Μεγάλες προσδοκίες για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

Ο Τούρκος πρόεδρος θα έρθει συνοδευόμενος από εννέα υπουργούς και πολυπληθή αποστολή για μία συνάντηση, από την οποία ο Μητσοτάκης θέλει “καλές ειδήσεις”

Η διεξαγωγή του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί τελικά στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου. Η σχετική απόφαση “κλείδωσε” χθες, μία ημέρα μετά τη συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Άγκυρα και ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβλεπε στο Βερολίνο τον Όλαφ Σολτς, που θα υποδεχθεί σύντομα στη γερμανική πρωτεύουσα το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σημειωτέον ότι λίγες ώρες αργότερα συνελήφθησαν στην Ελλάδα δύο Τούρκοι υπήκοοι μέλη της ακροαριστερής οργάνωσης DHKP-C, που έχει ιδρυθεί από Κούρδους και έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική από την Τουρκία. Το γεγονός αυτό προφανώς και δημιουργεί θετική διάθεση στην Άγκυρα.

Η Δύση, η Τουρκία και η Χαμάς

Την ελληνοτουρκική προσέγγιση βλέπουν σε κάθε περίπτωση με καλό μάτι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και οι εταίροι στην ΕΕ. Σημειωτέον ότι αύριο Πέμπτη ξεκινάει στην Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης η πολυαναμενόμενη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την έγκριση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ενώ η ΕΕ θέλει να κρατήσει ζωντανή τη συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό- μεταναστευτικό. Και θα προτιμούσε να μην προστίθενται άλλες εστίες έντασης στην ευρύτερη γειτονιά της νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπου ήδη η κρίση στη Μέση Ανατολή δημιουργεί φόβους για νέες προσφυγικές ροές.
Ο Γερμανός καγκελάριος αρνήθηκε φυσικά το ρόλο “διαμεσολαβητή” στα ελληνοτουρκικά, λέγοντας ότι η Γερμανία θα βοηθήσει τις προσπάθειες, αλλά τελικά είναι στο χέρι των δύο χωρών.
Ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι διαφωνεί κάθετα με τις δηλώσεις Ερντογάν υπέρ της Χαμάς, αλλά “αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τον υποδεχθούμε στην Αθήνα”. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα προόδου στην προσέγγιση των δύο χωρών.

Ποιες συμφωνίες θα υπογραφούν

Προφανώς κανείς δεν προσδοκά Ελλάδα και Τουρκία να λύσουν μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου τη μόνη και φλέγουσα διαφορά που αναγνωρίζει η Αθήνα. Δηλαδή να προχωρήσουν σε συμφωνία για τον καθορισμό ΑΟΖ ή για προσφυγή στη Χάγη. Ο πολιτικός διάλογος άλλωστε, που ξεκίνησε πρόσφατα, μόλις που άγγιξε την επιφάνεια. Ενώ τα ΜΟΕ κατέληξαν σε μέτρα για την αποφυγή έντασης βάσει του καταλόγου που είχε συμφωνηθεί το 2010, όπως η απευθείας γραμμή μεταξύ Λάρισας και Εσκί Σεχίρ.
news247.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του