Με την κραυγή αγωνίας των υγειονομικών ενώνουν τη φωνή τους τα μέλη της ΑΔΕΔΥ Έβρου

3ωρη στάση εργασίας την 1η Φεβρουαρίου, έξω από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, με αίτημα την επίλυση των προβλημάτων της δημόσιας υγείας

Τσίρτσης: «Αξίζουν πολλά μπράβο στους εργαζόμενους που εδώ και 2 χρόνια αγωνίζονται»

της Κικής Ηπειρώτου

Σε τρίωρη στάση εργασίας καλεί τους εργαζόμενους του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, αλλά και όλου του δημόσιου τομέα, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Έβρου, την ερχόμενη Τρίτη 1 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, στην πύλη του νοσοκομείου.

«Καλούμε και όλους τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν στην κινητοποίηση για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας, γιατί μας αφορά όλες και όλους» αναφέρει στο κάλεσμά της η ΑΔΕΔΥ.

Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Έβρου Παναγιώτης Τσίρτσης σημειώνει πως «πάντα υπήρχαν προβλήματα στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, είτε από την έλλειψη προσωπικού είτε από την έλλειψη υποδομών και εξοπλισμού. Αυτά, όμως, τα προβλήματα, εξαιτίας της πανδημίας, αναδείχθηκαν πλέον σε όλη την κοινωνία. Μέχρι πρότινος τα βίωναν μόνο οι συμπολίτες μας που χρειάζονταν περίθαλψη, και μόνο όσοι είχαν βιώσει τις αδυναμίες του ΕΣΥ, είχαν αυτή την εικόνα. Τώρα, όμως, τα προβλήματα αυτά, αναδείχθηκαν σε όλη την κοινωνία, σε όλη τη χώρα. Εμείς, με παλαιότερη παρέμβασή μας, από την αρχή της πανδημίας, είχαμε εκφράσει την ελπίδα μας ότι η πανδημία θα ήταν αφορμή για να καλυφθούν όλες αυτές οι ελλείψεις δεκαετιών και να διορθωθούν λάθη παρελθόντων ετών. Δυστυχώς, μετά από δύο χρόνια, βλέπουμε ότι υπάρχουν ακόμη και μέλη της επιτροπής των ειδικών, οι οποίοι, μαζί με τους εργαζόμενους στο χώρο της δημόσιας υγείας, βγάζουν διαρκώς κραυγές αγωνίας για το πού θα πάει αυτή η κατάσταση. Δεν έχουμε ούτε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ούτε αναβάθμιση των υποδομών. Οι όποιες προσλήψεις συμβασιούχων είναι πολύ λίγες για να καλύψουν τα χρόνια προβλήματα, γι’ αυτό επικαλούμαστε κι εμείς την κραυγή αγωνίας εργαζομένων και ειδικών, που ζουν καλύτερα το πρόβλημα, μέσα στα νοσοκομεία».

Ο κ. Τσίρτσης σχολίασε και τα αντιφατικά μέτρα της κυβέρνησης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μείωση, κατά 50%, των ημερών της καραντίνας για όποιον νοσήσει.

«Η κυβέρνηση φάσκει και αντιφάσκει. Ενώ βγάζει σε αναστολή τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς – να ξεκαθαρίσω ότι προσωπικά είμαι υπέρ τoυ εμβολίου, αφού το συστήνει η πλειοψηφία των ειδικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας- επειδή τους θεωρεί επικίνδυνους για να παρέχουν υπηρεσίες υγείας. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, μειώνει την καραντίνα για τους νοσούντες από 10 μέρες στις 5. Έτσι, τόσο στα νοσοκομεία, όσο και στους υπόλοιπους επαγγελματικούς κλάδους, η ίδια η κυβέρνηση επιστρέφει τους νοσούντες μέσα στα νοσοκομεία και στους χώρους εργασίας, αφού δεν έχει καλύψει τις ελλείψεις σε προσωπικό και χωρίς να λογαριάζει ότι κάποιοι μπορεί να νοσούν και μετά τις 5 μέρες καραντίνας, αλλά να μην το εντοπίζει το τεστ. Πρόκειται για πολιτικές αποφάσεις που δεν μπορούμε να τις θεωρήσουμε λογικές».

Ακόμη, ο κ. Τσίρτσης αναφέρθηκε και στη μείωση του αριθμού των δημόσιων χώρων, στους οποίους παρέχεται πρωτοβάθμια περίθαλψη και γίνονται διαγνωστικοί έλεγχοι για κορωνοϊό, οδηγώντας πολύ κόσμο στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για να πληρώνει τα τεστ από την τσέπη του. Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και οι κλίνες του ιδιωτικού τομέα, που χρυσοπληρώνονται, διαχειρίζονται «λάιτ» περιστατικά.
«Την ίδια στιγμή, που συμβαίνουν όλα αυτά στα νοσοκομεία, ο ιδιωτικός τομέας είναι στα πούπουλα, με διαχείριση ελαφριών περιστατικών, ενώ στα νοσοκομεία, οι εργαζόμενοι είναι μέρες και βδομάδες χωρίς ρεπό, ‘τεντωμένοι’ σωματικά και ψυχικά. Ωστόσο, παραμένουν από φιλότιμο στα πόστα τους και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και γι’ αυτό τους αξίζει ένα μεγάλο μπράβο απ’ όλους μας».

 

Το κάλεσμα για την κινητοποίηση

«Μετά από 2 χρόνια πανδημίας στη χώρα μας δυστυχώς όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας συνεχίζουμε να είμαστε στο ίδιο έργο θεατές για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η παροχή δημόσιας υγείας.

Τη στιγμή που η χώρα μας μετράει πλέον πάνω από 22.000 νεκρούς, την ίδια στιγμή αναδεικνύονται τα χρόνια προβλήματα στην υγεία που αναδεικνύαμε συνέχεια οι εργαζόμενοι και βιώνουμε για μια ζωή οι πολίτες. Προβλήματα που αφορούν τις υποδομές στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, τον εξοπλισμό σε αυτά, τις μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό (γιατρούς, νοσοκόμους, καθαριότητα, τεχνικούς, διοικητικούς κ.α.).

Η ίδια η πραγματικότητα και οι κραυγές αγωνίας που βγάζουν καθημερινά οι άνθρωποι που εργάζονται στα νοσοκομεία, ακόμα και αυτοί που είναι μέλη της επιτροπής των ειδικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αποδεικνύουν ότι μόνο ως φαρσοκωμωδία μπορεί να δει κάποιος τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση αυτά τα δύο χρόνια για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Τι κι αν αυξήθηκαν οι Μ.Ε.Θ., τι κι αν έγιναν κάποιες προσλήψεις συμβασιούχων υγειονομικών και άλλων ειδικοτήτων, τι κι αν επιτάσσονται κατά καιρούς κάποιοι ιδιώτες γιατροί ή ιδιωτικές κλινικές, η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει στο κόκκινο με το προσωπικό αποδεκατισμένο, κάτω από τα όρια ασφαλούς λειτουργίας και εφημέρευσης, με υγειονομικούς εξουθενωμένους από τις αλλεπάλληλες εφημερίες και τις απανωτές βάρδιες, χωρίς ρεπό.

Παράλληλα λόγω έλλειψης προσωπικού έχει αναστείλει τη λειτουργία των περιφερειακών αγροτικών ιατρείων που εξυπηρετούσαν την παροχή Α΄/θμιας υγείας σε κατοίκους που στην πλειοψηφία τους μάλιστα είναι ηλικιωμένοι, έχει αναστείλει την λειτουργία των χειρουργείων, έχει περιορίσει τις ώρες και τους χώρους δημόσιας παροχής διαγνωστικών τεστ, ενώ την ίδια ώρα χρυσοπληρώνει την αποζημίωση των μόλις 300 κρεβατιών που μίσθωσε από ιδιωτικές κλινικές για «ελαφριά» περιστατικά και οδηγεί σε ιδιωτικές δομές τους πολίτες επί πληρωμή να κάνουν τεστ, προκειμένου να γλιτώσουν την αναμονή και την ταλαιπωρία.

Τέλος την ώρα που η κυβέρνηση απολύει 6.000 ανεμβολίαστους υγειονομικούς με το επιχείρημα ότι είναι «επικίνδυνοι» να προσφέρουν υπηρεσίας υγείας, η ίδια κυβέρνηση προκλητικά μετατρέπει τις 10 μέρες καραντίνας των νοσούντων εργαζομένων σε 5 μέρες μ’ αποτέλεσμα να συνεχίζουν να είναι μεταδοτικοί στον ιό και να εκθέτουν σε κίνδυνο την υγεία τόσο των ίδιων όσο και των ασθενών, μετατρέποντας τα νοσοκομεία σε χώρους υπερμετάδοσης του ιού.

Το «κερασάκι στην (πικρή) τούρτα» σ’ αυτή την τραγική κατάσταση της δημόσιας υγείας είναι η  μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στον προϋπολογισμό του 2022 κατά 139 εκ. για τα δημόσια νοσοκομεία και κατά 52% για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα δήθεν «πρωτόκολλα περιορισμού της διασποράς» στους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ, στα σχολεία και τις σχολές με τα οποία επί της ουσίας ενισχύεται η μετάδοση του ιού.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Η υπεράσπιση της υγείας και της ζωής μας βρίσκονται στα χέρια μας, είναι δική μας υπόθεση. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., μαζί με τις Ομοσπονδίες του χώρου της Υγείας, σας καλούν να πάρετε μαζικά μέρος στις συγκεντρώσεις και στα συλλαλητήρια που θα γίνουν την Ημέρα της Πανελλαδικής Δράσης για την υγεία, στις 26 του Γενάρη σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας για να αναδείξουμε τα προβλήματα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και να διεκδικήσουμε:

Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με γενναία αύξηση της κρατικής Χρηματοδότησης και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού -Μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Ουσιαστική, στοχευμένη επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση με ευθύνη του κράτους και με δωρεάν διαγνωστικά τεστ. Ανάκληση των οδηγιών του ΕΟΔΥ που μειώνουν τις ημέρες καραντίνας του προσωπικού.

Μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σχολεία.

Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ και αναγνώριση του θανάτου από κορωνοϊό ως εργατικό ατύχημα. Καμία απόλυση υγειονομικού.

Δημιουργία εμβολιαστικών δομών στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος ειδικά για τις κλειστές δομές, τις δομές προσφύγων και μεταναστών.

Επαναλειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων στα χωριά για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Επίταξη του Ιδιωτικού Τομέα της Υγείας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου συμμετέχουμε όλοι και όλες στη συγκέντρωση που θα γίνει μπροστά από την κεντρική είσοδο του Π.Γ. Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης στις 12:00

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε όλο το Δημόσιο να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση. Για το λόγο αυτό η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. κηρύσσει διευκολυντική Στάση Εργασίας από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου. Καλούμε και όλους τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν στην κινητοποίηση για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας, γιατί μας αφορά όλες και όλους».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο