Λύση ως τέλος του έτους για το 12% προανήγγειλε από τον Έβρο ο Υπουργός Οικονομικών

Για μία «εμβληματική πολιτική πρωτοβουλία που θα επιλύσει το ζήτημα» έκανε λόγο ο κ. Σταϊκούρας – 139 εκ ευρώ δόθηκαν στον Έβρο την περίοδο της πανδημίας  

Τι είπε για λιμάνι, αποζημιώσεις και Εθνική Τράπεζα Φερών

Δείτε όλες τις δηλώσεις σε βίντεο 

Της Κικής Ηπειρώτου

Λύση για το μείζον και χρονίζον θέμα της επιδότησης κόστους εργασίας 12% για τις επιχειρήσεις της Θράκης, μέσα από μία «εμβληματική πολιτική πρωτοβουλία»,  προανήγγειλε ότι θα δοθεί, μέχρι τέλος του έτους,  ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος βρέθηκε σήμερα, Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου στην Αλεξανδρούπολη.

Ο Υπουργός ξεκίνησε την περιοδεία του από το Νομαρχείο της πόλης, όπου συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο και τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς. Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκε το οικονομικό σκέλος της αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής, οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων, καθώς και πτυχές του ζητήματος της επιδότησης του 12%.

Στη συνέχεια, ο κ. Σταϊκούρας βρέθηκε στο Δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη. Μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος έθεσε στον Υπουργό τα θέματα αποζημιώσεων και χρηματοδοτήσεων για αποκαταστάσεις ζημιών από φυσικές καταστροφές, όπως και το θέμα του επιχειρούμενου λουκέτου στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στις Φέρες.

Προτελευταίος σταθμός του Υπουργού τα γραφεία του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης, όπου ενημερώθηκε αναλυτικά, τόσο για την πορεία του διαγωνισμού για την παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του Οργανισμού, όσο και για τα οικονομικά δεδομένα του λιμένα. Ο κ. Σταϊκούρας, που το απόγευμα θα επισκέπτονταν την Ξάνθη, έκλεισε το πρόγραμμά του με μία ευρεία συνάντηση στο Νομαρχείο με παραγωγικούς και οικονομικούς φορείς του Έβρου. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη σύσκεψη είχε αρχικά προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Επιμελητήριο, ωστόσο χρειάστηκε να αλλάξει τοποθεσία, λόγω της νόσησης του Προέδρου Χριστόδουλου Τοψίδη με κορωνοϊό.

«Το εισόδημα όλων των πολιτών, ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης, έχει ενισχυθεί»

Στις δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ, έξω από τα γραφεία του ΟΛΑ, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως κατά τις επαφές του στην Αλεξανδρούπολη, είχα την ευκαιρία  να ξεδιπλώσει το σχέδιο της κυβέρνησης, ένα σχέδιο, το οποίο, όπως σημείωσε, αποδεικνύεται ότι είναι αποτελεσματικό, κι έχει ως στόχο να βοηθήσει την καθημερινότητα όλης της ελληνικής κοινωνίας, όλων των πολιτών της περιφέρειας και του Έβρου.

«Ένα σχέδιο που έχει στόχο την επίτευξη υψηλών και διατηρήσεων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, τη δημιουργία πολλών  καλών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Αυτή την εικόνα ουσιαστικά ήρθε να την ενισχύσει και να την επιβεβαιώσει ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, εμπλουτίζοντάς την με επιπλέον μέτρα στήριξης της κοινωνίας, στήριξης της κοινωνίας βραχυπρόθεσμα και μεσομακροπρόθεσμα. Συμπέρασμα: σήμερα που μιλάμε, το εισόδημα όλων των πολιτών, ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης, έχει ενισχυθεί, έχουν δημιουργηθεί νέες θέσεις απασχόλησης και η οικονομία φαίνεται ότι τρέχει με υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης το 2021, επ’ ωφελεία όλης της χώρας και της περιοχής του Έβρου».

«139 εκ ευρώ για τον Έβρο την περίοδο της πανδημίας»

Ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως  «αυτή η κυβέρνηση, τους 19 από τους 26 μήνες έχει να διαχειριστεί κρίσεις». Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία, η πολιτεία, κατά τη διάρκεια της πανδημίας,  διέθεσε για την περιφέρεια, την κοινωνία,  νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν και πλήττονται, 642 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 139 εκ ευρώ στην περιφερειακή ενότητα Έβρου.

«Κι αυτά, είναι μόνο οι επιστρεπτέες προκαταβολές, οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Δεν βάζω τα προγράμματα «Γέφυρα», δεν βάζω τις πάγιες δαπάνες, τα στοχευμένα προγράμματα ΕΣΠΑ, δεν βάζω τη μείωση του ενοικίου που είχαμε για πολλούς μήνες. Άρα, στηρίξαμε ουσιαστικά νοικοκυριά κι επιχειρήσεις που επλήγησαν και πλήττονται και στον Έβρο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις φυσικές καταστροφές, ο Υπουργός προανήγγειλε νέες αποζημιώσεις, υποστηρίζοντας πως και στα φαινόμενα αυτά, «επιβεβαιώθηκε ότι η πολιτεία λειτούργησε άμεσα, έγκαιρα, συστηματικά σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε γρήγορα να εκταμιευθούν σημαντικοί πόροι. Αυτό επιβεβαιώθηκε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς να σημαίνει  ότι έχουν λυθεί όλα τα ζητήματα. Γι’ αυτό και σήμερα, κατά τη διάρκεια των συσκέψεων που είχαμε, επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχουν διαδικασίες οι οποίες τρέχουν, ώστε άμεσα να υπάρξουν επιπλέον αποζημιώσεις είτε για χαλαζοπτώσεις του σχετικού παρελθόντος, είτε για πλημμύρες πολύ πιο άμεσες που είχαμε το 2021. Άρα, κάποιοι επιπλέον πόροι, δρομολογούνται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να εκταμιευθούν».

«Λύση για το 12% στο τέλος του έτους»

Για μία εμβληματική πολιτική πρωτοβουλία που θα επιλύσει, ως τέλος του έτους, το θέμα της επιδότησης του  12%, που περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού οι επιχειρήσεις της Θράκης, έκανε λόγο ο κ. Σταϊκούρας: «Αυτή η κυβέρνηση επέλεξε να μην κλείσει τα μάτια ούτε να κρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση.  Νομοθετήσαμε στη Βουλή, με αίσθημα ασφάλειας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Αναγκαστήκαμε  προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η πρωτοβουλία  να ξανανομοθετήσουμε, έτσι ώστε να βελτιώσουμε το πλαίσιο, για να υλοποιηθεί κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο στην υλοποίηση του. Κι αυτή την στιγμή, είμαστε στη φάση υλοποίησης. Ξέρω ότι αυτό είναι πρόταγμα για όλους μου τους συναδέλφους. Και γνωρίζω το ενδιαφέρον το οποίο  υπάρχει, γι’ αυτό και κατά τη διάρκεια των συσκέψεων, είχα μια εικόνα, αλλά επικοινωνήσαμε, γιατί θέλω να υπάρχει πλήρης διαφάνεια των ενεργειών, με το αρμόδιο επισπεύδον Υπουργείο, το Υπουργείο Εργασίας, κι υπάρχει δέσμευση, αφού ήρθαμε σε επαφή και με την ΑΑΔΕ , προκειμένου να λυθούν κάποια τεχνικά θέματα, ότι μέχρι το τέλος του έτους  θα έχει υλοποιηθεί η συγκεκριμένη εμβληματική πολιτική πρωτοβουλία, επιλύοντας ένα χρονίζον πρόβλημα. Ένα πρόβλημα , το οποίο εκκρεμεί ουσιαστικά επί περίπου μία δεκαετία».

Για Εθνική Τράπεζα και λιμάνι

Για το θέμα  του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στις Φέρες, το οριστικό λουκέτο στο οποίο πήρε παράταση ως το Νοέμβριο, ο  κ. Σταϊκούρας, είπε : «Επικοινωνήσαμε με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, έτσι  ώστε να προσθέσω κι εγώ τη δική μου φωνή σε ένα αίτημα που έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας το Νοέμβριο στην Αθήνα, έτσι ώστε να το δούμε και με τεχνοκρατική επάρκεια, αλλά και με πολιτική προσέγγιση».

Σε ό,τι αφορά το λιμάνι, ο Υπουργός σημείωσε πως έχει  ιδιαίτερη σημασία για το Υπουργείο Οικονομικών. Όπως τόνισε,  μαζί με την προσθήκη πρόσφατων μεγάλων αξιοποιήσεων δημόσιας περιουσίας, εδώ δημιουργείται ήδη, την τελευταία διετία, ένα ιδιαίτερο αναπτυξιακό στοιχείο, με ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζω ότι τις τελευταίες 3 εβδομάδες η χώρα, όχι η κυβέρνηση, έχει 3 επιτυχίες, σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων και κεφαλαίων, με μοναδικό αντικείμενο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης  : ΔΕΠΑ υποδομών, Εγνατία, ΔΕΔΔΗΕ. Κι ευελπιστούμε, σε ένα μήνα από τώρα, να ολοκληρωθεί η διαδικασία των δεσμευτικών προσφορών σε ό,τι αφορά τον ΟΛΑ. Χαίρομαι και πράγματι επιβεβαιώνω κι εγώ  την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει την τελευταία διετία από τη διοίκηση, η οποία κατέληξε σε εξαιρετικά οικονομικά στοιχεία  για το πρώτο 8μηνο του 2021.  Όλα αυτά όμως πρέπει να είναι εφαλτήριο για όλους μας, πρωτίστως για εμένα, για το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να πετύχουμε πολύ περισσότερα για την ανάπτυξη, για την ισόρροπη ανάπτυξη για την αύξηση του πλούτου και για τη δίκαια διανομή του πλούτου, με ιδιαίτερη έμφαση και σημασία στη μεσαία τάξη».

Χατζημιχαήλ:  «Καθοριστική η συμβολή του Υπουργού»

Ο πρόεδρος του ΟΛΑ Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ στις δηλώσεις του υπογράμμισε:
«Η παρουσία του Υπουργού στο λιμένα αποτελεί για μας ιδιαίτερη τιμή κι αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι έρχεται ένα μόλις μήνα πριν την καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του πλειοψηφικού  μεριδίου του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΑ, κι αν αναλογιστεί κανείς, επίσης, το γεγονός ότι ο λιμένας επιτυγχάνει, ήδη, από το πρώτο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους ιστορικά υψηλά σε ό,τι αφορά και τη διακίνηση των φορτίων, αλλά και στα οικονομικά του αποτελέσματα, κρίνεται λοιπόν ως εξόχως σημαντική, τόσο από πλευράς ουσίας, όσο κι από πλευράς συμβολισμού. Στη σύσκεψη που προηγήθηκε πραγματοποιήθηκε αναλυτική ενημέρωση του Υπουργού, με επίκεντρο τα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου και ο,τιδήποτε άλλο  θα μπορούσε να προκύψει στη διαδικασία της παραχώρησης του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος . Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω το γεγονός της καθοριστικής συμβολής του ίδιου του Υπουργού, στην πρώτη φάση της διαδικασίας απελευθέρωσης του λιμένα της Αλεξανδρούπολης από βάρη 3 και πλέον δεκαετιών. Κι επίσης, την ιδιαίτερη συμβολή του  σε ό,τι αφορά την πορεία της αξιοποίησης του λιμένα της Αλεξανδρούπολης».

Ζαμπούκης: «Έκδηλο το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την περιοχή μας»

Λίγες μέρες μετά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκε και ο Υπουργός Οικονομικών, με τον Δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη να κάνει λόγο για έκδηλο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την περιοχή μας. Το πρώτο θέμα που έθεσε ο Δήμαρχος υπόψιν του κ. Σταϊκούρα  ήταν οι ευχαριστίες του για τη ροή των έκτακτων χρηματοδοτήσεων, εξαιτίας των φυσικών καταστροφών που  υπέστη η περιοχή μας τον περασμένο Ιανουάριο και Φεβρουάριο.
«Αρχικά το ποσό των 500 χιλιάδων ευρώ  για την αποκατάσταση της γέφυρας στα Λουτρά και μικρότερων έργων υποδομών στην περιοχή της Τραϊανούπολης, καθώς και την άμεση αποζημίωση των πληγέντων μονίμων κατοίκων της περιοχής. Εν συνεχεία, τα 2 εκ 600 χιλ ευρώ, με τα οποία επιχορηγήθηκε η ΔΕΥΑΑ, προκειμένου να αποκαταστήσει το δίκτυο ανάμεσα στην πόλη και τον υδροταμιευτήρα, και το οποίο είχαμε τη χαρά στις 26/8 να το παραδώσουμε ως αποκατεστημένο έργο, πλέον, στους δημότες και να υπάρχει άμεση σύνδεση του υδροταμιευτήρα με το δίκτυο της πόλης, κι όχι πια με τη δεξαμενή. Και φυσικά, την υπόσχεση ότι στο άμεσο χρονικό διάστημα, έχει ήδη  εγκριθεί και αναμένεται να μπει στα ταμεία μας, το 1 εκ 300 χιλ ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί εκτάκτως  η αγροτική οδοποιία και οι ιρλανδικές διαβάσεις που έχουν πληγεί στην ευρύτερη περιοχή της ενότητας των Φερών και το δεύτερο μέρος, το ξεκίνημα της  υδραυλικής μελέτης στον οικισμό του Απαλού που θα ωφελήσει προφανώς τους μόνιμους κατοίκους, αλλά και τη λειτουργία του πολιτικού αεροδρομίου της πόλης».

Ο Δήμαρχος έθεσε και το θέμα της Εθνικής Τράπεζας στις Φέρες, εκφράζοντας τη χαρά του για το γεγονός ότι, όπως είπε, « κουσα από τα χείλη ενός τεχνοκράτη να αναγνωρίζει το πρόβλημα, πρωτίστως ως εθνικό, και  μετά ως τεχνοκρατικό. Υπάρχει η δέσμευση και η ανανέωση της συνάντησής μας στην Αθήνα, το αργότερο σε ένα μήνα, προκειμένου, σε ευθεία επαφή με το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, να δοθεί μία αισιόδοξη, για όλους μας, λύση».

Δηλώσεις βουλευτών

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ Αναστάσιος Δημοσχάκης χαρακτήρισε την επίσκεψη Σταϊκούρα ως πολιτική πράξη υψηλού συμβολισμού, εστιάζοντας στη χρονική στιγμή, που αυτή πραγματοποιήθηκε. Λίγο μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Υπουργό για τις λύσεις που σπεύδει να δώσει στα θέματα που κατά καιρούς απασχολούν τον Έβρο, φέρνοντας ως παράδειγμα το γόρδιο δεσμό, όπως είπε, του 12% που οδεύει προς επίλυση.

Ο βουλευτής Χρήστος Δερμεντζόπουλος έκανε λόγο για άμεση ανταπόκριση του Υπουργού σε αιτήματα και προβλήματα του Έβρου, ευχαριστώντας τον για το ενδιαφέρον του, ιδιαίτερα για την επιδότηση του 12%, που απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία. Ακόμη, έκανε λόγο για επαφές και εξελίξεις που επιβεβαιώνουν την σταθερή παρουσία και το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την περιοχή μας.

Τέλος, ο βουλευτής Σταύρος Κελέτσης σημείωσε πως η παρουσία του Υπουργού επισφραγίζει το έργο που γίνεται στην πειροχή τα τλεευταία 2 χρόνια, αλλά και τιςπροοπτικές ανάπτυξης που υπάρχουν. Χαρακτήρισε ως ναυαρχίδα της ανάπτυξης το λιμάνι και τόνισε τη σημασία της επίσκεψης του κ. Σταϊκούρα σε αυτό, ενώ αναφέρθηκε στην πορεία των αντιπλημμυρικών έργων και στην πρόοδο που διαπιστώθηκε και η οποία αποδίδεται και στην αποτελεσματική συνεργασία των τοπικών φορέων.  Για το 12%, σημείωσε πως δρομολογείται η απρόσκοπτη υλοποίησή του, παρά τα προβλήματα που προέκυψαν, ευχαριστώντας τον Υπουργό για το ενδιαφέρον και την αμεσότητα.

Οι δηλώσεις σε βίντεο

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο