Μεγάλη μείωση κατανάλωσης φέρνει η διαρκής άνοδος της τιμής των καυσίμων στον Έβρο

Μέχρι και 50% έχει περιοριστεί η κίνηση στα πρατήρια. Πώς διαμορφώνονται οι τιμές 

«Κολλημένες» στα 2 ευρώ είναι οι τιμές πώλησης του υγρών καυσίμων στον Έβρο, αφού οι όποιες μειώσεις σημειώνονται στην τιμή του πετρελαίου είτε δεν φτάνουν μέχρι την αντλία, είτε, εάν φτάσουν, είναι ανεπαίσθητες.

Οι ελπίδες που έχουν καλλιεργηθεί τις τελευταίες ώρες για αποκλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει μία μικρή αίσθηση ευφορίας, που αποτυπώνεται και στις αγορές, με νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου, που βρέθηκε μετά από αρκετές ημέρες κάτω από το όριο των 110 δολαρίων το βαρέλι.

Την ίδια στιγμή οι τιμές στην αντλία ίπτανται σε ιστορικά υψηλά, ειδικά για το πετρέλαιο κίνησης που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνάει ακόμη και την τιμή της βενζίνης, κάτι που αν μη τι άλλο είναι απορίας άξιο και ίσως χρήζει περαιτέρω διερεύνησης από τις αρμόδιες αρχές.  Πάντως, με δεδομένο ότι οι λιανικές τιμές προσαρμόζονται με μικρή οι όποιες μειώσεις αναμένεται να φανούν στην αγορά από την Πέμπτη και μετά.

Όπως λένε οι πρατηριούχοι της περιοχής, η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την τεράστια μείωση της κίνησης και της κατανάλωσης στα πρατήρια καυσίμων, η οποία κυμαίνεται από 30% και σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και το 50%. Οι οδηγοί είτε έχουν περιορίσει δραματικά τις μετακινήσεις τους, είτε προμηθεύονται την ελάχιστη δυνατή ποσότητα καυσίμου.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, έχουν «κολλήσει» στα 2 ευρώ, με το μέσο όρο της τιμής για τις 28/3, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης, πανελλαδικά, να είναι για την απλή αμόλυβδη στα 2,07 ευρώ το λίτρο και για το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο έχει ξεφύγει σε πρωτόγνωρα ύψη, στο 1,99. Στον Έβρο, οι τιμές για την ίδια ημέρα, ξεπερνούν τον πανελλαδικό μέσο όρο.

Αναλυτικά, η μέση τιμή πώλησης των καυσίμων στον Έβρο στις 29/3 διαμορφώνονταν ως εξής:

  • Αμόλυβδη 95 οκτ.  2,09 ευρώ το  λίτρο  (πανελλήνιος μέσος όρος 2,07)
  • Αμόλυβδη 100 οκτ. 2,23 ευρώ το λίτρο (πανελλήνιος μέσος όρος 2,22)
  • Πετρέλαιο κίνησης 2,01 ευρώ το λίτρο (πανελλήνιος μέσος όρος (1,99)
  • Πετρέλαιο θέρμανσης 1,60 ευρώ το λίτρο (πανελλήνιος μέσος όρος (1,59)

Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές

Τους λόγους για τους οποίους συνεχίζονται οι ανατιμήσεις στα καύσιμα εξήγησε ο Πρόεδρος Πρατηριούχων Εμπόρων καυσίμων, Νίκος Παπαγιώργου μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Όπως είπε “δεν υπάρχει μεγάλη κατανάλωση λόγω της μείωσης κίνησης των αυτοκινήτων και μας μένει στις δεξαμενές το καύσιμο” και τόνισε ότι οι πρατηριούχοι δεν μπορούν να αγοράσουν 300 και 500 λίτρα καύσιμα. ” Εμείς αγοράζουμε ποσότητες μεγάλες.’Αρα θέλουμε 2 με 3 ημέρες για να πουλήσουμε αυτή την ποσότητα. Και επειδή το κέρδος μας είναι πάρα πολύ μικρό δεν έχουμε τη δυνατότητα να προσαρμοστούμε άμεσα. Και αυτό γίνεται στις μεγάλες αστικές πόλεις. Σκεφτείτε στα νησιά ή στα χωριά που κάνουν και μια εβδομάδα να πουλήσουν τα αποθέματα τους”, σημείωσε.

Επίσης γνωστοποίησε ότι η κατανάλωση στα καύσιμα έχει πέσει πάνω από 30%. “Είμαστε στα 108 δολάρια το βαρέλι. Tο χρηματιστήριο έχει μπει στη ζωή μας, στην καθημερινότητα μας σε εμάς στους επαγγελματίες. Προσπαθούμε και εμείς να ανεβάσουμε τη ψυχολογία μας κοιτώντας να πέσουν οι τιμές στο πετρέλαιο. Γιατί η μείωση στην κατανάλωση των καυσίμων έχει πέσει στο 30% ίσως και περισσότερο”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο