Με συντάξεις των 600 ευρώ το 70% των συνταξιούχων του ΙΚΑ στον Έβρο

«Αδύνατον να ανταποκριθούν οι συνταξιούχοι στο κόστος του ρεύματος και στη γενικότερη ακρίβεια» λέει στη ΓΝΩΜΗ η πρόεδρος των Συνταξιούχων ΙΚΑ Έβρου Φανή Τρέλλη
Αρκετές οι περιπτώσεις συνταξιούχων που «παλεύουν» με 450 ευρώ το μήνα

της Κικής Ηπειρώτου

Με συντάξεις των 600 ευρώ προσπαθεί να ανταπεξέλθει στον κυκεώνα ακρίβειας η πλειονότητα των συνταξιούχων του ΙΚΑ στον Έβρο, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις εκείνων των συνανθρώπων που οι συντάξεις τους δεν ξεπερνούν τα 450 με 500 ευρώ. «Είναι αδύνατο, με αυτές τις συντάξεις, να ανταποκριθεί ο κόσμος στο κόστος του ρεύματος, της ενέργειας, των ειδών πρώτης ανάγκης» λέει στη ΓΝΩΜΗ η πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ στον Έβρο Φανή Τρέλλη, η οποία βρέθηκε χθες στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, με τη συμμετοχή σωματείων συνταξιούχων, από όλη την περιφέρεια ΑΜΘ και απ’ όλους τους επαγγελματικούς κλάδους. Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν στις 9 Νοεμβρίου, ημέρα 24ωρης πανελλαδικής απεργίας.
«Εδώ και 13 χρόνια έχουμε υποστεί τεράστιες περικοπές στις συντάξεις μας. Όλα τα εργάσιμα χρόνια μας πληρώναμε ασφαλιστικές εισφορές, για να έχουμε τα δώρα μας και αξιοπρεπείς συντάξεις, αφού σύμφωνα με την νομοθεσία η σύνταξη προβλέπονταν ότι θα ανέρχεται στο 80% του μισθού… Τελικώς, οι συντάξεις έγιναν επιδόματα, ενώ έχουν περικοπεί τα δώρα και το ΕΚΑΣ. Επιπλέον, κι ενώ υποτίθεται ότι θα έπρεπε θα αποδίδεται το 0,5% του ΑΕΠ στους συνταξιούχους, αυτό δεν εφαρμόζεται», σημειώνει η κα Τρέλλη, επιρρίπτοντας ευθύνες τόσο στην πολιτική της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τονίζει πως παρά το γεγονός ότι παρακρατούνται από τους συνταξιούχους εδώ και 5 χρόνια 20 λεπτά υπέρ των σωματείων και των ομοσπονδιών τους, αυτά δεν αποδίδονται με στόχο, όπως αναφέρει, τον «στραγγαλισμό» και την παρεμπόδιση λειτουργίας των εν λόγω οργάνων.

600 ευρώ σύνταξη για 7 στους 10

«Δεν ξεχνάμε τίποτα απ’ όσα μας έχουν αφαιρεθεί, δεν ξεχνάμε τη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων, τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, την στιγμή που στα ασφαλιστικά ταμεία μας δεν έμεινε ούτε φράγκο. Διεκδικούμε με μεγάλους αγώνες, τόσο περιφερειακά, όσο και πανελλαδικά και σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε, απαιτώντας να μας επιστρέψουν όσα μας έχουν αφαιρεθεί. Η βασική σύνταξη σήμερα είναι στα 384 ευρώ, εμείς διεκδικούμε να διμοαρφωθεί στα 650. Ιδιαίτερα στην περίοδο που βρισκόμαστε, όπου όλα είναι απλησίαστα, δεν μπορεί ένας συνταξιούχος να ανταποκριθεί στο κόστος του ρεύματος, της θέρμανσης, ειδικά για την περιοχή του Έβρου που βρισκόμαστε, των ειδών διατροφής και του γενικότερου κόστους διαβίωσης. Επιπλέον, υπάρχει πρόβλημα και στην αντιμετώπιση θεμάτων υγείας, που δεν καλύπτει ο δημόσιος τομέας λόγω της διαρκούς απαξίωσής του, την στιγμή που φυτρώνουν σαν μανιτάρια ιδιωτικές κλινικές και διαγωνιστικά κέντρα, στα οποία δεν μπορεί να προσφύγει ο συνταξιούχος. Εξάλλου, στο νομό μας, το 70% λαμβάνει συντάξεις 600, το πολύ 650 ευρώ. Υπάρχουν πολλοί συνταξιούχοι με 450 και 500 ευρώ σύνταξη», αναφέρει η κα Τρέλλη.
Σχετικά με τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για διαρκείς αυξήσεις στις συντάξεις το επόμενο διάστημα, η πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ ξεκαθαρίζει:
«Αυτές τις αυξήσεις που ακούτε, αρχικά, δεν θα τις πάρουν όλοι, καθώς οι παλαιότεροι συνταξιούχοι έχουν και την προσωπική διαφορά, οπότε θα γίνει συμψηφισμός. Μιλάμε για 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους. Επιπλέον, ακόμη και αν κάποιοι πάρουν αύξηση, αυτή δεν θα καλύπτει τις ανάγκες σε καμία περίπτωση. Εξάλλου, υπάρχει και το μείζον θέμα των αναδρομικών, που ενώ έχει αποφασίσει το ανώτατο δικαστήριο να δοθούν σε όλους τους συνταξιούχους, αυτό δεν θα γίνει από την κυβέρνηση, καθώς θα τα δώσει σε εκείνους που λαμβάνουν σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ».

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο