Μανωλόπουλος: «Νομίζω πως πηγαίνουμε προς ένα τρίτο κύμα της πανδημίας»  

Την ανησυχία του εξέφρασε ο καθηγητής φαρμακολογίας του ΔΠΘ, εκτιμώντας πως η σημερινή αύξηση των κρουσμάτων θα έχει ως αποτέλεσμα την πίεση στις ΜΕΘ και την αύξηση των θανάτων 
Πώς σχολίασε τον «πόλεμο» μεταξύ των κρατών για τα εμβόλια, τη μετάλλαξη του ιού και την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα μας  

Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου  

Την έντονη ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων, τα τελευταία 24ωρα, που είναι πιθανό να οδηγήσουν τη χώρα μας σε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, εξέφρασε ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΔΠΘ Βαγγέλης Μανωλόπουλος, μιλώντας χθες το πρωί στην ΕΡΤ1.  

Όπως τόνισε, «ανησυχώ πολύ, υπάρχει μία μεγάλη πιθανότητα να χειροτερέψουν τα πράγματα. Είναι ακόμη Ιανουάριος, ο καιρός είναι κρύος, ο κόσμος είναι μέσα, ανοίγουν δραστηριότητες, τα κρούσματα αυξάνονται, έχουμε τη βρετανική μετάλλαξη του ιού και στην Ελλάδα, που σχετίζεται με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα…  

Νομίζω πηγαίνουμε προς ένα τρίτο κύμα, ελπίζω να μην είναι πολύ ισχυρό. Έχουμε μπροστά μας τουλάχιστον έναν μήνα ακόμη πολύ ανησυχητικό. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, αν ανοίγουμε δραστηριότητες, η μόνη πιθανότητα για να αποφύγουμε τα χειρότερα είναι να τηρούμε όλοι πολύ σχολαστικά τα μέτρα προστασίας… Βλέπω ότι ο κόσμος γενικά φοράει τις μάσκες, φαίνεται πως τηρούμε πιο σχολαστικά τα μέτρα, κι ίσως αυτό μας σώσει και αποφύγουμε τα χειρότερα». 

Επισήμανε ωστόσο ότι εάν διαπιστωθεί πως κάποια δραστηριότητα επιδρά αρνητικά, όταν ληφθεί η απόφαση να την κλείσουμε, ίσως θα είναι αργά.
«Την επίδραση από ό,τι γίνεται σήμερα θα τη δούμε σε 3 βδομάδες με 1 μήνα σε νεκρούς.  Σήμερα βλέπουμε λιγότερους θανάτους και αύξηση κρουσμάτων. Αυτή η αύξηση κρουσμάτων θα δώσει περισσότερους νεκρούς και αυξημένη πίεση στις ΜΕΘ σε 2-3 εβδομάδες». 

 

Για τον «πόλεμο» των κρατών για τα εμβόλια  

Αναφορικά με τον «πόλεμο» των κρατών για τα εμβόλια, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τις εταιρείες, ο κ. Μανωλόπουλος σημείωσε πως «είναι μοιραίο να συμβαίνει αυτό, από την στιγμή που  υπάρχει ένα προϊόν που το ζητά όλος ο κόσμος, αλλά είναι περιορισμένη η παραγωγή. Από εκεί και πέρα, παίζουν ρόλο οι αποφάσεις της εταιρείας, τα συμβόλαια, για τα οποία δεν έχει διευκρινίσει η ΕΕ τι είδους συμβόλαια και πόσο δεσμευτικά είναι, τι ρήτρες έχουνΔεν νομίζω ότι το πρόβλημα είναι μόνο με την Astra Zeneka, μπορεί αυτό να έχει βγει τώρα στην επιφάνεια, αλλά το κυριότερο πρόβλημα που έχουμε είναι και με τη Pfizer, που καθυστερεί τις παραδόσεις που επίσης παράγει στην Ευρώπη.  Η απειλή της Ευρώπης δεν αφορά μόνο την Astra Zeneka, αλλά και τη Pfizer», ενώ εκτίμησε πως οι εμβολιαστικοί ρυθμοί του Ισραήλ , που πιθανόν, σε 1-2 μήνες να έχει πετύχει την ανοσία της αγέλης, προκαλούν νευρικότητα στις άλλες χώρες και ειδικότητα στην ΕΕ θέτουν ζήτημα γοήτρου, αλλά και ουσίας. 

Για το χαμένο έδαφος στη χώρα μας 

Ωστόσο τόνισε πως  το χαμένο έδαφος και στη χώρα μας, λόγω της μη ικανοποιητικής ροής εμβολίων σε αυτή τη φάση, θα καλυφθεί τους επόμενους μήνες και δεν ‘χτυπήσει’ ιδιαίτερα πίσω, χρονικά, το εμβολιαστικό πρόγραμμα. 

«Οι ανακοινώσεις των δύο εταιρειών λένε ότι θα καλύψουν το χαμένο έδαφος το 2ο τρίμηνο του έτους και τελικά, στο τέλος του α’ εξάμηνου θα έχουν παραδώσει τις δόσεις που υποσχέθηκαν, απλά έχουν μία χρονοκαθυστέρηση. Αν το αποδεχθούμε αυτό, σημαίνει ότι θα καθυστερήσουμε, αλλά δεν θα βγούμε εκτός στόχων που είναι μέχρι το καλοκαίρι να έχουμε εμβολιάσει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού 

Σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις του ιού, Pfizer και Moderna, έχουν ανακοινώσει, μετά από ενδελεχείς έρευνες, ότι η βρετανική μετάλλαξη καλύπτεται από το εμβόλιο, ενώ υπάρχει μία αμφιβολία για τη μετάλλαξη της νοτίου Αφρικής, για την οποία γίνονται τώρα μελέτες, αλλά θεωρείται πιθανό να καλύπτεται και εκείνη. 

Ο κ. Μανωλόπουλος σημείωσε πως μάλλον θα χρειάζεται κάθε χρόνο ή κάθε δύο χρόνια να επαναλαμβάνουμε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ωστόσο εκτίμησε πως μέχρι τότε θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση και θα υπάρχουν περισσότερα εμβόλια, δίχως την χρονική πίεση που υπάρχει σήμερα για άμεσο εμβολιασμό όλου του πλανήτη. 

Για τις εξελίξεις στον τομέα της φαρμακευτικής αντιμετώπισης σημείωσε πως είναι πολύ θετικό το ότι προκύπτουν  φάρμακα τα οποία ενσωματώνονται στις  θεραπείες και βοηθούν, τόνισε ωστόσο ότι «το ιδανικό φάρμακο που θα το παίρνουμε και δεν θα νοσούμε σοβαρά, ίσως δεν το βρούμε ποτέ, όμως, με διαφορετικά φάρμακα, θα μπορούμε να καλύπτουμε διαφορετικούς ασθενείς και να βοηθάμε όσους δεν καλύπτονται από τα εμβόλια και νοσούν».  

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο