LNG Αλεξανδρούπολης: Ραντεβού σε 20 μήνες για την έναρξη λειτουργίας του

Πανηγυρική εκδήλωση της Gastrade, παρουσία του Πρωθυπουργού, ξένων ηγετών και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ

Της Κικής Ηπειρώτου

Ραντεβού σε 20 μήνες, όταν θα είναι έτοιμος να ξεκινήσει τη λειτουργία  του ο πλωτός σταθμός LNG της Αλεξανδρούπολης έδωσαν τα στελέχη και μέτοχοι της Gastrade, με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, των ξένων κρατών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χθες το μεσημέρι στην Αλεξανδρούπολη.
Στην εκδήλωση της Gastrade, που πραγματοποιήθηκε σε ειδικά διαμορφωμένη αποθήκη του λιμένα, δίπλα ακριβώς από το τελωνείο, παρέστησαν  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, o Υπουργός Ενέργειας Κωστας Σκρέκας, ο Υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι καθώς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ, ο «ιθύνων νους» του έργου Δημήτρης Κοπελούζος, στελέχη της Gastrade και μέτοχοι του έργου.

Την εκδήλωση άνοιξε ο CEO της Gastrade Κωνσταντίνος Σιφναίος, ο οποίος αναφέρθηκε στο όραμα του Δημήτρη Κοπελούζου που ήταν αυτό που έδωσε σάρκα και οστά στο έργο, το οποίο, όπως είπε, ξεκίνησε από το 2009 και αντιμετώπισε, πέρα από δυσπιστία, πολλές γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες. Ευχαρίστησε όσους βοήθησαν να ξεπεραστούν οι δυσκολίες, αναγνωρίζοντας ότι ο σταθμός της Αλεξανδρούπολης θα είναι ένα έργο που θα συμβάλει αποφασιστικά στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και την ευημερία της ΝΑ Ευρώπης, καθώς και στην άρση της απομόνωσης, αποτελώντας μία διαφοροποιημένη πηγή φυσικού αερίου,  που η ευρύτερη περιοχή έχει περισσότερη ανάγκη από ποτέ. Ευχαρίστησε, μεταξύ άλλων, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που δημιούργησε ένα σύγχρονο πλαίσιο για το έργο, τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Ενέργειας που στήριξαν και εξασφάλισαν πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιαρ, που ήταν επίσης παρών, αλλά και την κυβέρνηση συνολικά και τον Πρωθυπουργό ιδιαιτέρως για την «ακλόνητη στήριξή τους στο έργο». Ο κ. Σιφναίος χαρακτήρισε ως ακρογωνιαίους λίθους της προσπάθειας τους μετόχους της Gastrade,  οι οποίοι έστειλαν το δικό τους μήνυμα μέσω video, ενώ, όπως αποκάλυψε ο δεύτερος σταθμός LNG που προωθείται για την Αλεξανδρούπολη αδειοδοτήθηκε πριν λίγες ημέρες. Μιλώντας για την περιοχή μας, ο κ. Σιφναίος είπε πως δεν νομίζει πως κάποια άλλη περιοχή θα αγκάλιαζε και θα πίστευε σε αυτό το έργο τόσο πολύ όσο η Αλεξανδρούπολη. «Είναι ένας τόπος που διψά για πρόοδο και επενδύσεις… Ένας κόμβος που θα ενισχύσει την ασφάλεια, τη συνεργασία, την ειρήνη», δίνοντας ραντεβού σε λιγότερο από 20 μήνες για την έναρξη λειτουργίας της μονάδας.

Στη συνέχεια, τοποθετήθηκε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος,  ο οποίος σημείωσε ότι με το έργο αυτό η Αλεξανδρούπολη και η ΑΜΘ προσφέρουν στους βόρειους γείτονές μας μία αξιόπιστη λύση και έναν νέο δρόμο μεταφοράς του φυσικού αερίου, δηλώνοντας την πρόθεση της τοπικής κοινωνίας να είναι δίπλα στην ελληνική κυβέρνηση σε κάθε προσπάθεια για την αναπτυξιακή άνοδο της περιοχής.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τα εξής:
«Εδώ λοιπόν στα «Δαρδανέλλια της ξηράς», τολμούμε να δούμε το μέλλον και  την πραγματική γεωστρατηγική θέση της Αλεξανδρούπολης όπου ενώνονται δυο άξονες: η ερχόμενη από το ρωμαϊκό παρελθόν  Via Egnatia που ένωνε τη Ρώμη με την Κωνσταντινούπολη και αποτελούσε τον έναν άξονα από τη Δύση προς την Ανατολή. Ο δεύτερος  άξονας ήταν από Βορρά προς Νότο και ένωνε τα λιμάνια του Μπουργκάς και της Αλεξανδρούπολης,  προσδίδοντας  έναν διεθνή ρόλο μεγάλης σημασίας…

Μια επένδυση που μετατρέπει την Αλεξανδρούπολη σε διεθνή κόμβο ενέργειας και ασφάλειας για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και όλη την Ευρώπη. Ως δημοτική παράταξη, αλλά και σήμερα ως Δημοτική Αρχή, πιστοί στις αρχές, τις ιδέες  μας και τις διακηρύξεις μας που ταυτίζονται με την ανάπτυξη, τις πρωτοπόρες ενέργειες και την εξέλιξη, πιστέψαμε στην επένδυση αυτή και την στηρίζουμε με κάθε τρόπο, όπως, υποστηρίζουμε σθεναρά και την αυστηρή τήρηση της υφιστάμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, προσδοκώντας και τα ανάλογα αντισταθμιστικά οφέλη για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του.

Με την παρούσα επένδυση, η Αλεξανδρούπολη γίνεται σημείο αναφοράς στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και σημαντική πύλη ενέργειας για την Ευρώπη συμβάλλοντας στην ενεργειακή αυτάρκεια και αυτονομία. Η χώρα μας εισέρχεται πλέον δυναμικά στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, ως αποτέλεσμα του στρατηγικού σχεδιασμού της Κυβέρνησης»

(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister’s Office)

Μητσοτάκης: «Πολύ γρήγορα θα υποκατασταθεί το ρωσικό φυσικό αέριο»

Από το βήμα της εκδήλωσης, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το έργο θα αποτελέσει μια νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα, για τα Βαλκάνια, για τη νοτιοανατολική Ευρώπη, «αλλά και ένας φάρος που εκπέμπει ένα διπλό σήμα».

Ειδικότερα ανέφερε ότι με αυτό το σημαντικό έργο και τα υπόλοιπα που δρομολογούνται, πολύ γρήγορα θα υποκατασταθεί το φυσικό αέριο από ρωσικές πηγές και από την άλλη εκπέμπεται το μήνυμα ότι όλες μαζί οι χώρες, είναι έτοιμες να αναλάβουμε έναν κομβικό νέο ρόλο στο νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης.

«Οι πρόσφατοι εκβιασμοί της Μόσχας, καθιστούν αυτή τη συνεργασία όχι απλά αναγκαία αλλά κατεπείγουσα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί σε αυτή την προσπάθεια, έχει ήδη φροντίσει για τη δική της, εθνική ενεργειακή επάρκεια και και είναι πρόθυμη να συνδράμει γειτονικά κράτη όπως η Βουλγαρία.

Απευθυνόμενος στους ηγέτες της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Η παρουσία σας σήμερα εδώ σηματοδοτεί τη σύμπνοια των Βαλκανίων αλλά και την Ευρωπαϊκή τους σύμπλευση γιατί πια η Χερσόνησος μας μπορεί να έχει τη δική της θέση στη στρατηγική τής ενεργειακής μετάβασης ολόκληρης της ηπείρου μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τη συγκυρία, χτίζοντας γόνιμες συνεργασίες, μακριά από αδιέξοδους ανταγωνισμούς. Και ένα πρώτο πολύ σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης».

«Αυτό το πρόγραμμα λοιπόν, δείχνει την απόλυτη ετοιμότητά μας να απαντήσουμε στις προκλήσεις του παρόντος, διασφαλίζοντας νέες οδούς εφοδιασμού που παρακάμπτουν τρίτες χώρες απρόθυμες να συνεργαστούν. Δείχνουν όμως και την αξία της διακρατικής μας συμπόρευσης και της προσήλωσής μας για ακόμα ταχύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ακόμη στην πανελλαδική διάσταση του έργου, καθώς σε συνδυασμό με τις άλλες κινήσεις της χώρας μας, οι δυνατότητες αεριοποίησης LNG στην Ελλάδα μπορούν να τριπλασιαστούν ως το τέλος του 2023.

Τόνισε ακόμη την ξεχωριστή γεωπολιτική σημασία της Αλεξανδρούπολης, του Έβρου, της Θράκης, λέγοντας ότι «διαμορφώνουν μια ενεργειακή πύλη σε μια ευαίσθητη ελληνική γωνιά σπουδαία τόσο για τα βαλκάνια, σπουδαία τόσο για την Ευρώπη».

Σημειώνεται ότι χαιρετισμό απηύθυναν ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι.

 

Σαρλ Μισέλ:  Παίρνουμε τη μοίρα στα χέρια μας από κοινού

«Είναι η ώρα της αλήθειας είναι να δείξουμε τι μπορούμε να πετύχουμε από κοινού», τόνισε ο Σαρλ Μισέλ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. «Αγαπητέ Κυριάκο, πιστεύω ακράδαντα ότι βλέπουμε μια νέα αυγή για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ανεξαρτησία. Βλέπουμε ξεκάθαρες αποδείξεις αυτού του νέου μέλλοντος εδώ σήμερα στην Αλεξανδρούπολη με το νέο τέρμιναλ LNG. Είναι ένα θετικό βήμα στο κοινό πολιτικό μας σχέδιο», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσθέτοντας ότι «Πρόκειται για γεωπολιτικής σημασίας πρωτοβουλία που παρέχει φυσικό αέριο στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία, στη Βόρεια Μακεδονία και θα συμβάλλει στους κοινούς στόχους».

Κιρίλ Πετκόφ: Πρόκειται για ιστορική μέρα για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία

«Η ημέρα συνδέεται με την επιδίωξη για ανεξαρτησία στον τομέα της ενέργειας», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Kiril Petkov. «Η Ελλάδα σε αυτή την πολύ κρίσιμη στιγμή μπορεί να βοηθήσει και την Βουλγαρία. Όταν συνδεθούν όλα τα στρατηγικά έργα υποδομής στην περιοχή, συνδέσεις που αφορούν το αέριο, την ενέργεια, τους αγωγούς, τους δρόμους και τους σιδηρόδρομους και με δεδομένο ότι τα Βαλκάνια έχουν 65 εκατομμύρια κατοίκους, μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα. Μπορούμε να αποτελέσουμε μηχανή για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη συνολικά», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας.

Αλεξάντρ Βούσιτς: Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες 

«Κάποιοι, νομίζω από την εταιρεία Gastrade, ανέφεραν ότι πολύ λίγοι είχαν πίστη σε αυτό το έργο. Εγώ ήμουν ένας από αυτούς τους σκεπτικιστές που πάντα έλεγαν “δεν θα γίνει”, ή “δεν θα γίνει σε αυτό το χρονικό σημείο, θα χρειαστούν ακόμη 10 χρόνια”, το είχα συζητήσει και με τους αμερικανούς φίλους μας. Τώρα που βλέπουμε πως είναι έτοιμο να αρχίσει μπορώ να πω ότι είμαστε πραγματικά ευγνώμονες και θα είμαστε έτοιμοι να λάβουμε σχετικά μεγάλες ποσότητες αερίου», σημείωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić.

Ντιμίταρ Κοβατσέφσκι: Ιστορικό γεγονός

«Είναι ιστορικό γεγονός αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για μακροπρόθεσμη ενεργειακή κάλυψη σε μία κρίσιμη περίοδο. Η διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων είναι πολύ σημαντική και ο νότιος διάδρομος συμβάλλει στην απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούμε να έχουμε περισσότερες πηγές, από τις ΗΠΑ, από την Εγγύς Ανατολή, αυτό θα σημαίνει ασφάλεια στην προμήθεια ενέργειας», ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Dimitar Kovachevski.

(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister’s Office)

Η ταυτότητα του έργου

Ο πλωτός σταθμός προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG θα αγκυροβολήσει 17,6 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την ακτή της Μάκρης, δηλαδή εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Η μονάδα θα περιλαμβάνει δεξαμενές χωρητικότητας περίπου 153.500 κυβικών μέτρων LNG και υπολογίζεται ότι θα έχει τη δυνατότητα να εφοδιάζει το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου με περίπου 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα καυσίμου ανά έτος.

Η μονάδα προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2023.

Ο υπεράκτιος σταθμός της Αλεξανδρούπολης θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς μέσω υποθαλάσσιου και επίγειου αγωγού μήκους 28 χιλιομέτρων.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 363,7 εκατομμύρια ευρώ, στα οποία περιλαμβάνεται χρηματοδότηση ύψους 166,7 εκατομμυρίων ευρώ από τους πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ο πλωτός σταθμός θα αποτελέσει μία νέα ενεργειακή πύλη η οποία αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και θα συμβάλλει ουσιαστικά στη διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών και οδεύσεων προς όφελος της χώρας μας και της ευρύτερης Βαλκανικής.

Στο πλαίσιο αυτό, η ανάπτυξη του FSRU ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης συνιστά έργο στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την νοτιοανατολική Ευρώπη, ειδικά δεδομένης της προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία.

Σε συνδυασμό με το υπόλοιπο πλέγμα στρατηγικών υποδομών που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στη βόρεια Ελλάδα, όπως ο αγωγός TAP, ο αγωγός IGB και ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, με τη μονάδα FSRU στην Αλεξανδρούπολη, η Ελλάδα καθίσταται περιφερειακός ενεργειακός κόμβος που συμβάλλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.

Παράλληλα, θα αυξηθεί η δυνατότητα αποθήκευσης LNG στην Ελλάδα, προσθέτοντας ένα ακόμα στρατηγικό σημείο πέραν της μονάδας της Ρεβυθούσας, η οποία σήμερα έχει χωρητικότητα 225.000 κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η μονάδα της Αλεξανδρούπολης είναι το πρώτο βήμα στον στρατηγικό σχεδιασμό της Ελλάδας για διεύρυνση των δυνατοτήτων υποδοχής και αποθήκευσης LNG, με σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό. Σχεδιάζεται η ανάπτυξη δεύτερου σταθμού ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης και πλωτής μονάδας ανοιχτά της Κορίνθου, υποδομές που θα έχουν τις δυνατότητες να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς και να συμβάλουν σημαντικά στο ενεργειακό μείγμα πολλών βαλκανικών χωρών.

Σε πλήρη ανάπτυξη, αυτές οι υποδομές θα προσδώσουν στην Ελλάδα δυναμικότητα αεριοποίησης που θα ανέρχεται στα 58,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ανά ημέρα.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο