Mαλτέζος: Τα κέντρα νεοσυλλέκτων στον Έβρο & η ιστορία του Ναστραντίν Χότζα με το σπίτι και την αγελάδα

Άρθρο του Μενέλαου Μαλτέζου*

Τα κέντρα νεοσυλλέκτων στον Έβρο, η κατάργηση, η παραμονή, η συγκρατημένη αισιοδοξία παραμονής τους και η γνωστή ιστορία του Ναστραντίν Χότζα με το σπίτι και την αγελάδα.
Αυτές τις μέρες κυριαρχεί στην τοπική επικαιρότητα το #κλείσιμο των κέντρων εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων στον Έβρο. Η παλιά χωροταξική κατανομή των πάσης φύσεως Κέντρων Εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων, κατά μία “περίεργη” λογική, περιοριζόταν στα γεωγραφικά όρια της λεγόμενης “παλαιάς Ελλάδος”, δηλαδή από τη Σπάρτη έως τη Λαμία, με μοναδική εξαίρεση το Κέντρο Εκπαίδευσης Υγειονομικού, που “ξέφευγε” λίγο βορειότερα, στα Γιάννενα.
Η εικόνα που όλοι είχαμε στο μυαλό μας σ’ ό,τι αφορά τα Κέντρα #Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων του #Στρατού Ξηράς έπαυσε να ισχύει. Η κατάσταση μεταβλήθηκε με τις αλλαγές που επήλθαν από το ΓΕΣ, οι οποίες και εντάχθηκαν στο γενικότερο πλαίσιο αναδιοργάνωσης των #Ενόπλεων Δυνάμεων. Δημιουργήθηκαν 23 σημεία υποδοχής οπλιτών, που λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα και υποδέχονται τους νεοσύλλεκτους από τη σειρά του Μαρτίου (Β’ ΕΣΣΟ 2018) και μετά. Οκτώ κέντρα βρίσκονται στα νησιά (δύο στη Ρόδο και από ένα σε Ρέθυμνο, Σάμο, Κω, Λήμνο, Χίο και Μυτιλήνη, ενισχύοντας έτσι την τοπική οικονομία σ’ αυτές τις παραμεθόριες περιοχές), ενώ από τα υπόλοιπα ορισμένα είναι στην Κεντρική Ελλάδα και Θράκη και στον Έβρο.
Δεν θα επιχειρηματολογήσω για τους λόγους παραμονής των ΚΕΝ γιατί θεωρώ ότι παραμένουν οι ίδιοι όταν αυτά αποφασίσθηκαν να γίνουν.
Τα κέντρα στον νομό μας με βάση τα παραπάνω ιδρύθηκαν το 2018 από τους τότε «ενοικιαστές» του κράτους που κυβερνούσαν την χώρα.
Οι «άριστοι» σημερινοί νόμιμοι ιδιοκτήτες της χώρας όπως αυτάρεσκα αυτοαποκαλούνται είναι αυτοί που δεν έχουν εμπιστοσύνη την στρατιωτική ηγεσία και παρακολουθούν τα τηλέφωνά της αποφάσισαν το κλείσιμο των κέντρων νεοσυλλέκτων στον Έβρο.
Επ’ ευκαιρία του γεγονότος του κλεισίματος των ΚΕΝ αναπτύχθηκε κίνημα και ορθώς από τους αυτοδιοικητικούς και άλλους φορείς του Νομού. Οι εκπρόσωποι ΟΤΑ διεκδικούν από την κεντρική εξουσία και αυτός είναι ο ρόλος τους.
Όλο το διάστημα των 3,5 ετών διακυβέρνησης από την ΝΔ οι #κυβερνητικοί βουλευτές βρίσκονται η σε ρόλο άμυνας ή σιωπής.
Ενδεικτικά αναφέρουμε γεγονότα που οι κυβερνητικοί βουλευτές είναι σε άμυνα:
❌η σιωπή όπως το κλείσιμο διαφόρων δομών υγείας,
❌το κλείσιμο των σχολείων,
❌η απομάκρυνση των στρατοπέδων από τον κεντρικό Έβρο,
❌το κλείσιμο πανεπιστημιακών σχολών του Διδυμότειχου,
❌η σιωπή τους για την συρρίκνωση των τμημάτων ΑΕΙ στην Ορεστιάδα λόγο της ΕΒΕ φοβούμενοι την κ. Κεραμέως,
❌το κλείσιμο ταχυδρομείων,
❌το κλείσιμο τραπεζών και με άλλα γεγονότα συρρίκνωσης της παρέμβασης του Δημοσίου στον Νομό που δεν έχουν τέλος.
Διαβάζουμε στον τοπικό τύπο ότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία των αιρετών για την παραμονή των κέντρων νεοσυλλέκτων στο νομό.
Μας παίρνουν αυτά που έχουμε κατακτήσει κατά καιρούς και εκ των υστέρων κάνουν μια μικρή υποχώρηση και όλοι είμαστε «ευτυχισμένοι».
Επ’ ευκαιρία του γεγονότος μου ήρθε στην μνήμη η γνωστή ιστορία του #Ναστραντίν Χότζα με το σπίτι και την αγελάδα.


Ένας φτωχός κάτοικος του χωριού τον επισκέπτεται Ναστραντίν Χότζα για να του ζητήσει λύση στο πρόβλημά του. Το σπίτι όπου διαμένει είναι μικρό για την πενταμελή του οικογένεια, σχεδόν αβίωτο. Ο Χότζας ακούει με προσοχή το παράπονο και ως λύση προτείνει στο χωρικό να βάλει στο σπίτι του και μία κότα που έχει στην αυλή. Την επόμενη ημέρα, ο χωρικός ξαναπάει στο Χότζα και του δηλώνει το αυτονόητο, πως το σπίτι έγινε ακόμη πιο στενόχωρο. Ο Χότζας τότε του λέει πως η λύση είναι να βάλει μέσα σπίτι και το πρόβατο. Ο χωρικός προσπαθεί να διαμαρτυρηθεί αλλά ο Χότζας δεν του αφήνει περιθώριο.
Την άλλη μέρα ξαναπάει στο Χότζα σχεδόν κλαίγοντας, λέγοντάς του πως στο σπίτι δεν μπορούν να σταθούν ούτε όρθιοι. «Τότε πρέπει να βάλεις και την αγελάδα». Όταν την άλλη μέρα ο χωρικός πάει στον Χότζα περιγράφοντας την απελπισία του σε ένα σπίτι που είναι αδύνατο να ζήσουν, ο Χότζας του λέει να βγάλει το βράδυ όλα τα ζώα από το σπίτι. Στην επόμενη επίσκεψη ο χωρικός πάει χαρούμενος στο Χότζα. «Πώς σου φαίνεται το σπίτι;» τον ρωτάει. «Τεράστιο, πολύ μεγάλο για να ζω άνετα» απαντάει ο χωρικός.
Έχω την υποψία, πως βρισκόμαστε στο στάδιο της αγελάδας. Μόλις έχουν δώσει εντολή, στο σπίτι να μπει και η αγελάδα.
Να ζήσουμε όλη την αγωνία και την απογοήτευση για το αν θα παραμείνουν τα #ΚΕΝ στον #Έβρο και για πόσο καιρό ενώ μόλις ανακοινώσουν την παραμονή του σε λίγο θα νιώθουμε το σπίτι σαν σαράι.
*Ο Μενέλαος Μαλτέζος είναι οικονομολόγος, υποψήφιος βουλευτής Έβρου με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο