Λύση για τα ελεύθερα άλογα του Δέλτα ζητά ο Πέτροβιτς

Νέες καταστροφές σε καλλιέργειες, ανοικτό το Υπουργείο στο αίτημα αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις

 

Επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, και σε φορείς που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα, απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς, έπειτα από αναφορές αγροτών, που δραστηριοποιούνται στην αγροτική περιοχή πλησίον του Δέλτα του ποταμού Έβρου, επισημαίνοντας ότι για άλλη μια χρονιά επλήγησαν οι καλλιέργειες των παραγωγών της περιοχής από την εισβολή «άγριων αλόγων» που διαβιούν στο Δέλτα του ποταμού.

Στην επιστολή ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου περιέγραψε τη δυσάρεστη κατάσταση που βιώνουν οι αγρότες της περιοχής και που επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε χρόνο την ίδια εποχή. Ο λόγος την περιοδικότητας του φαινομένου, σύμφωνα με τους αγρότες, οφείλεται στην παρατεταμένη ανομβρία που επικρατεί τα τελευταία χρόνια και η οποία ωθεί τα άλογα σε ανεύρεση τροφής εκτός του βιοτόπου.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ο κ. Πέτροβιτς πρότεινε να αναθεωρηθεί ο κανονισμός του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), ώστε να υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη των καλλιεργειών από εισβολές άγριών ζώων (αλόγων) και σε περιοχές NATURA, πέρα αυτών που προβλέπονται για τις περιοχές της ζώνης RAMSAR. Επιπλέον, ζήτησε να ενταχθεί στην ορολογία του κανονισμού και ο όρος «Άγρια Άλογα» που διαβιούν ελεύθερα σε προστατευόμενους βιοτόπους.

Σε απάντησή του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσω του ΕΛΓΑ, αναφέρει ότι ο Οργανισμός είναι ανοικτός σε μια τέτοια τροποποίηση στην επόμενη αναθεώρηση του κανονισμού υπό την προϋπόθεση εξασφάλισης των απαραίτητων πόρων.

*σ.σ. Να σημειωθεί πως πριν περίπου 2 χρόνια βρέθηκαν πυροβολημένα 5 άλογα στην περιοχή του Δέλτα του Έβρου. Οι ενέργειες αυτές είναι απαράδεκτες και (θέλουμε να πιστεύουμε) καταδικαστέες από όλους τους τοπικούς φορείς και τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον βιότοπο. Η προτεινόμενη λύση για το πραγματικά μεγάλο πρόβλημα της καταστροφής των καλλιεργειών ειναι προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να υιοθετηθεί απο την πολιτεία.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο