Μαθητές – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το ΓΕΛ Σουφλίου βρέθηκαν στο Στρασβούργο

Συμμετείχαν στην ημερίδα Euroscola μετά από πρόσκληση του Γραφείου του ΕΚ ως επιβράβευση για τις δράσεις που οργάνωσαν και πραγματοποίησαν το σχολικό έτος 2021-2022 – Οι εντυπώσεις των μαθητών και των υπεύθυνων εκπαιδευτικών

Στις 26 Ιανουαρίου 2023 ελληνική αποστολή αποτελούμενη από δέκα μαθητές/τριες του Ημερήσιου ΓΕΛ Σουφλίου, δέκα μαθητές/τριες του Μουσικού Λυκείου Μυτιλήνης και μία απόφοιτη του ΓΕΛ Σουφλίου συμμετείχαν στην ημερίδα Euroscola στο Στρασβούργο με πρόσκληση του Γραφείου του ΕΚ στην Αθήνα και το Στρασβούργο.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες των δύο σχολείων έλαβαν τη συγκεκριμένη πρόσκληση από το Γραφείο του ΕΚ στο Στρασβούργο, ως επιβράβευση για τις δράσεις που οργάνωσαν και πραγματοποίησαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολεία-Πρέσβεις του ΕΚ» το σχολικό έτος 2021-2022. Συγκεκριμένα, οι μαθητές/τριες της Β΄ και Γ΄ τάξης Λυκείου Σουφλίου που συμμετείχαν είναι οι: Αναστασούδης Κων/νος, Αρχοντούλη Παναγιώτα-Μιχαέλα, Ιωαννίδη Ανθή, Καμέρ Ταχίρ, Κεσούδη Μαρία-Ελένη, Κουντουράκης Νεκτάριος-Απόστολος, Μιχαηλίδης Ευάγγελος, Σαπουντζής Νεκτάριος, Τσακαλδήμη Ευαγγελία-Κων/να, Τσίτσιου Πασχαλίνα και Μπουτάκη Μαρία-Νικολία.
Όλοι τους διετέλεσαν Μαθητές-Πρέσβεις του ΕΚ τα σχολικά έτη 2020-2022 και συμμετείχαν ενεργά σε ποικιλία δράσεων που συνάδουν με τους στόχους του προγράμματος, για τις οποίες αξιολογήθηκαν περιγραφικά και βαθμολογικά συγκεντρώνοντας άριστη βαθμολογία (100/100) τις δύο τελευταίες συνεχόμενες χρονιές.

Όπως αναφέρουν οι καθηγήτριες – πρέσβεις του ΕΚ Ξανθοπούλου Ειρήνη και Παρθένου Δήμητρα, «η διάκριση και ο κόπος που κατέβαλλαν οι μαθητές μας για να υποστηρίξουν και να διαχύσουν στην σχολική, τοπική και ευρύτερη κοινωνία τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ επιβραβεύτηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που έχει να προσφέρει το ΕΚ: τη συμμετοχή σε ημερίδα Euroscola, για την οποία πλέον έχει αλλάξει η διαδικασία συμμετοχής: μέχρι πρόσφατα υπήρχε η δυνατότητα να συμμετέχει ομάδα μαθητών από σχολεία των περιφερειών της χώρας μας έπειτα από διάκριση με συγκεκριμένα κριτήρια σε γραπτό διαγωνισμό, από φέτος, όμως, η συμμετοχή γίνεται μόνο μέσω του προγράμματος «Σχολεία-Πρέσβεις του ΕΚ».
Το θέμα της ημερίδας ήταν «ΜΜΕ και Δημοκρατία: οι ενέργειες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης», ένα θέμα που είναι επίκαιρο και απαιτεί τη δέουσα προσοχή όχι μόνο από τους άμεσα εργαζόμενους στα ΜΜΕ αλλά και από τους υπόλοιπους πολίτες με την ιδιότητα του αναγνώστη ή του ακροατή που έχουν χρέος να ασκούν τον δικό τους «έλεγχο» και να φιλτράρουν με κριτική ματιά το περιεχόμενο των ειδήσεων ή αναρτήσεων που παρέχουν είδηση ή πληροφόρηση. Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία μαζί με μαθητές από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα να ακούσουν τις τοποθετήσεις των κ. Raphael Glucksmann, προέδρου της ειδικής επιτροπής για την ξένη παρέμβαση σε όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες στην ΕΕ συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης και της κ. Delphine Colard, αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου, επικεφαλής της μονάδας Τύπου και υπεύθυνης της Γενικής Δ/νσης Επικοινωνίας του ΕΚ και να απευθύνουν τις δικές τους ερωτήσεις εστιασμένες στους προσωπικούς τους προβληματισμούς για τις ενέργειες της ΕΕ αναφορικά με το ζήτημα.
Οι συνοδοί καθηγήτριες αλλά και συνάδελφοι και μαθητές του σχολείου που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαδικτυακά ένα κομμάτι της ημερίδας, όπως και 600 περίπου ακόμη μαθητές από όλη την Ευρώπη, με χαρά και ξεχωριστή υπερηφάνεια είδαν και άκουσαν τους μισούς μαθητές της αποστολής του Λυκείου μας να παίρνουν τον λόγο από τα πρώτα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου και να απευθύνουν με σταθερή φωνή, θάρρος και αυτοπεποίθηση τα δικά τους ερωτήματα! Οι 300 περίπου μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ευρώπη που παρακολούθησαν διά ζώσης την ημερίδα, αλληλεπίδρασαν μεταξύ τους και συμμετείχαν παράλληλα στο θεματικό βιωματικό εργαστήριο με θέμα «Υπερασπίζοντας τη Δημοκρατία: ψηφίζοντας στις ευρωπαϊκές εκλογές το 2024».

Οι μαθητές μας άφησαν άριστες εντυπώσεις στους παρευρισκόμενους, καθώς ήμασταν από τις λίγες χώρες με ενεργή συμμετοχή σε τόσο μεγάλο ποσοστό επί του συνόλου των μαθητών που συμμετείχαν στην ελληνική αποστολή. Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη συζήτηση πάνω στη θεματική της ημερίδας εστίαζαν στην αναγκαιότητα να αναλάβουν ενεργό δράση οι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν δικαίωμα και χρέος να υπερασπίζονται τη Δημοκρατία ελέγχοντας την κάθε πληροφορία και μαθαίνοντας πώς να την χρησιμοποιούν ορθά, ώστε να αποδίδει κατ’ ουσίαν το μήνυμα και να μην αποτελεί εργαλείο επιβολής, επιδίωξης πολιτικών στόχων ή μέσο εξαπάτησης και πρόκλησης βλάβης.
Επιπλέον, οι ιθύνοντες του ΕΚ τόνισαν τον σπουδαίο ρόλο της Παιδείας αναφορικά με την εκπαίδευση στην ορθή χρήση της πληροφορίας και τη σημασία οι μαθητές, πολίτες των κρατών-μελών της ΕΕ αλλά και της ίδιας της ΕΕ εν γένει, να αναλάβουν ενεργό ρόλο και να αγωνίζονται για τη Δημοκρατία κάθε στιγμή, χωρίς να περιμένουν απαραίτητα και μόνο την επέμβαση των θεσμών για την προάσπισή της. στην ουσία να επιβεβαιώσουν -κατά τα γραφόμενα του αρχαίου ιστορικού Θουκυδίδη- ότι αξίζουν να φέρουν την ιδιότητα του πολίτη, επειδή συμμετέχουν ενεργά στα κοινά και την επιδίωξη της κοινής ωφέλειας και όχι γιατί ζουν μόνιμα σε έναν τόπο απολαμβάνοντας τα αγαθά που τους παρέχει αυτός.
Θερμά, λοιπόν, συγχαρητήρια αξίζουν οι μαθητές μας που ανταποκρίθηκαν επάξια στην ιδιότητά τους ως Μαθητές-Πρέσβεις των αξιών του ΕΚ, με πρωτοστάτη τη Δημοκρατία, στην εξαιρετική συνεργασία τους με το Μουσικό Λύκειο Μυτιλήνης και στην ελπίδα που μας δίνουν να οραματιζόμαστε με τη δική τους καθαρή, άδολη και κριτική ματιά ένα καλύτερο μέλλον για την Ευρώπη! Συγχαρητήρια και ευχαριστίες στους συμμαθητές/τριές τους που συμμετείχαν μαζί τους στην οργάνωση και πραγματοποίηση των δράσεων για το πρόγραμμα, στην τοπική κοινωνία και τη δημοτική αρχή που συνδράμει στην εκπόνηση εκδηλώσεων και συνεργασιών με άλλα συμμετέχοντα σχολεία και δήμους της χώρας, σε επιχειρηματίες της πόλης μας που επιμελήθηκαν την εμφάνιση των μαθητών μας στο Ευρωκοινοβούλιο με μεταξωτά φουλάρια και γραβάτες αναδεικνύοντας το τοπικό παραδοσιακό προϊόν του Σουφλίου, το μετάξι, αλλά και στις Καθηγήτριες-Πρέσβεις Ειρήνη Ξανθοπούλου, Δήμητρα Παρθένου, Λεμονιά Γκάγκου, Παναγιώτα Παρασκευά, Αθανασία Κακαλή και Αναστασία Βαρτζή που συμμετέχουν μαζί τους και τους στηρίζουν στο πρόγραμμα, στις δράσεις που σχεδιάζουν και μοιράζονται μαζί τους τις σκέψεις, τις ανησυχίες, τις προτάσεις τους!
Πολλά μπράβο σε όλη την ελληνική αποστολή αποτελούμενη από τους Μαθητές και Καθηγητές-Πρέσβεις του ΕΚ για το δυναμικό παρόν τους στην ημερίδα της 26 Ιανουαρίου! Τους ευχόμαστε η εμπειρία και η συμμετοχή τους σε αυτήν να τους ανοίξει νέους δρόμους με νέους τρόπους στην υπεράσπιση αρχών και αξιών ως ουσιαστικά ενεργοί Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες!»

Απόψεις μαθητών για τη συμμετοχή τους στην ημερίδα Euroscola

Το πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» μας έδωσε μια τεράστια ευκαιρία να ανακαλύψουμε άμεσα την δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να κατανοήσουμε τις ευθύνες μας ως νέοι. Μιλήσαμε και κάναμε ερωτήσεις σε σπουδαίους εκφωνητές και συζητήσαμε με τους συνομήλικους μας για ένα πολύ επίκαιρο ζήτημα, αυτό της παραπληροφόρησης. Έτσι, συνειδητοποιήσαμε τον ρόλο μας ως νέοι και πολίτες της Ευρώπης και ήρθαμε ένα βήμα πιο κοντά στο μέλλον, για το οποίο και εμείς θα λαμβάνουμε τις αποφάσεις. Ταυτόχρονα, όμως μέσω του προγράμματος ήρθαμε πιο κοντά με τους συμμαθητές και καθηγητές μας, ενώ γνωρίσαμε νέους ανθρώπους τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία που κάθε μαθητής πρέπει να ζήσει. 
Τσακαλδήμη Ευαγγελία, Μαθήτρια-Πρέσβης Γ΄ τάξης

Είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε στον χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να ζήσουμε από πρώτο χέρι την εμπειρία της συνεδρίασης και της δημοκρατικής λήψης αποφάσεων. Μιλήσαμε με εγκεκριμένους ομιλητές, συζητήσαμε μαζί τους και τους απευθύναμε τις ερωτήσεις μας, ενώ ταυτόχρονα εξερευνήσαμε τους χώρους του Κοινοβουλίου, γνωρίσαμε συνομήλικους μας από κάθε γωνιά της Ευρώπης και προβληματιστήκαμε μαζί τους για το μέλλον. Ακόμη, μας φαίνεται αδιανόητο πως οι κόποι τόσων ετών και οι διακρίσεις μας σαν σχολείο στο πρόγραμμα «Μαθητές- Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» πράγματι μας άνοιξαν την πόρτα για ένα τόσο σπουδαίο ταξίδι. Έτσι, η εμπειρία αυτή αποτέλεσε την αφετηρία για την ενασχόλησή μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς συνειδητοποιήσαμε τον ρόλο μας αλλά και τις ευθύνες μας ως μελλοντικοί και υπεύθυνοι πολίτες τους κόσμου.
Τσίτσιου Πασχαλίνα, Μαθήτρια-Πρέσβης Γ΄ τάξης 2020-2021

Η εμπειρία μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν κάτι απίθανο. Μια εμπειρία που δυστυχώς λίγοι έχουν την ευκαιρία να ζήσουν. Εκεί μέσα έμαθα τι θα πει πραγματική και συντονισμένη συζήτηση, καθώς και ό,τι έχει να κάνει γύρω από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την παραπληροφόρηση, που ήταν και το θέμα της συζήτησης.
Ευάγγελος Μιχαηλίδης, Μαθητής-Πρέσβης Β΄ τάξης 2021-2022

Προσωπικά, νιώθω μεγάλη τιμή που επιλέχθηκα να συμμετάσχω στην ημερίδα Euroscola, όχι μόνο γιατί κατάφερα να γνωρίσω νέους ανθρώπους από τη χώρα μας, μια και η αποστολή μας αποτελούνταν από μαθητές του Λυκείου μας αλλά και από Μαθητές του Μουσικού Λυκείου Μυτιλήνης, και από άλλες χώρες τη Ευρώπης, αλλά κυρίως γιατί έζησα μία εμπειρία που ζει κανείς μόνο μία ή και καμία φορά στη ζωή του. Μπήκα σε ένα κτίριο που συμβολίζει την ένωση των χωρών, έζησα μία προσομοίωση των πραγματικών συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ήμουν ενεργό μέλος σε αυτήν κι έτσι μου δημιουργήθηκαν πρωτόγνωρα, μόνο θετικά συναισθήματα. Συνοψίζοντας, εκτιμώ αφάνταστα τις προσπάθειες, τις επιτυχίες και το πόσο ενεργό είναι το σχολείο μας σε αντίστοιχα προγράμματα, διότι έτσι δίνονται ευκαιρίες σε όλους, ανοίγονται πόρτες και διευρύνονται οι ορίζοντες των συμμετεχόντων.
Αρχοντούλη Παναγιώτα-Μιχαέλα, Μαθήτρια-Πρέσβης Γ΄ τάξης 2021-2022

Η εμπειρία στο Στρασβούργο, στην ευρωβουλή, ήταν καταπληκτική και αποκομίσαμε πολλά θετικά στοιχεία από αυτήν την επίσκεψη. Ειδικότερα, γνωρίσαμε νέους ανθρώπους και αναπτύξαμε φίλιες με παιδιά από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ξεφύγαμε από τα ελληνικά πρότυπα και νιώσαμε πώς είναι η εμπειρία του να βρίσκεται κάποιος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να κάθεται στα έδρανα που κάθονται και συνεδριάζουν βουλευτές από όλη την Ευρώπη. Τέλος, αυτή η εμπειρία θα μου μείνει αξέχαστη, διότι ήταν κάτι διαφορετικό, πολύ ωραίο και οργανωμένο.
Σαπουντζής Νεκτάριος, Μαθητής-Πρέσβης Γ΄ τάξης 2020-2021

Η συμμετοχή στην ημερίδα EUROSCOLA ήταν μοναδική εμπειρία για όλους μας. Το «ταξίδι» μας ξεκίνησε από την καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον χώρο και τον τρόπο λειτουργίας τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να συζητήσουμε με σημαντικούς εκπροσώπους του, να θέσουμε ερωτήσεις, να εκφράσουμε τις απόψεις μας και να υποβάλουμε προτάσεις για καίρια ζητήματα της επικαιρότητας, όπως η παραπληροφόρηση. Για λίγο νιώσαμε ότι είμαστε και οι ίδιοι Ευρωβουλευτές με πρωταγωνιστικό ρόλο στο μέλλον της Ευρώπης. Επίσης, μας δόθηκε η ευκαιρία  να γνωρίσουμε και να συζητήσουμε με μαθητές από πολλά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καταφέραμε να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω στα σύγχρονα ζητήματα που μας απασχολούν, μέσα από τον εποικοδομητικό διάλογο και την άριστη συνεργασία. Κερδίσαμε εμπειρίες ζωής και πολύτιμες αναμνήσεις.
Κουντουράκης Νεκτάριος-Απόστολος, Μαθητής-Πρέσβης Β΄ τάξης 2021-2022

Είχα παρακολουθήσει το Euroscola και πέρυσι αλλά εκείνο ήταν εξ’ αποστάσεως. Φέτος, ήταν τελείως διαφορετικό που ήταν ζωντανή η συμμετοχή μου. Η ατμόσφαιρα, οι άνθρωποι από διάφορες χώρες και η πρώτη μας εμπειρία μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα πάντα ήταν εξαιρετικά. Μας δόθηκε η ευκαιρία έκφρασης της άποψής μας. Είχαμε τη δυνατότητα να ρωτήσουμε και να προτείνουμε ιδέες πάνω στο θέμα της παραπληροφόρησης κι επιπλέον κάναμε νέες φιλίες με μαθητές που συμμετείχαν στην ημερίδα από άλλες χώρες της Ευρώπης. Γενικώς ήμασταν ένα από τα πιο ενεργά σχολεία. Ευχαριστώ τους πάντες που βοήθησαν να αποκτήσουμε αυτή την αξέχαστη εμπειρία μέσα στο κοινοβούλιο.
Καμέρ Ταχίρ, Μαθητής-Πρέσβης Γ΄ τάξης 2020-2021

Το ταξίδι μας στη Γαλλία στα πλαίσια του προγράμματος Euroscola ήταν μια αξέχαστη εμπειρία. Η έκθεσή μας στον τρόπο κατά τον οποίο παίρνουν αποφάσεις οι ευρωβουλευτές αλλά και η ευκαιρία να απευθυνθούμε στους ίδιους και να ρωτήσουμε για τυχόν απορίες, να μπορέσουμε να καθίσουμε στα έδρανά τους και να ζήσουμε αυτοπροσώπως αυτή την εμπειρία ήταν κάτι μοναδικό. Δεν πρέπει να αγνοηθούν παρόλα αυτά και οι φιλίες που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του τριημέρου και, παρόλο που ήταν σύντομο, καταφέραμε να χτίσουμε πολύ γερούς δεσμούς μεταξύ των δύο ομάδων από την Ελλάδα, του Λυκείου Σουφλίου και του Μουσικού Λυκείου Μυτιλήνης. Παρ’ όλες τις απαιτήσεις του προγράμματος και την ατέλειωτη κούραση, ήταν μια μοναδική εμπειρία.
Αναστασούδης Κων/νος, Μαθητής-Πρέσβης Γ΄ τάξης 2020-2021

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο