Μαυρίδης για «φυγή» καταναλωτών προς Τουρκία: «Η διασυνοριακότητα έγινε κατάρα»

Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜΘ και Δήμαρχος Ορεστιάδας μιλά για τη διαρκή οικονομική «αιμορραγία» και ζητά ειδικά μέτρα από την κυβέρνηση

Στο σημείο να χαρακτηρίσει τη διασυνοριακότητα «κατάρα», έφτασε ο δήμαρχος Ορεστιάδας και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜΘ Βασίλης Μαυρίδης μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm. «Η διασυνοριακότητα ενώ λένε θεωρητικά ότι είναι ευλογία για μία περιοχή, και σε αυτό το θέμα αλλά και σε άλλα, δυστυχώς είναι κατάρα. Είναι μία συνεχής οικονομική αιμορραγία. Επομένως, δεν αρκούν κάποια οριζόντια μέτρα, όπως αυτά που ανακοινώθηκαν με το fuel pass. Για να εξαλείψουμε τις ανισότητες, πρέπει να δούμε μία έξτρα ενίσχυση όλων των κατοίκων των περιοχών που συνορεύουν με χώρες στις οποίες η διαφορά στα καύσιμα είναι τεράστια. Δεν είναι μόνο για ν’ ανακουφιστούμε εμείς αλλά θεωρούμε ότι με βάση τα στοιχεία που έχουμε καταθέσει σε συνεργασία με τα Σωματεία Βενζινοπωλών, ότι θα έχει περισσότερα κέρδη το κράτος μέσα από την φορολόγηση. Πολύ απλά, η αύξηση του τζίρου θα φέρει αύξηση εσόδων στο κράτος», δήλωσε αναλυτικά και επαναδιατύπωσε την πρόσφατη πρότασή του για θεσμοθέτηση μόνιμου fuel pass για τους μόνιμους κατοίκους της μεθορίου, για την οποία δεν έλαβε καμία απάντηση από την κυβέρνηση:
«Δεν θέλουν να κάνουν μία τέτοια ενέργεια, που με το δικό τους σκεπτικό δεν είναι οριζόντια για να επωφεληθούν όλοι οι Έλληνες. Σίγουρα όλοι οι Έλληνες υποφέρουν από την τεράστια αύξηση στα καύσιμα, αλλά περισσότερο εδώ που έχουμε συνεχή αιμορραγία προς Τουρκία και Βουλγαρία. Πρέπει να το δουν τα Υπουργεία. Απάντηση επίσημη στην επιστολή που είχα στείλει προ μηνών (για τη θεσμοθέτηση fuel pass στη Θράκη) δεν πήρα από τον κο Γεωργιάδη και τον κο Σταϊκούρα. Θεωρώ ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να καλυφθεί, γι’ αυτό πρέπει να το εξετάσουμε σοβαρότατα».

Ο Βόρειος Έβρος σε απόγνωση

Η διαρκής υποβάθμιση της τουρκικής λίρας δεν πλήττει την τσέπη μόνο των Τούρκων πολιτών αλλά και των καταστηματαρχών στο Βόρειο Έβρο, αφού με τις τιμές να έχουν πέσει στην Τουρκία ολοένα και περισσότεροι Έλληνες καταναλώνουν εκτός συνόρων. «Υπήρχε αιμορραγία όταν η ισοτιμία ευρώ-τουρικής λίρας ήταν 1 προς 4. Τώρα που είναι 1 προς 17μιση φαντάζεστε τι γίνεται, πόσο μάλλον με την οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζουν οι συνδημότες μου. Συνεχίζεται αυτή η αιμορραγία και μάλιστα κάθε μέρα είναι κλιμακούμενη με ανοδικές τάσεις. Φεύγουν πάρα πολλά χρήματα, τα οποία στερείται η τοπική οικονομία. Ο εμπορικός κόσμος εδώ είναι σε απόγνωση και θεωρώ ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο», δήλωσε ο δήμαρχος Ορεστιάδας.
Εξήγησε μάλιστα πως το οικονομικό πρόβλημα είναι συγγενές με το δημογραφικό, προοικονομώντας «τραγικά αποτελέσματα» εάν η πολιτεία δεν δράσει άμεσα κι αποτελεσματικά: «πέρα το τεράστιο πρόβλημα του δημογραφικό όπου δεν γίνονται κινήσεις ν’ αντιμετωπιστεί στη ρίζα του, έστω και μεσομακροπρόθεσμα, εάν δεν μπορούν να εφαρμόζουν ενισχυτικά μέτρα, ώστε να σταματήσει αυτή η αιμορραγία, δυστυχώς τα επόμενα χρόνια θα έχουμε τραγικά αποτελέσματα».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο