Με το «σταγονόμετρο» το εθελοντικό αίμα στην Αλεξανδρούπολη

«36 χρόνια κι ακόμη δεν καταφέραμε να έχουμε ικανό αριθμό εθελοντών για να καλύψουν έστω τα ¾ των αναγκών του ΠΓΝΑ» λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Τάσος Κοντακίδης. «Πρέπει να ξεπεράσουμε την αυτάρκεια αίματος και να περάσουμε στην επάρκεια»

 της Κικής Ηπειρώτου

Με 80.000 κατοίκους η Αλεξανδρούπολη δεν έχει καταφέρει ακόμη να καλύπτει τις ετήσιες ανάγκες του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης σε εθελοντικό αίμα, οι οποίες, για την ώρα, ανέρχονται σε σχεδόν 9.000 φιάλες αίματος. «Δεν υπάρχουν 9.000 υγιείς συμπολίτες μας στην Αλεξανδρούπολη;» διερωτάται ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Τάσος Κοντακίδης, ο οποίος με πικρία διαπιστώνει ότι αν και οι άοκνες προσπάθειες του Συλλόγου μετρούν 36 ολόκληρα χρόνια, δεν υπάρχει ο αριθμός εκείνος των εθελοντών που θα μπορούσαν να καλύψουν έστω τα ¾ των αναγκών μας σε αίμα.
Αυτό που καλύπτεται είναι οι έκτακτες ανάγκες,  όταν υπάρξει κάποιο περιστατικό, όπως για παράδειγμα το δυστύχημα στα Τέμπη, για το οποίο σημειώθηκε κάποια κινητοποίηση και στην περιοχή μας, ή ένα πρόβλημα υγείας κάποιου μέλους της οικογένειας ή του φιλικού μας κύκλου.

«Κατευθυνόμενα και για συγκεκριμένα περιστατικά, καταφέρνουμε και καλύπτουμε τις ανάγκες που προκύπτουν. Το θέμα είναι όμως να περάσουμε από την αυτάρκεια στην επάρκεια αίματος. Να είναι εκεί το αίμα προτού το χρειαστεί είτε ο δικός μας άνθρωπος είτε ο οποιοσδήποτε. Να σταματήσουμε να εισάγουμε αίμα από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό. Η Ευρώπη ήδη μας χτυπάει ‘καμπανάκια’, ζητώντας να καλύψουμε μόνοι μας τις ανάγκες μας σε αίμα. Εξάλλου, σε 4-5 χρόνια δεν θα υπάρχει ούτε το εισαγόμενο, θα πρέπει η κάθε χώρα να καλύπτει τις ανάγκες της μόνη της», σημειώνει μιλώντας στη ΓΝΩΜΗ ο κ. Κοντακίδης.

Πρόσφατα, έγινε γνωστό πως μία κοπέλα 20 ετών από την Αλεξανδρούπολη που δίνει μάχη με τη λευχαιμία χρειάζεται αιμοπετάλια. Αρκετές μονάδες έχουν ήδη αποσταλεί στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται. Η κατάσταση της ασθενούς, σύμφωνα με τον κ Κοντακίδη, είναι σταθερή, ωστόσο οι ανάγκες για αιμοπετάλια, τόσο για την ίδια, όσο και για πολλούς συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα υγείας, είναι διαρκείς.

Ο κ. Κοντακίδης απευθύνει έκκληση προς τους συνανθρώπους μας καταρχάς να ενημερωθούν από τον Σύλλογο για την εθελοντική αιμοδοσία, τονίζοντας πως θα είναι σπουδαία κατάκτηση για τη χώρα μας, εάν καταφέρουμε κάθε οικογένεια να έχει έστω έναν εθελοντή αιμοδότη. Σημειώνει πως είναι σημαντική η συμβολή των γιατρών στην κατεύθυνση της ενημέρωσης, τόσο για το εθελοντικό αίμα, όσο και για το ομφάλιο αίμα, όπου, δυστυχώς, διαπιστώνεται κενό ενημέρωσης, ενώ η διάθεσή του προς τη δημόσια τράπεζα είναι μία απλή και άκρως ευεργετική κίνηση, αφού είναι ιδανικό για τη θεραπεία ασθενειών που προσβάλλουν το αίμα και το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως η λευχαιμία, ορισμένες μορφές καρκίνου, η δρεπανοκυτταρική αναιμία και ορισμένες μεταβολικές διαταραχές.

Παράλληλα, ο Σύλλογος παρέχει ενημέρωση και για τον μυελό των οστών, όπου μπορεί κανείς να δώσει δείγμα με μία απλή και εντελώς ανώδυνη διαδικασία και να συμπεριληφθεί στο μητρώο δωρητών.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπσόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του