Λίγο καλύτερη, αλλά δύσκολη παραμένει η κατάσταση στη Δαδιά

Το βάρος δίνεται στο νοτιοδυτικό και δυτικό τμήμα, ώστε να εξασφαλιστεί η αποικία του μαυρογύπα

Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών συνεχίζονται και σήμερα στο δάσος της Δαδιάς, στον Έβρο, όπου για πέμπτη ημέρα επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το βόρειο τμήμα προς το χωριό και τις εγκαταστάσεις της Μονάδας εξελίσσεται καλά, καθώς λειτούργησε αποτελεσματικά η αντιπυρική ζώνη και η διαπλάτυνσή της, ενώ μικρή “βοήθεια” παρείχε η μικρής διάρκειας βροχόπτωση στην περιοχή. Το μέτωπο στο βορειοανατολικό τμήμα προς τη Μονή και το δασικό φυτώριο επίσης βελτιώθηκε, καθώς λειτούργησε πολύ καλά η ζώνη που ανοίχτηκε από τις δυνάμεις (υλοτόμους και πυροσβέστες) περιμετρικά της Μονής. Βελτιωμένο είναι και το ανατολικό μέτωπο προς Λυκόφη.
Το βάρος δίνεται στο νοτιοδυτικό και δυτικό τμήμα, ώστε να εξασφαλιστεί η αποικία του μαυρογύπα. Ο βόρειος άνεμος έχει επιδεινώσει την κατάσταση σε αυτό το τμήμα, με αποτέλεσμα να την ανοίξει αρκετά προς τα εκεί. Δεν έχει όμως θιχτεί η ζώνη Α1 Προστασίας της Φύσης του πάρκου, ενώ στην Α2 το 30% περίπου εντός της καεισας περιοχής, λόγω φύσης πυρκαγιάς (έρπουσα) και γλωσσών που δημιουργήθηκαν παραμένει άκαυτο και ζωντανό, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Eπιχειρούν 320 πυροσβέστες, με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, δύο αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η ΕΛ.ΑΣ., οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.
Στη Δαδιά ο Υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης που παραμένει με το κυβερνητικό κλιμάκιο στην περιοχή είχε σύσκεψη με τον Δήμαρχο, τον Περιφερειάρχη και Αντιπεφερειάρχη, την επιτελική ομάδα του Πυροσβεστικού Σώματος, τις Δασικές Υπηρεσίες, την ΕΛ.ΑΣ. και το Στρατό. Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι ήταν δύσκολη η βραδιά που πέρασε καθώς σημειώνονταν συνεχώς αναζωπυρώσεις και με μεγάλη προσπάθεια από όλους και σωστό συντονισμό, πραγματοποιήθηκαν προληπτικές οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών, κυρίως ατόμων από ευπαθείς ομάδες με αναπνευστικά προβλήματα. Η μετακίνηση έγινε πολύ σωστά και οι κάτοικοι βρίσκονται ήδη σε ξενοδοχεία.
Σήμερα το πρωί έγινε εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης από το Πυροσβεστικό Σώμα, με τους επιτελείς που ήρθαν από την Αθήνα, μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία, την Περιφέρεια και τον Δήμαρχο της περιοχής, και αποφασίστηκε να επιχειρήσουν στο νοτιοδυτικό μέτωπο νέες επίγειες δυνάμεις που θα προσπαθήσουν να «κλείσουν» τις εστίες και να οριοθετηθεί η περιοχή.
«Είναι μια δύσκολη μάχη, είναι μια μάχη για να διασφαλίσουμε την προοπτική αυτού του εξαιρετικού οικοσυστήματος. Μετά τη δύσκολη αυτή μάχη, θα πρέπει οι ειδικοί να εξετάσουν το ζήτημα της αποκατάστασης των προβλημάτων που δημιούργησε η φωτιά. Κυρίως να σκεφτούμε την ανθεκτικότητα αυτού του οικοσυστήματος για το μέλλον», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.

Αντιπεριφερειάρχης Έβρου στο Πρώτο: Δεν ξέρω πόσες ημέρες θα διαρκέσει η μάχη στη Δαδιά

«Δύσκολες ώρες, πέμπτη συνεχή ημέρα μάχης στα μέτωπα της πυρκαγιάς στο δάσος της Δαδιάς. Τώρα επικεντρώνονται όλες οι προσπάθειες στο νότιο τμήμα, εκεί έχουμε κάποιες αναζωπυρώσεις οι οποίες μας προβληματίζουν για να μην έχουμε άλλες δυσάρεστες εξελίξεις που μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη καταστροφή. Εκεί στοχεύουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, στο να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς προς τα νότια, γιατί μετά θα έχουμε πολύ μεγαλύτερο μέτωπο», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.
«Φαίνεται ότι πάμε καλά στο βόρειο σκέλος του δάσους, προς Λυκόφως και προς Δαδιά. Αλλά στο νότιο σκέλος προς Λευκίμμη, νοτιοδυτικά δηλαδή, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Το δάσος είναι παρθένο, έχει πολύ πυκνή βλάστηση. Η μορφολογία του εδάφους και το ανάγλυφο – με τις πολλές χαράδρες και τα απροσπέλαστα σημεία – δυσχεραίνει το έργο της κατάσβεσης. Η μάχη δίνεται από αέρος κυρίως με στοχευμένες ρίψεις, που βοηθούν τα πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής και με μηχανήματα που κάνουν διανοίξεις», επισήμανε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεγάλη μάχη δίνεται στη ζώνη Α1, δηλαδή στο στενό πυρήνα προστασίας του δάσους. Εκτίμησε ότι έχουν καεί περίπου 15.000 στρέμματα. «Η μάχη αυτή δεν ξέρω πόσο καιρό θα διαρκέσει. Δεν βρέχει, κάποιες σταγόνες έπεσαν, ελπίζουμε να βρέξει. Τα πεύκα είναι μεγάλος πονοκέφαλος για τις πυρκαγιές. Είναι πολύ δύσκολο. Ελπίζουμε τις επόμενες ώρες – ευχή και προσευχή – να βρέξει λίγο για να επιβραδυνθεί η φωτιά και να ελεγχθεί», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, υπάρχουν στο δάσος αντιπυρικές ζώνες, αλλά θα έπρεπε να έχουν γίνει πολύ περισσότερες, πολλά χρόνια πριν. «Επικρατούσε η άποψη ότι επειδή είναι παρθένο και αυστηρά προστατευόμενο, κάθε ανθρώπινη παρέμβαση ενοχλεί τους διαβιούντες σπάνιους πληθυσμούς των αρπακτικών. Υπήρχαν αντικρουόμενες λογικές. Σήμερα όλα αυτά ανατρέπονται, βλέπουμε δηλαδή ότι πλέον πρέπει να συνυπάρχουν όλα αυτά. Να υπάρχουν και πολύ περισσότερες ζώνες πυρασφάλειας, πολύ περισσότερα σημεία υδροληψίας, περισσότερα φυλάκια και να συντηρούνται όλα αυτά. Όχι “δεν πειράζω επειδή είναι προστατευόμενη περιοχή”. Προστατεύω. Η λογική και επιστημονική παρέμβαση είναι για την προστασία. Όταν ξεσπάσει μια τέτοια καταστροφική πυρκαγιά, αντιλαμβάνεσαι ότι δεν έχεις κάνει όλα όσα έπρεπε», εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου.
Επιπλέον, ο κ. Πέτροβιτς είπε ότι φέτος τα δασαρχεία του Έβρου είχαν χρηματοδότηση και έγιναν κάποιες επιπλέον παρεμβάσεις, αλλά όπως τόνισε, «πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερες παρεμβάσεις».

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο