαρακτηριστικά στην επιστολή του, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ Ορεστιάδας.     

 

Δημοσχάκης: Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό  

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση προέβη ο βουλευτής κι Επίτιμος Αρχηγός της Ε.Α, Αν.Δημοσχάκης, προς την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον Υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο, διαβιβάζοντας τα στοιχεία που απέστειλε ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας ΔΠΘ (Ν.Ορεστιάδα), Σπύρος Κουτρούμπας. 

Συγκεκριμένα  ο βουλευτής έθεσε το ζήτημα της βιωσιμότητας των τμημάτων καθώς τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά και προαναγγέλουν την απαξίωση των Σχολών.  

 Παράλληλα ζήτησε σε έγκαιρο χρόνο να ληφθούν μέτρα που θα αφορούν συγκεκριμένα τα Τμήματα των ακριτικών περιοχών, όπως ο Έβρος.   

Υπογράμμισε παράλληλα ότι η μη έγκαιρη αντιμετώπιση του ζητήματος θα έχει τεράστιες συνέπειες στην περιοχή η οποία είναι αντιμέτωπη με πολλά άλλα προβλήματα και προκλήσεις. 

Εντωμεταξύ, στις 18/2, στο πλαίσιο της σύγκλησης της Κ.Ο. της ΝΔ, ο βουλευτής ενημέρωσε σχετικά κατά την παρέμβαση του για το θέμα αυτό τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:  

ΠΡΟΣ : Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως /Υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο, 

Αξιότιμη Υπουργέ, 

Αξιότιμε Υφυπουργέ,  

Σε συνέχεια της χθεσινής (09/02) ομιλίας μου επί του νομοσχεδίου του Υπουργείο Παιδείας με τίτλο ««Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος» σας αποστέλλω συνημμένα τα στοιχεία που έλαβα από τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας ΔΠΘ, κ. Σπύρο Κουτρούμπα. 

Τα στοιχεία αφορούν στο μέλλον των δυο τμημάτων του Δημοκριτείου στην Ν.Ορεστιάδα και πώς αυτό διαμορφώνεται σύμφωνα με τον νέο ν/σ. 

Παρακαλώ για τις ενέργειές σας εν’ όψει της ολοκλήρωσης της διαδικασίας ψήφισης του ν/σ και προτείνω έναν επανασχεδιασμό επί χάρτου, για την επιβίωση των τμημάτων ΑΕΙ των ακριτικών περιοχών. 

Εκτιμάται ότι η μη άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος θα έχει τεράστιες συνέπειες όχι μόνο στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής αλλά και σε όλη την περιοχή του Β/Έβρου, με τις προκλήσεις και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο