Μαλτέζος: Στην αποδόμηση της δημόσιας εκπαίδευσης στοχεύει η κυβέρνηση

Του Μενέλαου Μαλτέζου

Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε ένα ακόμη βήμα αποδόμησης της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Μετά από την πρόσφατη νομοθέτηση της εξίσωσης των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων με αυτά των Δημόσιων Πανεπιστημίων, σειρά είχε η νομοθέτηση της υποχρέωσης των επιμελητηρίων να εγγράφουν τους απόφοιτους κολεγίων αναγνωρίζοντας τους ισότιμα επαγγελματικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με την Υπουργό Παιδείας, με τον τρόπο αυτό, η ελληνική πολιτεία συμμορφώνεται με τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία διαπίστωσε «πλημμελή ενσωμάτωση διατάξεων της οδηγίες 2005/36/ΕΚ».

Πρόκειται για έναν ψευδέστατο ισχυρισμό, που χρησιμοποιείται ως «δούρειος ίππος», για να δικαιολογήσει μία εγκληματική κυβερνητική επιλογή και μία τροπολογία που κατατέθηκε νύχτα, χωρίς να γίνει καμία προσπάθεια για διάλογο με τους επιστημονικούς φορείς.

Η διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας αλλοδαπών τίτλων σπουδών, όπως αυτή ορίζεται στο Π.Δ. 38/2010, στην πραγματικότητα, βρίσκεται ΕΚΤΟΣ κοινοτικού πλαισίου. Αυτό που προβλέπεται είναι μια αυτοματοποιημένη διοικητική διαδικασία, δίχως ακαδημαϊκή βαρύτητα, αφού ο «έλεγχος» των τίτλων σπουδών γίνεται από μία οργανική μονάδα επιπέδου Τμήματος (Α.Τ.Ε.Ε.Ν.), το οποίο μάλιστα ούτε στελεχώνεται με το απαιτούμενο, για κάθε περίπτωση, επιστημονικό προσωπικό, ούτε καν συνεπικουρείται από επιτροπές ειδικών επιστημόνων.

Από την άλλη, η νομοθέτηση της υποχρέωση των Επιμελητηρίων να εγγράφουν στις τάξεις τους απόφοιτους των κολεγίων, με μία fast-track, αδιαφανή διαδικασία, οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς για ολόκληρο το οικονομικό και τεχνικό οικοδόμημα της χώρας: Τι θα μας απάντηση η κυβέρνηση όταν προσωπικό αμφιβόλου επιστημονικής αξιολόγησης θα μπορεί να διαχειρίζεται λεπτά φορολογικά ζητήματα επιχειρήσεων και νοικοκυριών και να κατασκευάζει κτίρια και υποδομές!

Επιπλέον, πρόκειται για μία εξέλιξη που συνιστά κατάφορη αδικία για τους αποφοίτους των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων, αλλά και για εκείνους που φοιτούν σε τμήματα, στα οποία δεν έχουν καν ακόμη αναγνωριστεί επαγγελματικά δικαιώματα! Για να γίνει αυτό, η νομοθεσία προβλέπει αξιολόγηση από 7μελή επιτροπή, την οποία αρνείται να συστήσει το Υπουργείο Παιδείας.

Όταν, όμως, πρόκειται για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ιδιωτικών κολεγίων, τα οποία εξάλλου αρέσκεται να διαφημίζει μέσα από τα social media ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, το Υπουργείο και η κυβέρνηση κινούνται ταχύτατα και λαμβάνουν αποφάσεις που είναι επιζήμιες για τη δημόσια παιδεία και κατ’ επέκταση για την ελληνική κοινωνία. Όλα δηλαδή στο βωμό της κερδοφορίας των κολλεγιαρχών.

Επίσης, πρόκειται για ξεκάθαρη ταξική επιλογή που πριμοδοτεί όσους έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα υψηλά δίδακτρα των ιδιωτικών κολεγίων για να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα, δυνατότητα που ένα παιδί από λαϊκή οικογένεια δεν την έχει.

Ως Προοδευτικοί Οικονομολόγοι, που από τη πρώτη στιγμή επισημάναμε την κερκόπορτα που ανοίγει συνειδητά η κυβέρνηση, υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και διατείνουμαι πως μοναδικοί αρμόδιοι να αξιολογούν τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα είναι τα ελληνικά πανεπιστήμια και οι αναγνωρισμένοι επιστημονικοί φορείς.

Ήδη από την πρώτη στιγμή είχαμε επισημάνει την αντιεκπαιδευτική και αντιεπιστημονική πολιτική της κυβέρνησης και απαιτήσαμε να αποσυρθεί η εν λόγω αντισυνταγματική διάταξη που εξισώνει με τρόπο fast-track τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων αμφιβόλου ποιότητας κολεγίων με αυτά των απόφοιτων δημόσιων και ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Ανάλογες πρωτοβουλίες πρέπει να λάβει και η κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας ώστε να αποφασιστούν και να υλοποιηθούν άμεσα οι πρωτοβουλίες συντονισμού με τα υπόλοιπα επιμελητήρια και να δημιουργηθεί το ανθρώπινο και επιστημονικό ανάχωμα που δεν θα ακυρώσει στην πράξη την εφαρμογή́ της κατάπτυστης νομοθετικής ρύθμισης.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο