Της Κικής Ηπειρώτου
Με ένα υποκατάστημα σε όλη την Αλεξανδρούπολη απομένει η Εθνική Τράπεζα. Πλέον, υπάλληλοι, εξοπλισμός και υπηρεσίες, από το υποκατάστημα δίπλα στο κλειστό γυμναστήριο, μεταφέρονται στο κεντρικό κατάστημα της Λεωφόρου Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή, αμετακίνητη φαίνεται πως είναι η διοίκηση της τράπεζας αναφορικά με την απόφασή της να κλείσει το υποκατάστημά της στη Σαμοθράκη.
Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στο σχέδιο της Εθνικής για περαιτέρω μείωση των καταστημάτων της κατά περίπου 80, με σκοπό στο τέλος του 2019 το δίκτυό της να αριθμεί περίπου 400 υποκαταστήματα έναντι 480 σήμερα. Αντίστοιχα, αναμένεται να υπάρξει και νέο πρόγραμμα εθελούσιας, πέραν αυτού που βρίσκεται σε ισχύ. Στόχος είναι από τους 9.200 εργαζόμενους σήμερα ο αριθμός να μειωθεί κάτω από τους 8.000. Επιπλέον, τα κίνητρα για τους εργαζόμενους δεν αναμένεται να είναι τόσο γενναιόδωρα όσο τα σημερινά, από την άλλη όμως θα είναι πιο «έξυπνα», δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια των εργαζομένων και προσφέροντάς τους «γέφυρα» μέχρι τη συνταξιοδότηση.
Σε αυτό το πλαίσιο της περιστολής δαπανών, παρελθόν αποτελεί από χθες το μικρό υποκατάστημα της τράπεζας, στη συμβολή των οδών Λ. Δημοκρατίας και Βιζυηνού, το οποίο ‘μεταφέρεται’ στο κεντρικό κατάστημα. Οι πολίτες που δεν γνώριζαν για αυτή την εξέλιξη, έφευγαν χθες το πρωί άπραγοι και προβληματισμένοι, αφού το εν λόγω κατάστημα εξυπηρετούσε αρκετό κόσμο, «αποσυμφορίζοντας» σημαντικά το κεντρικό, στο οποίο υπάρχει συχνά μεγάλη αναμονή. Πάντως, το ΑΤΜ της συγκεκριμένης τράπεζας φαίνεται πως θα μείνει στη θέση του.
Τέλος, αναφορικά με την απόφαση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας για λουκέτο στο υποκατάστημα της Σαμοθράκης, που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στους τοπικούς φορείς, τα νέα δεν είναι ευχάριστα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΓΝΩΜΗΣ», η απόφαση θα εφαρμοστεί κανονικά, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αφού η τράπεζα εμφανίζεται αμετακίνητη, ακόμη και μετά από πιέσεις που δέχθηκε από υψηλόβαθμα πρόσωπα. Επιπλέον, σε αυτό το πλαίσιο, της μείωσης των καταστημάτων, αναμένεται να κινηθούν τους επόμενους μήνες και άλλες τράπεζες που διατηρούν περισσότερα από ένα υποκαταστήματα σε μικρές πόλεις.