Με στάγιερ οι μετακινήσεις των 400 νέων συνοριοφυλάκων του Έβρου!

«Σημαντική η πρόσληψή τους, αλλά χρειάζεται άμεσα εξοπλισμός και οχήματα» λέει ο πρόεδρός τους Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς
Πολύ μεγάλη αύξηση των ροών και προβληματισμός για τις εικασίες ότι οι συχνές πυρκαγιές οφείλονται σε παράτυπους μετανάστες

Της Κικής Ηπειρώτου

Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση στον Έβρο τις τελευταίες εβδομάδες, όπου η στάθμη των υδάτων του ποταμού καταγράφει ξέφρενη καθοδική πορεία, αυξάνοντας, ως είθισται, τις μεταναστευτικές ροές κατακόρυφα. Οι συλλήψεις είναι καθημερινές, οι καταδιώξεις διακινητών και τα τροχαία ατυχήματα επανέρχονται στο προσκήνιο, ενώ προβληματισμό προκαλεί και η δραματική αύξηση πυρκαγιών, ιδιαίτερα σε νότιο και κεντρικό Έβρο, κοντά σε γνωστά περάσματα παράτυπων μεταναστών, όπως λένε οι τοπικές αρχές.

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ  δύσκολη» λέει στη «ΓΝΩΜΗ» ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριοφυλάκων Έβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, εξηγώντας πως «η στάθμη του ποταμού έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ίσως τα χαμηλότερα των τελευταίων ετών, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η παράνομη είσοδος στη χώρα μας για πάρα πολλούς διακινητές και παράτυπους μετανάστες σε καθημερινή βάση».

Η ενίσχυση της συνοριοφυλακής με τους 400 νεοπροσληφθέντες είναι κάτι πολύ  θετικό, ωστόσο, δεν έχει συνοδευτεί για την ώρα και από τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως σημειώνει ο κ. Γιαλαμάς.

«Οι νέοι συνάδελφοι έχουν αναλάβει με όρεξη και ζήλο τα καθήκοντά τους, όμως, πρέπει να προσέξουμε, καθώς υστερούμε σημαντικά σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό και οχήματα. Δεν είναι δυνατόν, οι νέοι συνάδελφοι να μετακινούνται και να πηγαίνουν στις περιπολίες με στάγιερ! Πρέπει να ενισχυθούμε με νέα μέσα άμεσα», σημειώνει ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα πως θα πρέπει να κινηθούν πιο γρήγορα και οι διαδικασίες για την έναρξη των εργασιών επέκτασης του φράχτη, που, όπως λέει, «τόσο καιρό περιμένουμε να ξεκινήσουν».

Για τη σύνδεση πυρκαγιών με παράτυπους μετανάστες

Διάχυτος είναι ο προβληματισμός στις τοπικές αρχές του Έβρου και στη συνοριοφυλακή για τις πυρκαγιές που εκδηλώνονται διαρκώς τις τελευταίες ημέρες στο νότιο και κεντρικό τμήμα του νομού. Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς δήλωσε ανοιχτά πως «προηγούμενες φωτιές εκδηλώθηκαν σε σημεία-περάσματα μεταναστών, όπου βρέθηκαν και ίχνη μικρής κατασκήνωσης. Είναι στοιχεία που μας προβληματίζουν, γιατί είναι πρωτοφανές όλα αυτά τα χρόνια να έχουμε έντεκα φωτιές σε διάστημα δέκα ημερών».

Από την πλευρά του, ο κ. Γιαλαμάς επισημαίνει πως το άναμμα φωτιάς από παράτυπους μετανάστες, προκειμένου να ζεσταθούν, είναι κάτι σύνηθες το χειμώνα, όχι όμως όταν ακόμη επικρατούν τέτοιες θερμοκρασίες και μάλιστα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι περιοχές που εκδηλώθηκαν πυρκαγιές αποτελούν όντως περάσματα μεταναστών, ωστόσο, εξέφρασε τον προβληματισμό του, για το γεγονός ότι από μία φωτιά, που προκαλείται επίτηδες σε δασική περιοχή, όταν πνέουν τόσο έντονοι άνεμοι, κινδυνεύουν και οι ίδιοι οι μετανάστες.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο