efhmerida1

Mισθοί Βουλγαρίας, καύσιμα Σουηδίας στον Έβρο

Με τη βενζίνη να έχει ξεφύγει πάνω από 1,5 ευρώ και το πετρέλαιο θέρμανσης να αγγίζει το 1 ευρώ το λίτρο.
Μεγάλες οι διαφορές στην τιμή πώλησης των καυσίμων στο νομό, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2016. Έκτη ακριβότερη χώρα παγκοσμίως στη βενζίνη η Ελλάδα.

Στις χώρες της Ευρώπης με το υψηλότερο κόστος καυσίμων βρίσκεται η Ελλάδα, μετά την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβλήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2017. Οι τιμές των καυσίμων στη χώρα μας κυμαίνονται στα ίδια υψηλά επίπεδα χωρών, όπως η Σουηδία, η Νορβηγία, η Μεγάλη Βρετανία, η Μάλτα αλλά και η Τουρκία, όταν τα εισοδήματα των Ελλήνων συρρικνώνονται διαρκώς.

Την ίδια στιγμή, στα βόρεια σύνορα σε Θράκη και Μακεδονία, δεν τίθεται καν θέμα ανταγωνισμού με τα πρατήρια καυσίμων σε Βουλγαρία και Σκόπια, καθώς εκεί οι τιμές είναι φθηνότερες έως και 50% σε σχέση με τις τιμές στη χώρα μας.

Χαρακτηριστικό είναι πως η μέση τιμή της αμολυβδης έχει αυξηθεί, μέσα στο τελευταίο διάστημα, λόγω των φόρων, περισσότερο από 5 λεπτά ανά λίτρο, 10 λεπτα ανά λίτρο το πετρέλαιο κίνησης και το υγραέριο, ενώ ακραίες τιμές έως και 1,93 ευρώ ανά λίτρο βενζίνης, καταγράφονται στη νησιωτική χώρα.

Η πτώση της κατανάλωσης είναι συνεχής κατά τη διάρκεια των τριών μνημονίων, ενώ μόνο οι πωλήσεις της αμόλυβδης έχουν συρρικνωθεί κατά περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο λίτρα σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία της Καθημερινής. Τα δημόσια έσοδα αναμένεται να επηρεαστούν και από τη συνεχιζόμενη «στροφή» στην πετρελαιοκίνηση: το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να περιορίσει τη ζημιά αυξάνοντας περισσότερο τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης απ’ ό,τι στην αμόλυβδη (10 λεπτά του ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ στο πετρέλαιο έναντι 4 λεπτών στην αμόλυβδη).

Η κατάσταση στον Έβρο, σήμερα και πριν ένα χρόνο

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητήριου Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, χθες στον Έβρο, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης κυμαίνονταν από  1,49 ως και 1,65 ευρώ το λίτρο. Για το πετρέλαιο κίνησης, τα στοιχεία για χθες έδειξαν τιμές από 1,19 ως και 1,37 ευρώ το λίτρο. Το πετρέλαιο θέρμανσης από 98 λεπτά ως και 1 ευρώ.

Επιχειρώντας να συγκρίνουμε τις σημερινές τιμές με αυτές που επικρατούσαν στον Έβρο πριν ένα χρόνο, ανατρέξαμε στα αρχεία του υπουργείου Ανάπτυξης. Πέρσι λοιπόν, την ίδια εποχή, η μέση τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης έφτανε στο 1,41 ευρώ το λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης στο 1,05 και το πετρέλαιο θέρμανσης στα 0,74 ευρωλεπτά ανά λίτρο. Οι διαφορές, μέσα σε ένα χρόνο, είναι δυστυχώς μεγάλες…

Πλαφόν στις τιμές των καυσίμων εξετάζει η κυβέρνηση

Η επιβολή πλαφόν στις τιμές είναι το βασικό όπλο στο “οπλοστάσιο” των ελεγκτικών αρχών για την αντιμετώπιση αδικαιολόγητων αυξήσεων στα καύσιμα. Με δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης χαρακτήρισε υπερβολική την κριτική που ασκείται σε σχέση με τη διαμόρφωση των τιμών αφήνοντας να εννοηθεί ότι η εξέλιξή τους ακολουθεί τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές τάσεις. Τόνισε ωστόσο ότι αν υπάρξει έκρηξη τιμών η κυβέρνηση θα λάβει τα ανάλογα μέτρα…

Η νομοθεσία προβλέπει τη δυνατότητα επιβολής ανώτατων τιμών ύστερα από εισήγηση της ΡΑΕ, με απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Οικονομικών και Ανάπτυξης “για την αντιμετώπιση δυσμενών επιπτώσεων που μπορεί να προκληθούν στην οικονομία της χώρας λόγω των υψηλών διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου και των πετρελαιοειδών προϊόντων ή εξαιτίας της αδικαιολόγητης, κατά τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού και κατά τις ειδικές συνθήκες της διεθνούς και εγχώριας αγοράς πετρελαιοειδών, διαμόρφωσης των τιμών των πετρελαιοειδών προϊόντων”.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr