Μανταδάκης: Φλεβάρη η κορύφωση κρουσμάτων στην Παιδιατρική του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης

Την πεποίθηση  ότι στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου η έξαρση στη παιδική νοσηρότητα από αναπνευστικές λοιμώξεις θα κορυφωθεί, εξέφρασε ο Διευθυντής της Παιδιατρικής κλινικής του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης και καθηγητής Παιδιατρικής του ΔΠΘ Ελπιδοφόρος Μανταδάκης μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας.

Όπως o ίδιος διευκρίνισε, την περίοδο των εορτών η παιδιατρική κλινική ήταν γεμάτη από περιστατικά γρίπης τύπου Α, RSV  και Covid τώρα η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη νοσηλεύονται 12 με 13 παιδάκια ενώ αυτό θα ανατραπεί  προς το τέλος του μήνα με αρχές του άλλου , θα υπάρχει μια πληρότητα 100% επι συνόλου 38 κλινών που διατηρεί η κλινική. «Συνήθως όταν νοσηλεύονται  πάνω από 25 παιδιά  είμαστε πλήρεις» πρόσθεσε.

Φέτος όπως διαπιστώνεται, οι κοινές ιώσεις έχουν μεγάλη διάρκεια, πολύ δε περισσότερο  όσες προαναφέρθηκαν. Ενθαρρυντικό μέχρι στιγμής το γεγονός ότι δεν υπήρξαν διακομιδές σε Μονάδες  Εντατικής Θεραπείας άλλων Νοσοκομείων που τις διαθέτουν.

«Υπάρχει ακόμη χρόνος να αποφύγομε μια τέτοια έξαρση στην παιδική νοσηρότητα και νοσηλεία» όπως διευκρίνισε, «με τον εμβολιασμό των παιδιών με το αντιγριπικό εμβόλιο αλλά και με το εμβόλιο του κορονοιού. Το πρώτο που κυκλοφορεί είναι ασφαλές και το δεύτερο έχει εγκριθεί για παιδιά κάτω των 5 ετών και είναι ιδιαίτερα ασφαλές».

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων τόνισε ότι αυτό ήταν αναπόφευκτο και ότι αν πάρουμε μέτρα προφύλαξης  και υγιεινής δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ο κ Μανταδάκης κάνει έκκληση στους γονείς να μην ρισκάρουν να στείλουν το άρρωστο παιδί τους στο σχολείο.

«Έχω παράπονο. Έχουμε λίγους γιατρούς στην Παιδιατρική». 

Σε μια μεγάλη περιφέρεια που εξυπηρετεί το ΠΓΝΑ η Παιδιατρική κλινική δυστυχώς έχει το χαμηλότερο ποσοστό ιατρών.

«Έχω παράπονο» είπε ο κ. Μανταδάκης . «Συνεχώς πιέζουμε την διοίκηση να μας ενισχύσει. Σήμερα η κλινική μαζί με μένα, έχει 6 γιατρούς συν μια γιατρό του Κ.Υ Σουφλιου που εκτελεί μόνο τις εφημερίες. Ο αριθμός θα έπρεπε να είναι διπλάσιος συμπλήρωσε. Είμαστε λίγοι και μάλιστα τώρα που το σύστημα θα δεχθεί πίεση θα υπάρξει δυσκολία.»

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων με μικρότερη περιοχή ευθύνης έχει τουλάχιστον 16 επιμελητές και διευθυντές ΕΣΥ αλλά και 5-6 μέλη ΔΕΠ. Το ποσοστό είναι τριπλάσιο. Συγκριτικά δε με τα Νοσοκομεία Κομοτηνής και Ξάνθης οι οργανικές θέσεις των επιμελητών είναι σχεδόν καλυμμένες στο σύνολο τους ενώ της Αλεξανδρούπολης,  σε μικρότερο βαθμό.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο