Λογαριασμοί ρεύματος: Πότε «σταματούν» οι επιδοτήσεις

Πώς λειτουργεί ο μηχανισμός για τις επιδοτήσεις ρεύματος 

Τα τιμολόγια για τους λογαριασμούς ρεύματος του Φεβρουαρίου αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα Παρασκευή (20/1) οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, έχοντας ενσωματώσει την πτώση στις τιμές χονδρεμπορικής αγοράς που καταγράφηκαν τον Ιανουάριο. Έτσι, λόγω της βουτιάς -κατά περίπου 40%- των χρηματιστηριακών τιμών σε ρεύμα και φυσικό αέριο, αναμένεται οι τιμές που θα ανακοινωθούν αύριο να είναι σημαντικά χαμηλότερες.
Κι εφόσον οι χρεώσεις των παρόχων θα είναι μειωμένες, ανάλογη πορεία θα έχει και η κρατική επιδότηση, η οποία θα διαμορφωθεί σε αρκετά πιο χαμηλά επίπεδα, καθώς πάγιος στόχος της κυβέρνησης είναι η τελικά τιμή που θα προκύπτει να είναι της τάξης των 0,14 με 0,16 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Πότε «σταματούν» οι επιδοτήσεις για το ρεύμα
Όσο για το πότε θα μπει τέλος στις επιδοτήσεις, την απάντηση έδωσε χθες, Τετάρτη (18/1) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, λοιπόν, «όταν οι ανταγωνιστικές χρεώσεις πέσουν στα 0,15 με 0,16 ευρώ ανά KWh, τότε θα σταματήσει η επιχορήγηση των νοικοκυριών»
Άλλωστε, ο μηχανισμός που εφαρμόζεται για το ύψος της κρατικής επιδότησης που ανακοινώνεται μετά τις 20 του εκάστοτε μήνα (αφού γίνουν οι ανακοινώσεις των χρεώσεων των παρόχων) «δένουν» με την αρχική τιμή του παρόχου, με τέτοιο τρόπο ώστε η τελική τιμή που φτάνει στον καταναλωτή να κινείται στο επίπεδο των 0,15 με 0,16 ευρώ ανά KWh. Άρα, όταν οι αρχικές τιμές που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι πέσουν κάτω από τον παραπάνω πήχη, τότε η επιδότηση δεν θα έχει λόγο να ξαναδοθεί.

Οι επιδοτήσεις ρεύματος που ίσχυαν τον Ιανουάριο
Αναλυτικά, για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας ανεξαρτήτως παρόχου, η κλιμακωτή επιδότηση για τον Ιανουάριο διαμορφωνόταν ως εξής:
έως 500 κιλοβατώρες: 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα)
από 501 έως 1.000 κιλοβατώρες: 280 ευρώ ανά μεγαβατώρα / Όσοι ρίξουν τη μέση ημερήσια κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα
πάνω από 1.001 κιλοβατώρες 190 ευρώ ανά μεγαβατώρα / Όσοι ρίξουν τη μέση ημερήσια κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα
Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφούμε σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 378 ευρώ /MWh

Οι επιδοτήσεις για επαγγελματικά τιμολόγια

Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35KVa και κατανάλωση έως τις 2.000KWh, η επιδότηση για τον μήνα Ιανουάριο ανέρχεται στα 292 Euro/ΜWh. Απορροφούμε σχεδόν το 80% της αύξησης.
Για τους επαγγελματικούς και εμπορικούς καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 134Euro/MWh.
Για τους φούρνους ανεξαρτήτως παροχής ισχύος και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης η επιδότηση ανέρχεται στα 292 Euro/MWh.
Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 330 Euro/MWh. Απορροφούμε έως το 92% της αύξησης.
Η αξία της επιδότησης για τον Ιανουάριο ανέρχεται σε 840 εκατ. ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Για νοικοκυριά μόνο ανέρχεται σε 470 εκατ. ευρώ.
ieidiseis.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο