Μαλτέζος: “Εκτός από τα μέτρα στήριξης πυρόπληκτων η Δαδιά και η Σαμοθράκη”

“Ελλείψεις και Παραλείψεις στα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων περιοχών ν. #Έβρου”

Για ελλείψεις και παραλείψεις στα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων περιοχών του Έβρου  με τη Δαδιά και τη Σαμοθράκη να μένουν εκτός, κανει λόγο σε παρέμβασή του ο οικονομολόγος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Μενέλαος Μαλτέζος.
Αναλυτικά:
“Στις 30 Αυγούστου 2023 ανακοινώθηκε από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, το συνηθισμένο πακέτο μέτρων στήριξης, για την ανακούφιση όσων έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, μεταξύ αυτών και για τη στήριξη των περιοχών, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που κατέκαψαν για 17 ημέρες τον Έβρο.
Τα τρία συνήθη μέτρα ανακούφισης και στήριξης πληττόμενων επιχειρήσεων και νοικοκυριών είναι:
α) Αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων
β) Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών
γ) Αναστολή συμβάσεων εργασίας.
Δυστυχώς για ακόμα μια φορά το «επιτελικό» κράτος μάλλον αγνοεί την γεωγραφία των πληττόμενων περιοχών, καθώς δεν οριοθέτησε ορθά τις πληγείσες περιοχές όπως προκύπτει και από τις εκδοθείσες αποφάσεις Α.1138/2023 12.09.2023 της ΑΑΔΕ ( ΦΕΚ Β΄ 5416) και του Γενικού Εγγράφου του e-ΕΦΚΑ με αρ. πρωτ. 438311/19.09.2023, όπου με έκπληξη διαπιστώσαμε πολλαπλά ελλείμματα και παραλείψεις, τις οποίες παραθέτουμε κάτωθι:
Α) Στην Α. 1138/ 12.09.2023 απόφαση της ΑΑΔΕ και στο Άρθρο μόνο ( παρ.1 περ. δ), γίνεται αναφορά στη Δημοτική Κοινότητα Σουφλίου της Δημοτικής Ενότητας Σουφλίου του Δήμου Σουφλίου. Η συγκεκριμένη αναφορά αποκλείει από την «Παράταση καταβολή και αναστολής είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τον Αύγουστο του 2023», τις υπόλοιπες πυρόπληκτες Κοινότητες του Δήμου Σουφλίου. Μάλιστα στις αποκλειόμενες κοινότητες συμπεριλαμβάνεται η Κοινότητα Δαδιάς, η περιοχή που επλήγη περισσότερο από κάθε άλλη.
Β) Στο ΦΕΚ Β 5415 12.09.2023 και στο Γενικό Έγγραφο του e-ΕΦΚΑ ΑΠ 438311 19.09.2023, δεν υπάρχει καμία αναφορά στο Δήμο Σουφλίου, για την ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών
Γ)Στην Α. 1138/ 12.09.2023 απόφαση της ΑΑΔΕ(ΦΕΚ Β΄ 5416) και στο Γενικό Έγγραφο του e-ΕΦΚΑ με αρ. πρωτ. 438311/19.9.2023, δεν υπάρχει καμία αναφορά στο Δήμο Σαμοθράκης.
Ο Δήμος Σαμοθράκης αντιμετώπισε σημαντική παράπλευρη ζημιά εξαιτίας των πυρκαγιών του Αυγούστου, καθώς στην Αλεξανδρούπολη επλήγησαν οι εγκαταστάσεις, οι οποίες τροφοδοτούν το νησί της Σαμοθράκης με ηλεκτρικό ρεύμα.
Συνέπεια των ανωτέρω ήταν, το νησί να μείνει τρεις μέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, με αποτέλεσμα να δεχτεί τεράστιο πλήγμα η οικονομική δραστηριότητα αυτού, σε συνδυασμό με την διακοπή της συγκοινωνίας μετά την επίταξη του πλοίου ως «πλωτού νοσοκομείου».
Καθίσταται άμεση και επιτακτική ανάγκη πλέον, να ολοκληρωθούν όλες οι ενέργειες που απαιτούνται για τη διόρθωση και αποκατάσταση των ως άνω παραλείψεων και αδικιών, που έχει επιφέρει η δημοσίευση των συγκεκριμένων αποφάσεων.
Να φανταστείτε ότι τη Ταβέρνα που δείπνησε ο κ. Μητσοτάκης στη Δαδια δε τη συμπεριέλαβε στα μέτρα στήριξης.
Πέραν τούτων ταυτόχρονα η συγκεκριμένη απόφαση παρασύρει και το #Market_Pass. Δηλαδή οι κάτοικοι της Δαδιάς δεν θα πάρουν Market Pass”.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του