Λοιμωξιολόγοι: Εισήγηση για παράταση των μέτρων μέχρι τις 23 Ιανουαρίου

Παράταση των μέτρων για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού και κυρίως της μετάλλαξης Ομικρον αποφάσισε να εισηγηθεί στην κυβέρνηση η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων που συνεδρίασε εκ νέου το μεσημέρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί έκριναν ότι τα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή και επρόκειτο να ισχύσουν έως τις 16 του μήνα, πρέπει να παραταθούν έως τις 23 Ιανουαρίου.

Το ενδεχόμενο και νέας παράτασης των μέτρων είναι ανοιχτό, καθώς την επόμενη εβδομάδα θα γίνει εκ νέου αξιολόγησή τους.

Αναλυτικά τα μέτρα που ισχύουν:
  • Λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, απαγόρευση ορθίων και μερική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση.

Κανονικά θα τεθεί σε εφαρμογή από την ερχόμενη Δευτέρα το μέτρο του διοικητικού προστίμου των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

Το σκεπτικό των ειδικών

Τα περιοριστικά μέτρα στην εστίαση και τη διασκέδαση που τηρούνται εδώ και δύο εβδομάδες φαίνεται να αποδίδουν, καθώς η επιδημιολογική εικόνα εμφανίζεται σταθεροποιημένη.

Τα κρούσματα κορονοϊού δεν έχουν εκτοξευθεί περαιτέρω, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παραμένουν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα.

«Είναι πρόωρο να μιλήσουμε για χαλάρωση, δεν αποκλείω σημειακά να γίνουν κάποια πράγματα, θα γίνει έπειτα και από τη συζήτηση των ειδικών. Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια, θα αξιολογούνται εβδομαδιαίως» δήλωσε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

ertnews.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο