Μανωλόπουλος: Έχουμε πια την τελευταία τεχνολογία στα εμβόλια Covid, δεν υπάρχουν αλλά…

Ξεκινούν σήμερα οι εμβολιασμοί με το επικαιροποιημένο εμβόλιο 

Δεν χωρούν καθυστερήσεις και… αλλά, αφού πλέον είναι πολύ καθαρά τα πράγματα στο θέμα των εμβολίων για τον κορωνοϊό μιας κι από σήμερα Δευτέρα θα τρέχει ο εμβολιασμός με το νέο διδύναμο της Pfizer που καλύπτει την Όμικρον 4 και 5, εξηγεί ο Βαγγέλης Μανωλόπουλος, Καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Μιλώντας στο e-farmako ο κ. Μανωλόπουλος κι αναφερόμενος στη νέα… ασπίδα που έχουμε για την πανδημία Covid-19 τονίζει πως «έχουμε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στα εμβόλια από τη Δευτέρα. Τώρα πλέον κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολία για να προχωρήσει να εμβολιαστεί, εάν ήρθε η στιγμή να το κάνει. Έχουμε πλέον τα πιο νέα εμβόλια κι ίσως πρέπει να είναι εξίσου καλά κι ίσως και καλύτερα από τα προηγούμενα».

Η επιλογή εμβολίου…

Απαντώντας σχετικά με την όποια σύγχυση έχει σημειωθεί στην επιλογή των εμβολίων ο Καθηγητής Φαρμακολογίας είναι κατηγορηματικός:

«Είναι ξεκάθαρο πια πως όποιος πρέπει να εμβολιαστεί πρέπει να το κάνει. Τώρα το ποιο εμβόλιο θα κάνει είναι δευτερεύον, μιλώντας βέβαια για τα δύο εμβόλια που έχουν εδώ και καιρό στανταριστεί. Με αυτά δηλ. που εμβολιαζόμαστε στην Ελλάδα, της Pfizer και της Moderna. Τώρα έχουμε τα πλέον επικαιροποιημένα, αλλά και ακόμη και το αρχικό εμβόλιο να ήταν, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι εξίσου καλό, σε ότι αφορά πάντα την προστασία από τη σοβαρή νόσηση. Τα επικαιροποιημένα ίσως μας δίνουν περισσότερη προστασία κι από την αρχική μόλυνση».

Μάλιστα διευκρινίζει πως «αυτά που κυκλοφορούν τώρα είναι διδύναμα και περιέχουν και το αρχικό στέλεχος αλλά κι ένα στέλεχος που είναι προσαρμοσμένο για την Όμικρον 4 και 5 που ουσιαστικά είναι η εξέλιξη της Όμικρον 1. Ουσιαστικά δηλ. καλύπτουν και την παραλλαγή του κορωνοϊού που κυκλοφορεί τώρα και στην Ελλάδα».

Η δόση της… ενισχυτικής

Ο κ. Μανωλόπουλος επισημαίνει εκ νέου ότι τώρα μιλάμε για μια ακόμη ενισχυτική δόση κι οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό ως γνωστό από την αρχή, αφού, όπως λέει «εκείνο έχει πιο ισχυρή δόση, ενώ το τωρινό έχει μικρότερη δόση».

Και ποιο είναι το εμβολιαστικό σενάριο των επομένων μηνών για τα εμβόλια ερωτάται ο Καθηγητής Φαρμακολογίας για να απαντήσει ως εξής: «Βλέποντας και κάνοντας. Θα δούμε πόσο κρατάει η ανοσία με αυτήν την ενισχυτική δόση, με το διδύναμο εμβόλιο, και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, μετά από 4-6 μήνες να κάνουμε μια νέα δόση. Ωστόσο θα έλεγα να μην το σκεφτόμαστε αυτό τώρα, κι αυτό γιατί, όπως και με το εμβόλιο της γρίπης – κάθε χρόνο όταν έρχεται η ώρα προχωράμε στον εμβολιασμό. Στον κορωνοϊό ακόμη δεν έχουμε σαφή εικόνα πότε. Το κάνουμε παρακολουθώντας τα δεδομένα και πως εξελίσσονται στην κοινωνία».

Σχολιάζοντας και τα τελευταία δεδομένα από την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την Covid-19 ο κ. Μανωλόπουλος σημειώνει πως «τώρα βλέπουμε να έχουμε και αυξημένα κρούσματα. Ο κορωνοϊός είναι εδώ. Εξακολουθεί να είναι πρόβλημα. Εξακολουθεί να μολύνει και να σκοτώνει κόσμο, άρα κι εμείς πρέπει να εξακολουθήσουμε να χτίζουμε την άμυνά μας με τη βοήθεια των εμβολίων».

Η χαλαρότητα και τι δεν πρέπει να ξεχνάμε

Σχετικά με το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών που καταγράφεται τελευταία ο Καθηγητής του ΔΠΘ το αποδίδει στην… χαλαρότητα. Όπως επισημαίνει γίνεται αυτό «επειδή έχουμε επιστρέψει σε μια κανονικότητα, έχουμε μια χαλαρότητα. Ο κόσμος έχει ξεχάσει τον κορωνοϊό μέχρι να μολυνθεί ο ίδιος ή κάποιος από τον περίγυρό του. Αυτήν την χαλαρότητα πρέπει όσο μπορούμε να την αποφύγουμε γιατί είναι πραγματικά ακόμη εδώ ο κορωνοϊός. Δεν έχει φύγει. Έχει ενταχθεί στην καθημερινή λειτουργία και προκαλεί θύματα. Δεν θα πρέπει να είμαστε ένα από αυτά. Κι επίσης θα πρέπει να συμβάλλουμε στο να μην διαδοθεί και κυρίως στους πιο αδύναμους από εμάς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ακόμη και τώρα στη φάση της ύφεσης περίπου 10-15 άνθρωποι την ημέρα πεθαίνουν. Δεν είναι ένα θέμα που το έχουμε λύσει. Απλά το έχουμε κατεβάσει στο επίπεδο των 15 νεκρών ημερησίως… Επίσης ακόμη έχουμε αύξηση κρουσμάτων, μάλλον λόγω της επανέναρξης των σχολείων και. Των κοινωνικών δραστηριοτήτων».

Ο καιρός, η χειρότερη εικόνα και το… κοντέρ

Κι η συνέχεια ποια μπορεί να είναι; Ο κ. Μανωλόπουλος λέει πως « ας μην ξεχνάμε πως ο καιρός θα γίνεται χειρότερος, άρα δεν είναι αυτή η σημερινή η χειρότερη εικόνα που θα έχουμε το επόμενο διάστημα, οπότε είναι σημαντικό να εμβολιστούμε όσοι έχουμε φτάσει την ώρα που πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο. Η λογική λέει πως όσο θα χειροτερεύει ο καιρός θα μαζευόμαστε μέσα, όπως επίσης στα σχολεία, στους χώρους εργασίας, οπότε και μικρότερη ανανέωση του αέρα, αυξάνεται κι η πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος. Οπότε περισσότερος κόσμος θα μολύνεται και άρα θα έχουμε περισσότερες νοσηλείες. Έτσι να πούμε πως δεν είμαστε στη χειρότερη εικόνα ακόμη. Σημειώστε επίσης πως πολλοί έχουν διανύσει αρκετό χρόνο από τότε έκαναν τον τελευταίο εμβολιασμό τους. Πρέπει ο καθένας μας να μετρήσει πόσος καιρός πέρασε από τότε που εμβολιάστηκε ή αντίστοιχα από την τελευταία φορά που νόσησε. Ας μην ξεχνάμε πάντως πως η νόσος… μηδενίζει το κοντέρ και ξαναμετράει ο χρόνος από την αρχή. Πάντως ακόμη και για νεότερους εάν περάσει 6-8 μήνες θα πρέπει να σκεφτούν και να εμβολιαστούν».

Γιατί να εμβολιαστώ με αναμνηστική δόση κατά της Όμικρον 5

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τη χορήγηση των επικαιροποιημένων δόσεων με τα διδύναμα εμβόλια κατά της ΒΑ.4 και ΒΑ.5, σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών μετά την τελευταία δόση του εμβολίου ή τη νόσηση από τον κορονοϊό.

Ο εμβολιασμός καθίσταται απαραίτητος στις ευπαθείς ομάδες και τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, σύμφωνα με τους Επιστήμονες της Επιτροπής, καθώς ενισχύει την ανοσία και προλαμβάνει τη σοβαρή νόσο.

Πολύ σημαντικό είναι να εμβολιαστούν, σύμφωνα με τους επιστήμονες:

  • όλα τα άτομα άνω των 60 ετών
  • τα άτομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου και μετά από υπόδειξη του ίδιου του θεράποντος γιατρού
  • όσοι μένουν και εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων
  • οι επαγγελματίες υγείας
  • όσοι διαμένουν με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα
  • οι φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από κορονοϊό
  • Άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί με τη δεύτερη αναμνηστική δόση των μονοδύναμων εμβολίων και ανήκουν στις παραπάνω ομάδες μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια εφόσον έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών.

Μπορούν ή πρέπει να κάνουν το εμβόλιο όσοι δεν ανήκουν στις παραπάνω ομάδες;

Οι επιστήμονες διευκρινίζουν πως δεν υπάρχει αντένδειξη να κάνει το εμβόλιο οποιοσδήποτε πολίτης, από 30 έως 59 ετών, ο οποίος δεν ανήκει στις παραπάνω κατηγορίες, εάν το προτείνει ο γιατρός του.

Επίσης, μπορούν να εμβολιαστούν:

Άτομα που νόσησαν μετά τη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης των μονοδύναμων εμβολίων. Δεν έχουν αντένδειξη και μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.

Παρέχεται εξατομικευμένα η δυνατότητα εμβολιασμού με διδύναμα επικαιροποιημένα εμβόλια για δεύτερη αναμνηστική ή τρίτη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.

e-farmako.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο