Μανωλόπουλος: Ελπίδα για οριστική αντιμετώπιση της πανδημίας τα από του στόματος αντιιικά φάρμακα

Ελπίδες για αποτελεσματική φαρμακευτική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και της νόσου Covid 19 που προκαλεί δημιουργεί η προοπτική να ενταχθούν σύντομα στη θεραπευτική φαρέτρα αντιιϊκα φάρμακα, που θα χορηγούνται εύκολα από το στόμα και θα έχουν εξειδικευμένη δράση κατά του ιού.

Τα φάρμακα αυτά θα μπορούν να παρεμποδίζουν την εξέλιξη της αρχικής λοίμωξης σε σοβαρή νόσο, χωρίς να απαιτείται προσέλευση σε νοσοκομείο, και να μιλάμε πλέον για μια ολοκληρωμένη φαρμακευτική προσέγγιση της λοίμωξης που προκαλείται από τον ιό Sars-Cov-2.

Αρκετά τέτοια μόρια βρίσκονται σε διάφορα στάδια προκλινικής ή κλινικής ανάπτυξης. Από αυτά υπάρχουν τρία ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, καθώς βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια κλινικών δοκιμών: Το PF-07321332 της Pfizer, το molnupiravir της Merck & Co (στην Ευρώπη MSD), και το ΑΤ-527 των ΑΤΕΑ / Roche. Έχουν με επιτυχία ολοκληρώσει την 1η πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών και βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη μελέτες φάσης 2/3. Προορίζονται για την αντιμετώπιση της Covid-19 σε συμπτωματικούς ενήλικες που δεν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και δεν έχουν νοσηλευτεί.
Ο ρόλος των μονοκλωνικών αντισωμάτων

Μέχρι στιγμής, εκτός από τα εμβόλια, προσωρινή έγκριση για την πρόληψη της σοβαρής νόσου έχουν λάβει τα μονοκλωνικά αντισώματα. Η έγκριση αφορά σε ασθενείς υψηλού κινδύνου και για τη χορήγησή τους απαιτείται προσέλευση στο νοσοκομείο.

«Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι χρήσιμα, αλλά είναι ακριβά και δύσχρηστα. Στις ΗΠΑ, όπου είναι διαθέσιμα και έχουν γίνει μεγάλες προμήθειες, αρκετά έχουν μείνει αχρησιμοποίητα σε πολλές πολιτείες. Αυτό συμβαίνει γιατί η χορήγηση της θεραπείας γίνεται σε νοσοκομείο», αναφέρει στο Insider, o καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος

πηγή: insider.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο