Με συναίνεση Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης ο Χρήστος Γκουγκουλάκης

Με συναινετική διάθεση η εκλογή του προεδρείου από τις παρατάξεις – Όλα τα ονόματα που αποτελούν τη Δημοτική Επιτροπή, Πρόεδρος ανέλαβε ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζαμπούκης

Του Γιώργου ΠανταζΊδη

Με 32 ψήφους υπέρ και δύο «λευκές» ψήφους, εκλέχθηκε το προεδρείο του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, στη πρώτη του «ειδική»  συνεδρίαση το απόγευμα της Πέμπτης. Πρόεδρος του οργάνου εκλέχθηκε ο Χρήστος Γκουγκουλάκης, πρόσωπο που προτάθηκε από τον δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη και έτυχε συναινετικής αποδοχής από όλες τις παρατάξεις, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Το ίδιο συνέβη και με την αντιπρόεδρο Μαρία Κιτσικίδου από την παράταξη “Αρχή για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης” και τον Γραμματέα Γιάννη Βαταμίδη από την παράταξη “Πόλη και Πολίτες-Βαγγέλης Λαμπάκης”. Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο επικεφαλής της Σάββας Δευτεραίος, αιτιολογώντας την απόφαση για «λευκό», εξήγησαν ότι  «δεν έχουμε πρόβλημα με τα πρόσωπα, αλλά με τον δημαρχοκεντρικό τρόπο με τον οποίο, βάσει του νόμου, λειτουργεί το προεδρείο».

Στην πρώτη του τοποθέτηση ως πρόεδρος του νέου οργάνου, ο κ. Γκουγκουλάκης δήλωσε συγκινημένος για την επιλογή και τη συναινετική επιλογή από τα μέλη του ΔΣ. «Από την πλευρά του προεδρείου θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την σχεδόν ομόφωνη απόφαση εκλογής μας. Αυτό μας δεσμεύει και δίνουμε την υπόσχεση να λειτουργήσουμε προς όφελος του θεσμού με τον καλύτερο τρόπο» είπε.

Η κα Κιτσικίδου ευχήθηκε καλή θητεία σε όλους. «Είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με το θεσμό και θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις του και του ρόλου μου». Από την πλευρά του ο κ. Βαταμίδης ζήτησε από όλους να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τηρώντας τις διαδικασίες για να κυλούν ομαλά οι συζητήσεις και οι αποφάσεις του ΔΣ. «Θα είμαι δίπλα στον πρόεδρο για να βοηθήσω να κυλούνομαλά οι διαδικασίες, για να είναι το δημοτικό συμβούλιο αντάξιο των δημοτών, για ένα συμβούλιο που θα μπορεί να συνθέτει να ακούει γνώμες, κάποια φορά να τροποποιεί και κάποιες αρχικές αποφάσεις» σημείωσε.

Η εκλογή της δημοτικής επιτροπής

Ακολούθησε η εκλογή της δημοτικής επιτροπής στην οποία εκλέχτηκαν 5 σύμβουλοι από την παράταξη της δημοτικής αρχής:

 1. Βουρδόλης Θεόδωρος
 2. Παντελίδης Χαράλαμπος
 3. Δέλκος Βασίλης
 4. Κολγιώνης Δημήτριος
 5. Ναϊτίδης Ιωάννης

με αναπληρωματικά μέλη τους δημοτικούς συμβούλους:

 1. Αετόπουλο Κυριάκο
 2. Παζαρλιώτη Στυλιανό
 3. Αβλαστιμίδη Θεόδωρο
 4. Κυριακίδη Πέτρο
 5. Δαστερίδη Ηλία

Τις υπόλοιπες τρεις θέσεις κατέλαβαν οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης:

 1. Σταυράκογλου Σταύρος (“Αρχή για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης”)
 2. Γρηγοριάδης Νικόλαος (“Αρχή για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης”)
 3. Γερακόπουλος Χρήστος (“Πόλη και Πολίτες-Βαγγέλης Λαμπάκη”)

με αναπληρωματικούς τους:

 1. Δονάκη Κωνσταντίνο (“Αρχή για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης”)
 2. Ουζουνίδη Γεώργιο (“Πόλη και Πολίτες-Βαγγέλης Λαμπάκη”)

Πρόεδρος της Επιτροπής ανέλαβε ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζαμπούκης

Σημειώνεται ότι στην κάλπη των παρατάξεων μειοψηφίας βρέθηκαν και 4 λευκά, ενώ είχε προηγηθεί πρόταση του κ. Δευτεραίου για αναλογική αντιπροσώπευση όλων των παρατάξεων στην επιτροπή, και ενώ σχολιάστηκε θετικά από την αντιπολίτευση , δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη.

 Η συναινετική ανακοίνωση της παράταξης Σταυράκογλου

Λίγο πριν την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης του οργάνου, η παράταξη ΑΡΧΗ του κου Σταυράκογλου, είχε καταθέσει συναινετική πρόταση:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο αποτελεί τον κορυφαίο και βασικό θεσμό που θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για τους πολίτες και το Δήμο μας τα επόμενα πέντε χρόνια.  Με την ευκαιρία των διαδικασιών για την εκλογή προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και μελών της Δημοτικής Επιτροπής, και σε απόλυτη συνέπεια με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, επιλέξαμε να στηρίξουμε σε συμβολικό και ειλικρινά αυτοδιοικητικό επίπεδο τους υποψηφίους που θα προτείνει τόσο η πλειοψηφία όσο και η αντιπολίτευση στο Δήμο μας.

Πιστεύουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενώνει.

Στην παράταξή μας, στηρίζουμε στην πράξη τη θεσμική λειτουργία του Δήμου και βάζουμε πέρα και πάνω απ’ όλους, αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα των δημοτών.  Κάνουμε μία Νέα Αρχή με οδηγό την ενότητα, τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα.

Σταύρος Σταυράκογλου

Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΑΡΧΗ

  

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την εκλογή της νέας Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου 

Σε ειδική συνεδρίαση του ΔΣ (Πέμπτη 4/1/24) συγκροτήθηκε η νέα Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Αλεξανδρούπολης με βάση το νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ (6 μέλη της συμπολίτευσης και 3 της αντιπολίτευσης). Πρόκειται για ένα υπερσυγκεντρωτικό όργανο με πάρα πολλές αρμοδιότητες καθώς αντικαθιστά τις προηγούμενες Επιτροπές Οικονομικών, Ποιότητας Ζωής και Εκτελεστική. Αυτό το γεγονός καθιστά τη λειτουργία του αποφασιστικής σημασίας για το Δήμο και τους δημότες. Ο τρόπος συγκρότησής και σύνθεσής της βάσει του νομοθετικού πλαισίου δίνει τη δυνατότητα αλλοίωσης της λαϊκής βούλησης όπως αυτή εκφράστηκε στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, αποκλείοντας παρατάξεις της αντιπολίτευσης από την εκπροσώπησή τους και τη συμμετοχή σε αυτό το όργανο.

Με αυτό το σκεπτικό η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι ξεκάθαρη ότι θα πρέπει να εκπροσωπούνται στη Δημοτική Επιτροπή όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης όσο αυτό είναι δυνατόν βάσει του παραπάνω ασφυκτικού πλαισίου που θέτει ο νόμος, καθώς κάθε παράταξη έχει τις δικές της θέσεις, αναπτύσσει αυτοτελή δράση σε σχέση με τις υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Προτείναμε, λοιπόν, στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να εκπροσωπηθούν όλες (και οι τέσσερις στο Δήμο Αλεξανδρούπολης) εκλέγοντας από ένα μέλος (τακτικό ή αναπληρωματικό) κατά σειρά προτεραιότητας βάσει των εκλογικών τους ποσοστών. Η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή από τις παρατάξεις «Σταυράκογλου» και «Γκότση» που είχαν και τη δυνατότητα να «καθορίσουν» το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας λόγω του αριθμού των δημοτικών συμβούλων που εξέλεξαν. Εκ του αποτελέσματος φάνηκε πως ήρθαν σε συνεννόηση για να πάρουν 2 και 1 θέση αντίστοιχα.

Δεσμευόμαστε ότι θα παρακολουθούμε και θα παρεμβαίνουμε μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο απέναντι σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο, στόχευση της νέας Διοίκησης ασκώντας ουσιαστική αντιπολίτευση από τη σκοπιά της υπεράσπισης των εργατικών – λαϊκών συμφερόντων.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του