Μαλτέζος: Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη χρυσώνει την Eldorado Gold

Παρέμβαση του αναπληρωτή Συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα, κρυφή συμφωνία κυβέρνησης-εταιρείας, για την οποία θα πρέπει να εξεταστεί σε τι βάθος θίγει το δημόσιο συμφέρον 

“Είναι Κρίσιμο να ελέγξουμε και το θέμα των οικονομικών της Ελληνικός Χρυσός, γιατί η σιωπή δεν είναι χρυσός όταν η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη χρυσώνει την Eldorado Gold.

Για την περιβαλλοντική καταστροφή της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική αλλά και όπου άλλου δημιουργηθεί έχει γίνει μεγάλη δημόσια συζήτηση άπειρες φορές και πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Το οικονομικό, περιεχόμενο της νέας συμφωνίας που υπέγραψε την Παρασκευή 05/02/2021 η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δια των εντεταλμένων της Υπουργών κ. Σκρέκα (μαζί με Αδωνη και Σταϊκούρα) είναι θέμα αιχμής και θα πρέπει να μας απασχολήσει σε βάθος.

Συμφωνία η οποία παραμένει προς ώρας κρυφή και επτασφράγιστη θα πρέπει να ελεγχθεί ως προς τα οικονομικά μεγέθη που επικαλείται η Ελληνικός Χρυσός εάν είναι λόγια του αέρα ή εάν αποτυπώνονται σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις που η πολιτεία θα ελέγχει και θα επιτηρεί την υλοποίηση τους.

Ως γνωστόν η Eldorado Gold εκμεταλλεύεται εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες τα μεταλλεία της Κασσάνδρας, αλλά δεν παράγει εδώ τον χρυσό ώστε να φορολογείται και ανάλογα. Το προϊόν της εταιρείας είναι συμπυκνώματα τα οποία μεταφέρονται στο εξωτερικό για να παραχθεί το πολύτιμο μέταλλο.

Το ζήτημα των οικονομικών, φορολογικών κι ασφαλιστικών μεγεθών και υποχρεώσεων της Ελληνικός Χρυσός, του δανεισμού της, το θέμα των μεταλλευτικών τελών, το ζήτημα της οικονομικής σχέσης της με την μητρική της εταιρία στον Καναδά, είναι επίσης κομβικής σημασίας.

Κομβικής σημασίας είναι το θέμα της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος και με οικονομικούς όρους, εκτός από τους περιβαλλοντικούς.

Συνεπώς, την νέα συμφωνία θα πρέπει να την εξετάσουμε, εκτός από τις περιβαλλοντικές της διαστάσεις εάν και σε τι βάθος θίγει το δημόσιο συμφέρον ως προς τα δημόσια έσοδα και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Εμείς, καλούμε τις αρμόδιες αρχές να αξιοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεση τους, σε σχέση με τις διεθνείς συμφωνίες που έχει συνάψει και κυρώσει η Ελλάδα για την καταπολέμηση των ενδοομιλικών συναλλαγών και για την πρόληψη της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μετατόπισης κερδών.

Δυστυχώς απ ότι φαίνεται η Ελληνικός Χρυσός βρήκε τους πρόθυμους συνομιλητές για να βελτιώσουν την επιχειρηματική/χρηματιστηριακή της εικόνα και για να παράγουν υπεραξίες εις βάρος της ελληνικής πολιτείας, του ελληνικού περιβάλλοντος των πολιτών Χώρας και ειδικά της Χαλκιδικής”.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο