Λογαριασμοί ρεύματος: Που θα διαμορφωθούν οι τιμές των παρόχων για τον Μάιο

Η νέα στρατηγική των εταιρειών

Στα ίδια επίπεδα με αυτά του Απριλίου αναμένεται να κινηθούν οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος του Μαίου. Αυτή είναι η πρώτη εκτίμηση που κάνουν στελέχη των εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας κι ενώ αύριο ανακοινώνουν τις ανταγωνιστικές χρεώσεις για τον επόμενο μήνα. Έτσι, τα τιμολόγια τους χωρίς να ληφθούν υπόψη οι τυχόν επιδοτήσεις του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης αναμένεται να κινηθούν από τα 0,105 μέχρι τα 0,1995 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Οι επιδοτήσεις
Εφόσον οι ονομαστικές τιμές των παρόχων διατηρηθούν στα επίπεδα του Απριλίου και αν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιχορηγήσει τους λογαριασμούς ρεύματος με 0,015 ευρώ ανά κιλοβατώρα τότε το εύρος των τελικών τιμών δηλαδή αυτών που θα χρεωθούν τα νοικοκυριά για τις καταναλώσεις τους θα διαμορφωθεί ανάμεσα στα 0,09 με 0,1845 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Συνολικά, οι εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δείχνουν το κόστος ρεύματος να διατηρείται σε σταθερά επίπεδα και για τους επόμενους τουλάχιστον δύο μήνες. Αν και όπως προειδοποιούν η κρίση δεν έχει τελειώσει. Ένα απρόβλεπτο γεγονός είναι πολύ εύκολο να προκαλέσει αναταράξεις στην αγορά, τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην εγχώρια.

Η παράταση
Η κυβέρνηση, από την άλλη μεριά, όπως έχει γράψει ο ΟΤ αναμένεται να παρατείνει τα έκτακτα μέτρα στην εγχώρια αγορά. Δηλαδή θα διατηρηθεί το πλαφόν στη χονδρεμπορική, το «πάγωμα» της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς και η ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο χωρίς δηλαδή να επιβαρύνονται με χρηματικό πέναλτι. Επίσης θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ και η υποχρέωση των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας να ανακοινώνουν τις τιμές του επόμενου μήνα στις 20 του τρέχοντος μήνα.
Η ηγεσία του υπουργείου έχει αποστείλει αίτημα παράτασης των έκτακτων μέτρων μέχρι το τέλος του χρόνου. Κανονικά αυτά λήγουν τον Ιούνιο. Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες ρεύματος στην προσπάθεια τους να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες έχουν θέσει σε εφαρμογή και μία νέα εμπορική στρατηγική.

Νέα προγράμματα
Το τελευταίο δίμηνο με τρίμηνο διαπιστώνεται η ανακοίνωση νέων προγραμμάτων ηλεκτρικής ενέργειας. Τα τιμολόγια τους είναι χαμηλότερα σε σχέση με τα υπόλοιπα του χαρτοφυλακίου τους. Επίσης κατά κανόνα είναι και χαμηλότερα έναντι και των ανταγωνιστών τους. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκουν να προσελκύσουν νέο πελατολόγιο και να διευρύνουν τα μερίδια τους στην αγορά.
Πάντως, με βάση τις εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς, παρά την ελευθερία των μετακινήσεων των καταναλωτών, δεν διαπιστώνεται ιδιαίτερη κινητικότητα. Δηλαδή δεν αλλάζουν με μεγάλη ευκολία πάροχο. Ωστόσο καταγράφεται μετά από σχεδόν 10 μήνες εφαρμογής των έκτακτων μέτρων μία ισχυρή τάση των καταναλωτών να αναζητούν τα ανταγωνιστικότερα προγράμματα με τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος.
ot.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπσόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του