efhmerida1

Λουκία Σαράντη: Οι 4 σημαντικές προκλήσεις για το επιχειρείν το 2025

Η πρόεδρος του ΣΒΕ και του ΔΣ του Ακρίτα στέκεται και στον ψηφιακό μετασχηματισμό, «μία σημαντική πρόκληση μέσα στο παγκόσμιο περιβάλλον»

 

Με το 2024 να δίνει την σκυτάλη στο 2025, τα διακυβεύματα με τα οποία θα αναμετρηθεί το επιχειρείν της Βόρειας Ελλάδας δεν μεταβάλλονται δραματικά σε σχέση με το έτος που εφυγε. Οι ανατιμήσεις, το αυξημένο ενεργειακό κόστος, η έλλειψη εργαζομένων, οι νάρκες και αβεβαιότητες του εξωτερικού περιβάλλοντος και ο νέος κόσμος που δημιουργούν η ψηφιοποίηση, η ραγδαία ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης και η πράσινη μετάβαση, σηματοδοτούν μία εποχή ριζικών αλλαγών για τον επιχειρηματικό κόσμο με την προσαρμοστικότητα και την ευελιξία που θα επιδείξουν οι επιχειρήσεις να κρίνουν την πορεία τους στην αρένα του ανταγωνισμού.
H ταχεία και επιτυχής αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης (γίνονται βήματα αλλά καθυστερούμε) σε συνδυασμό με τον σταδιακό αναπροσανατολισμό του παραγωγικού μοντέλου που ακόμα και σήμερα, στηρίζεται κυρίως στην κατανάλωση και όχι στις επενδύσεις και την εκπόνηση μίας συγκροτημένης πολιτικής για την «αναγέννηση» του πρωτογενούς τομέα, θα συμβάλλουν στο να αλλάξει επίπεδο η οικονομία, θέτοντας τις βάσεις για μία μακρά και βιώσιμη περίοδο ανάπτυξης.

Λ. Σαράντη (ΣΒΕ): Οι 4 σημαντικές προκλήσεις

«Η πραγματικότητα είναι ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική βιομηχανία -και γενικότερα ο επιχειρηματικός κόσμος- με φόντο το 2025 παραμένουν ανάλογες με το 2024. Παρόλο που διανύουμε μία περίοδο έντονης αβεβαιότητας και αστάθειας σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας των διεθνών εξελίξεων, η βιομηχανία μας έχει καταφέρει να αποτελεί έναν σταθερό και ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης. Η ελληνική βιομηχανία δημιουργεί σήμερα το 9% του ΑΕΠ της χώρας και συμβάλλει στο 72% της αξίας των εξαγωγών αγαθών. Αποτελεί καθοριστικό παράγοντα κοινωνικής συνοχής, προσφέροντας σχεδόν 1 στις 4 θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα, ενώ κάθε μία θέση απασχόλησης στη βιομηχανία δημιουργεί περίπου 2 θέσεις στους τομείς εφοδιαστικής αλυσίδας και παροχής υπηρεσιών», επισημαίνει η πρόεδρος του ΣΒΕ, Λουκία Σαράντη.

Η υπαρξιακή πρόκληση της πράσινη μετάβασης

«Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν τη δυναμικότητα, αλλά και τις δυνατότητες του κλάδου, επιβεβαιώνοντας το πάγιο αίτημα του ΣΒΕ -του μοναδικού κοινωνικού εταίρου με έδρα εκτός Αθηνών και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη- για τη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, όπου η ελληνική βιομηχανία θα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο. Ωστόσο, για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις μας να συνεχίσουν να παράγουν πλούτο προς όφελος του τόπου μας, χρειάζονται στήριξη για να θωρακιστούν απέναντι σε 4 σημαντικές προκλήσεις:

Πρωτίστως, στην υπαρξιακή πρόκληση της πράσινης μετάβασης, την οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν οι βιομηχανίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η μετάβαση αυτή, όπως περιγράφεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (Green Deal) προάγει τον πολύ σημαντικό στόχο της αειφορίας και θέτει συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς στόχους για το 2030 και 2050. Ωστόσο, τα προβλεπόμενα ορόσημα είναι αφενός δύσκολα και αφετέρου επιβαρύνουν σημαντικά το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, που πρέπει να υποστηριχθούν για την επίτευξή τους.

«Μηχανισμός στήριξης για το ενεργειακό κόστος»

Η εξίσωση περιπλέκεται περισσότερο, αν συνυπολογίσουμε το υπέρογκο κόστος ενέργειας και τις ανεξέλεγκτες διακυμάνσεις της τιμής του ρεύματος, ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας για όλες τις επιχειρήσεις. Είναι δεδομένο ότι η κάθε χώρα ακολουθεί διαφορετικό μοντέλο στήριξης της βιομηχανίας της και η τιμή της ενέργειας βασίζεται στο ενεργειακό μίγμα, τα διαθέσιμα δίκτυα και την προσφερόμενη στήριξη. Χρειάζονται προσεκτικές και στοχευμένες κινήσεις, ώστε η βιομηχανία μας να εξασφαλίσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της, αλλά και να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της. Επιπλέον, πάγιο αίτημα του ΣΒΕ είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης της βιομηχανίας για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, κάτι που ως πρακτική ακολουθεί η Βουλγαρία», σημειώνει.

Ελλείψεις εργαζομένων

«Η επόμενη μεγάλη πρόκληση αφορά στις μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό που παρατηρούνται στην αγορά εργασίας. Ως ΣΒΕ έχουμε εκπονήσει με την Deloitte ειδική μελέτη, που καταλήγει σε ένα πλέγμα 13 σύγχρονων και αποτελεσματικών προτάσεων και βρίσκεται στη διάθεση του Υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Παιδείας που είναι καθ’ ύλην αρμόδια», αναφέρει.

Υποδομές

«Το τρίτο μεγάλο ζήτημα είναι ο εκσυγχρονισμός των υποδομών μας. Πάγια θέση μας στον ΣΒΕ είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανταγωνιστική βιομηχανία και κοινωνική ευμάρεια χωρίς σύγχρονες υποδομές. Η λειτουργία της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης αποτελεί μια σπουδαία εξέλιξη προς αυτήν την κατεύθυνση. Επόμενο κρίσιμο βήμα, η σύνδεσή του με το αεροδρόμιο Μακεδονία και η επέκταση των συρμών προς τις δυτικές περιοχές, όπου σημειώνεται έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα και μεγάλη συγκέντρωση εταιρειών logistics.
Αναφορικά με τον ΟΛΘ, η σύνδεσή του με το σιδηροδρομικό δίκτυο θα έδινε τη λύση που περιμένουμε τόσα χρόνια στο ζήτημα των πλάγιων μεταφορών, ενώ η ολοκλήρωση του 6ου προβλήτα θα ενίσχυε ακόμα περισσότερο τις συνδυασμένες μεταφορές στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, πρέπει να υλοποιηθεί η πολυπόθητη σύνδεσή του με τον αυτοκινητόδρομο που εκκρεμεί πολλά χρόνια», υποστηρίζει.

Ψηφιοποίηση

Τέλος, η κ. Σαράντη στέκεται και στον ψηφιακό μετασχηματισμό, «μία σημαντική πρόκληση μέσα στο παγκόσμιο περιβάλλον δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων. Πρόκειται για μία νέα πραγματικότητα, την οποία όλοι οι οργανισμοί θα πρέπει να διαχειριστούν για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Η έμπρακτη στήριξη της βιομηχανίας μας πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για το στρατηγικό σχεδιασμό της Πολιτείας για το 2025. Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον τόπο μας, μόνο αν σταθούμε πραγματικά στο πλευρό τους και ως ΣΒΕ θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού με όλους τους φορείς προς αυτήν την κατεύθυνση».

Makthes.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr