Μανωλόπουλος: Έτσι λειτουργούν τα δύο νέα εμβόλια

Οι διαφορές με τα mRNA

Τον μηχανισμό λειτουργίας των δύο νέων εμβολίων της NOVAVAX και τη SANOFI που περιμένει η χώρα μας το επόμενο διάστημα, για να ενισχύσει το οπλοστάσιο της απέναντι στον κορωνοϊό, αναλύει στο e-farmako o Βαγγέλης Μανωλόπουλος, Καθηγητής Φαρμακολογίας Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Όπως λέει «προστίθενται ακόμη δυο όπλα στην αντιμετώπιση της πανδημίας με τα δύο νέα εμβόλια της NOVAVAX και της SANOFI. Είναι μια νέα κατηγορία εμβολίων για τον κορωνοϊό, γιατί είναι πρωτεϊνικά, άρα έχουν μια διαφορά στον τρόπο που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα».

Η «έτοιμη» δομή

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Μανωλόπουλο, «με αυτά τα εμβόλια δίνουμε έτοιμη την πρωτεΐνη ακίδα στον οργανισμό, την αναγνωρίζει, παράγει αντισώματα και είναι έτοιμος όταν θα συναντήσουν τον κορωνοϊό και την πρωτεΐνη που έχει επάνω του, θα την αντιμετωπίσουν». Όταν ερωτάται τι συμβαίνει με τα υπάρχοντα σκευάσματα εξηγεί: «Στην περίπτωση των mRNA εμβολίων δίναμε την γενετική πληροφορία για να συνθέσουν τα ίδια τα κύτταρα αυτήν την πρωτεΐνη. Τώρα την δίνουμε από έξω κι έτσι δεν εμπλέκεται πουθενά το RNA».

Ουσιαστικά με τα δεδομένα που υπάρχουν, σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο, τουλάχιστον για το εμβόλιο της NOVAVAX, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από τον EMA και ξεκινάει και στην Ελλάδα σύντομα, «έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα -πάνω από 90%- όπως και τα αντίστοιχα mRNA κι έχει ένα προφίλ ασφάλειας. Δεν έχουμε πληροφόρηση μέχρι τώρα το πόσο διαρκεί η ανοσία με αυτό το εμβόλιο. Είναι αρκετά πιο νέο γιατί έχει χρησιμοποιηθεί λιγότερο, αφού με τα άλλα έχουν εμβολιαστεί εκατοντάδες εκατομμυρίων άνθρωποι στον κόσμο, ενώ με αυτό κάποιες χιλιάδες».

Ο ανύπαρκτος φόβος και το πλεονέκτημα

Ο Καθηγητής του ΔΠΘ επισημαίνει στο e-farmako πως «ένα πλεονέκτημα που έχουν αυτά τα νέα εμβόλια της NOVAVAX, είναι επειδή ακριβώς δεν έχουν την τεχνολογία mRNA, για κάποιους ανθρώπους που φοβόντουσαν -λένε ότι είναι πολύ νέα και δεν είναι δοκιμασμένη, αλλά δεν έχουν βάση όλα αυτά- μπορούν τώρα να το ξεπεράσουν αυτό για να κάνουν τον εμβολιασμό». 

Δοσολογία και χορήγηση

Σχετικά με τον τρόπο χορήγησης, όπως υπογραμμίζει ο κ. Μανωλόπουλος «είναι ίδιος με αυτόν της Pfizer, δηλ. δύο δόσεις με διαφορά τριών εβδομάδων και η πλήρη ανοσία δημιουργείται μία με δύο εβδομάδες μετα΄την 2η δόση». Σε ερώτηση σχετικά με το κόστος τους ο ίδιος σημειώνει πως «θα ήταν σωστό να ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υγείας σε ποια τιμή θα προμηθευόμαστε, τόσο το εμβόλιο της NOXAVAX όσο και της SANOFI. Βέβαια όλες οι ενδείξεις λένε πως θα είναι φτηνότερα από τα προηγούμενα από τα mRNA. Επίσης, το πιθανότερο είναι ακριβότερα από αυτό της AstraZeneca». Και συμπληρώνει: «Προσωπικά τα διαχωρίζω τα δύο εμβόλια. Το εμβόλιο της NOVAVAX έχει πάρει έγκριση, έχει παραγγελθεί και το περιμένουμε πριν από το τέλος του μήνα και θα αρχίσει να χορηγείται. Το εμβόλιο της SANOFI είναι μια προοπτική που κατά πάσα πιθανότητα θα εγκριθεί και άρα θα έρθει. Δεν πάνε μαζί. Το ένα έρχεται και ξεκινάει και το άλλο πιθανόν να έρθει σε λίγους μήνες».

Συνδυασμός δόσεων

Αναφορικά με το συνδυασμό δόσεων – mix and match-των εμβολίων ο Καθηγητής Φαρμακολογίας υπογραμμίζει: «Ναι θα μπορούσε να γίνει ο συνδυασμός δόσεων. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν γίνει μεγάλες δοκιμές για τον συνδυασμό των δόσεων, δηλ. το εμβόλιο της NOVAVAX ως τρίτη δόση, αφού θα έχουν προηγηθεί δύο δόσεις με τα άλλα εμβόλια της Pfizer, της Moderna ή της Johnson & Johnson. Η γενική εμπειρία και γνώση μας είναι ότι μπορεί να γίνει ο συνδυασμός μεταξύ διαφορετικών εμβολίων. Δίνει δηλ. καλή ανοσία και σε κάποιες περιπτώσεις και ακόμη καλύτερη».

Η φάση της πανδημίας, ο μονοψήφιος δείκτης

Συμπερασματικά σε σχέση με τα νέα φάρμακα, αλλά και τα υπάρχοντα ο Καθηγητής Μανωλόπουλος ερωτάται εάν οδηγούμαστε σταδιακά σε μια απομάκρυνση από την πανδημία, εκτιμά πως «μπορούμε να πούμε ότι πρωτίστως με τους εμβολιασμούς και με την αύξηση των εμβολιασμένων και με δεδομένο πως θα υπάρχουν και φάρμακα για τα άτομα που «ξεφεύγουν» και δεν κάνουν καλή ανοσία, με τα αντιικά, θα πάμε σε μία φάση που ο ιός ελέγχεται στην κοινωνία και θα μπορούμε να επανέλθουμε σε κάποιους ρυθμούς φυσιολογικής κοινωνικής, οικονομικής και ατομικής ζωής.  Με κάποια όμως μέτρα ατομικής προστασίας που θα συνεχίσουμε να τα έχουμε για καιρό ακόμη. Αυτό το κύμα που έχουμε τώρα στην Ελλάδα, με τον  υψηλό αριθμό κρουσμάτων και κυρίως θανάτων κι όταν κοπάσει κι οι θάνατοι γίνουν μονοψήφιοι, τότε νομίζω θα είμαστε σε ένα καλό σημείο με την πανδημία. Ακόμη όμως με τόσους θανάτους δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε και πολύ».

e-farmako.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο