Μαλτέζος: Με ερωτηματικό η βιωσιμότητα των τμημάτων του Δ.Π.Θ στην Ορεστιάδα

Παρέμβαση του Μενέλαου Μαλτέζου, στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
Με βάση τις ακόμη λιγότερες εγγραφές των εισακτέων φοιτητών στα τμήματα της Ορεστιάδας του Δ.Π.Θ η κατάσταση κρίνεται άκρως απογοητευτική και το μέλλον τους αβέβαιο .
Η ακαδημαϊκή χρονιά ξεκίνησε με 48 εγγραφές στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και 26 στο Τμήμα Δασολογίας.
Το πρώτο “κουδούνι” χτύπησε για το πρώτο μάθημα των νέων φοιτητών του Τμήματος Δασολογίας Ορεστιάδας του Δ.Π.Θ, ενώ σήμερα ξεκινούν και οι πρωτοετείς του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά αρχίζει με 48 πρωτοετείς που εγγράφηκαν στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης,από τους 53 εισακτέους , έχοντας μία επιπλέον μείωση της τάξης του 9,5% .Αντίστοιχα, στο Τμήμα Δασολογίας, έχουμε 26 νέες εγγραφές φοιτητών από τους 32 που «πέρασαν» σε αυτό με μία μείωση της τάξης του 18,75%.
Σύμφωνα με δηλώσεις στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας Ορεστιάδας, Σπύρος Γαλατσίδας είπε:
«Οι αριθμοί δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με πέρυσι, θα θέλαμε, βέβαια, να είναι διπλάσιες οι εγγραφές των πρωτοετών, να είμαστε δηλαδή στους αριθμούς που είχαμε προηγούμενες χρονιές».
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Κοσμήτορα της σχολής για ειδικές πρόνοιες για την σχολή και κίνητρα για τους φοιτητές, η κατάσταση είναι άκρως αποθαρρυντική στις σχολές της Ορεστιάδας.
Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι σχολές του Διδυμοτείχου μιας και είναι άγνωστη η τύχη της Νοσηλευτικής ενώ το πλάνο για το τμήμα της Ψυχολογίας πελαγοδρομεί.
Δυστυχώς, η ιδεολογική εμμονή της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη και κυρίως της Υπουργού Παιδείας, με τη συνδρομή της Κ.Ο της Ν.Δ να εφαρμοστεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) για την τριτοβάθμια εκπαίδευση των αποφοίτων Λυκείου από το 2021, θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για το μέλλον των μαθητών και για το μέλλον της ίδιας της χώρας. Ήδη από την πρώτη εφαρμογή της ΕΒΕ το 2021, έμειναν 18.000 κενές θέσεις σε ΑΕΙ και Στρατιωτικές Σχολές. Το 2022, αφού η κα Κεραμέως μείωσε τον αριθμό των θέσεων στα ΑΕΙ κατά 9.000, οι κενές θέσεις ανήλθαν σε 10.839. Από την μανία της κ.Κεραμέως δεν γλύτωσαν ούτε οι στρατιωτικές σχολές.
Επομένως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ΕΒΕ σκοτώνει τα όνειρα και τις προσδοκίες της νέας γενιάς, σπρώχνοντας στρατιές υποψηφίων προς άλλες επιλογές, τα ιδιωτικά κολλέγια στα οποία υπόψιν δεν ισχύει η ελάχιστη βάση εισαγωγής αλλά εκεί το ζήτημα είναι ταξικό.
Το πανεπιστήμιο κατάφερε να έχει σημαντική συμβολή στην κοινωνία, την οικονομία,την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη και η επιβίωση των σχολών του στον Έβρο είναι μια στρατηγική επιλογή.
Τέτοιου είδους πολιτικές αδυνατίζουν τις τοπικές κοινωνίες του Έβρου, αντί να τις θωρακίζουν.
Είναι πλέον ζήτημα πολιτών, να το υπερασπιστούν.
Απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση κανείς δεν μπορεί να σιωπά μιας και τα αποτελέσματα τέτοιων πολιτικών έχουν βαρύ αποτύπωμα στο δημογραφικό πρόβλημα της περιοχής.
Για το θέμα αυτό καλούνται να πάρουν θέση όλες οι πολιτικές δυνάμεις οι αυτοδιοικήσεις Α, Β βαθμού και οι κοινωνικοί φορείς.
Οι βουλευτές της ΝΔ του νομού έχουν τεράστια ευθύνη οι οποίοι δεν έχουν ζητήσει την οποιαδήποτε πρόνοια στήριξης των σχολών του Βορείου Έβρου.
Κοινή απαίτηση: Καμιά κενή θέση στα ΑΕΙ. Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής τώρα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα αναλάβει την ευθύνη για την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
Είναι συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ουσιαστική μόρφωση με τον αναγκαίο αριθμό καθηγητών και την αντίστοιχη απαιτούμενη χρηματοδότηση.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του