Με μεγάλη επιτυχία υλοποιείται στον Έβρο το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»

Το πρόγραμμα αφορά στον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού και αφορά όλες τις γυναίκες από 50 ως 69 ετών – «Οι μαστογραφίες γίνονται εύκολα και χωρίς αναμονές » λέει η πρόεδρος του «Συνεχίζω»

της Κικής Ηπειρώτου
Με γρήγορο, εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο πραγματοποιείται και στον Έβρο το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά», που εξαγγέλθηκε πριν δύο μήνες και απευθύνεται σε γυναίκες 50 έως 69 ετών, ασφαλισμένες και ανασφάλιστες.
Αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία και την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, η Ελλάδα υλοποιεί για πρώτη φορά ένα τόσο εκτεταμένο πρόγραμμα πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου που διευκολύνει τις γυναίκες να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, άμεσα και δωρεάν.
Το πρόγραμμα αφορά σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών, οι οποίες διαμένουν στην Ελλάδα και διαθέτουν ΑΜΚΑ. Εξαιρούνται μόνο όσες έχουν ήδη κάνει ψηφιακή μαστογραφία κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους είτε εκείνες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού κατά την τελευταία πενταετία. Η διαδικασία που θα ακολουθείται είναι η εξής:
• Γυναίκες οι οποίες έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν το άυλο παραπεμπτικό για την εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας με μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο ή μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Με το άυλο παραπεμπτικό μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
• Γυναίκες οι οποίες δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να ζητήσουν κατά την επίσκεψη τους σε οποιονδήποτε ιατρό ή μονάδα υγείας την οποία θα επισκεφθούν να τους εκδώσει χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση το σχετικό παραπεμπτικό και στη συνέχεια, να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση.
Το Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περιλαμβάνει τις εξής εξετάσεις:
1. Εξέταση Ψηφιακής Μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες-δικαιούχους
2. Κλινική εξέταση (σε περίπτωση ευρήματος)
3. Υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος)
Με τον τρόπο αυτό, το πρόγραμμα δεν σταματά στη διενέργεια δωρεάν εξέτασης ψηφιακής μαστογραφίας, αλλά περιλαμβάνει και τη δωρεάν επίσκεψη στο γιατρό για τις γυναίκες που θα έχουν ευρήματα και τη δωρεάν διενέργεια υπερηχογραφήματος για περαιτέρω αποσαφήνιση των ευρημάτων.

Τ. Σπυρίδου: Το πρόγραμμα υλοποιείται χωρίς προβλήματα και αναμονές στον Έβρο
Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ», η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων νομού Έβρου «ΣυνεχίΖΩ» Αναστασία Σπυρίδου σημειώνει πως το πρόγραμμα υλοποιείται χωρίς προβλήματα και αναμονές στον νομό μας και ωφελεί κυρίως τις ανασφάλιστες. Τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα που πραγματοποιούν τις εν λόγω εξετάσεις στο νομό μας είναι δύο: Στην Ορεστιάδα, το πρότυπο Διαγωνιστικό Εργαστήριο «Δημόκριτος» και στην Αλεξανδρούπολη το Ακτινοδιαγνωστικό Εργαστήριο Μανάβη.
«Στα συγκεκριμένα κέντρα πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση του προγράμματος. Δεν έχει φτάσει στο σύλλογό μας καμία αναφορά ότι κάποια γυναίκα αντιμετώπισε πρόβλημα με τις εξετάσεις της. Εξάλλου, πρόκειται για μία εξαιρετικά απλή διαδικασία, ειδικά αν υπάρχει άυλη συνταγογράφηση. Εάν δεν υπάρχει, το προτείνουμε, είναι εξαιρετικά εύκολο να γίνει. Το sms-κάλεσμα που θα λάβει κάθε γυναίκα, από 50 έως 69 ετών, για να κάνει τη μαστογραφία της, έχει ισχύ ένα χρόνο, ώστε ακόμη κι αν έχει κάνει την εξέταση πριν λίγο καιρό, να μπορεί μετά από ένα χρόνο να την επαναλάβει δωρεάν μέσα από το πρόγραμμα. Επιπλέον, γνωρίζω ότι δεν υπάρχει αναμονή στα ιδιωτικά κέντρα, αρκεί απλώς μία τυπική επικοινωνία για να οριστεί κάποιο ραντεβού. Μετά τη μαστογραφία, ένας πιστοποιημένος ακτινοδιαγνώστης θα ενημερώσει τη γυναίκα αν χρειάζεται να γίνει και υπέρηχος, επίσης χωρίς κόστος».
Επιπλέον, μαστογραφίες δωρεάν γίνονται και στο νοσοκομείο, αλλά και στο ΙΚΑ, το οποίο διαθέτει υψηλής τεχνολογίας μηχάνημα, ενώ για την ώρα έχει λυθεί και το γνωστό πρόβλημα με την έλλειψη χειριστή, με τη μετακίνηση προσωπικού από το ΠΓΝΑ. Όπως σημειώνει η κα Σπυρίδου ούτε στους δημόσιους φορείς υπάρχει ιδιαίτερη αναμονή, ωστόσο, όπως τονίζει, «εμείς στοχεύουμε στον προγραμματισμό της μαστογραφίας ‘εν ψυχρώ’ , που λέμε, δηλαδή να είναι κάτι που έχουμε εντάξει στη ρουτίνα μας, ώστε να λέμε πχ από τον Αύγουστο, ότι τον Σεπτέμβριο θα πάω για τις εξετάσεις μου και να κλείνουμε ραντεβού».

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο