Λαμπάκης: «Ηττηθήκαμε και γίναμε καλύτεροι άνθρωποι, διεκδικούμε και πάλι την ψήφο σας»

Την κάθοδο της παράταξης «Πόλη & Πολίτες» στις δημοτικές εκλογές του 2023 ανακοίνωσε ο Βαγγέλης Λαμπάκης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τα 20 χρόνια από τη δημιουργία της. Απολογισμός έργων, νέοι στόχοι, αυτοκριτική και ουδεμία αναφορά στον Γιάννη Ζαμπούκη

της Κικής Ηπειρώτου                          

Με έντονα αυτοκριτική διάθεση, απολογισμό έργων του παρελθόντος και ορισμό στόχων για το μέλλον, και δίχως καμία αναφορά στο όνομα του Δημάρχου Γιάννη Ζαμπούκη, πέρα από κάποιες, σκόρπιες αναφορές στα πεπραγμένα της σημερινής δημοτικής αρχής, «δίχως όμως αντιπολιτευτική διάθεση», όπως επανέλαβε αρκετές φορές, ο τέως Δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης «Πόλη & Πολίτες» Βαγγέλης Λαμπάκης ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια της γενέθλιας εκδήλωσης για τα 20 χρόνια από τη δημιουργία της παράταξης την απόφασή του να διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των πολιτών στις δημοτικές εκλογές του 2023.

Στη γεμάτη αίθουσα του δημοτικού θεάτρου, βρέθηκαν συνεργάτες, σύμβουλοι, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, όπως ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης, και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΑ Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, υποψήφιοι και ψηφοφόροι, δίνοντας ραντεβού στις κάλπες τον Οκτώβρη του ’23, με στόχο την «#επάνοδο» του Βαγγέλη Λαμπάκη στο δημαρχιακό θώκο.

Καλωσορίζοντας τον κόσμο και μετά την προβολή ενός αναλυτικού βίντεο για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής Λαμπάκη, η γενική γραμματέας της παράταξης Κούλα Λεγγέτση, έκανε λόγο για την ιστορία που γράφουν οι παρέες και για την ανήσυχη παρέα που δημιούργησε την παράταξη αυτή πριν από 20 χρόνια. «Ζητήθηκε από τον Βαγγέλη Λαμπάκη να ηγηθεί αυτού του οράματος, ώστε όλες οι ιδέες για έναν Δήμο – σημείο αναφοράς να γίνουν πραγματικότητα. Μετά από αρκετή σκέψη, αλλά όχι πολλή, πριν 20 χρόνια σαν σήμερα αυτή η παράταξη πήρε σάρκα και οστά».

Στη συνέχεια έγινε αναφορά στην πρώτη συμμετοχή της στις εκλογές του 2006, όπου αναδείχθηκε τρίτη δύναμη,  στο νικηφόρο αποτέλεσμα του 2009, αλλά και στην ήττα του 2019. «Η παράταξή μας διδάχτηκε, έλαβε τα μηνύματα και πατά γερά στα πόδια της, έτοιμη να επανέλθει, με περισσότερη σοφία, γνώση και εμπειρία».

«Κλονιστήκαμε!»

«Σήμερα γιορτάζουμε 20 χρόνια ζωής, με νίκες, ήττες, πικρές, εκπλήξεις, προδοσίες, φιλίες… Γιορτάζουμε την έντονη συμμετοχή μας στην τοπική αυτοδιοίκηση… Συνεχίζουμε με την ίδια δυναμική και πάθος, που κάποιοι τα παρεξήγησαν και μας τιμώρησαν… Σήμερα ανακοινώνουμε την κάθοδό μας στις εκλογές του 2023», είπε ο κ. Λαμπάκης, αποσπώντας θερμό χειροκρότημα από το κοινό. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε τέσσερα στελέχη της παράταξης που δεν είναι πια μαζί μας, τους Θεόδωρο Γιαννέλο, Τάσο Τοπκαρίδη, Δημήτρη Γκίνη, Κώστα Ζάκατα και Γρηγόρη Τσερκεζίδη.

Στη συνέχεια, προχώρησε σε μία εξομολόγηση, όπως είπε: «Δεν είμαι σκληρός, αλλά ευαίσθητος. Μπορεί να παίρνω σκληρές αποφάσεις, αλλά είμαι πολύ συναισθηματικός… Μετά από δύο δυνατές νίκες, που καταφέραμε να καταστήσουμε τον Δήμο μας πρώτο σε όλη την Ελλάδα, πολιτικά και κοινωνικά… παραδώσαμε έναν αξιοζήλευτο Δήμο και παρ’ όλα αυτά, χάσαμε. Δεν σας κρύβω ότι κλονιστήκαμε. Πήραμε όμως απόφαση, τη μεθεπόμενη των εκλογών, 100 στελέχη της παράταξης αυτής, να συνεχίσουμε από την αντιπολίτευση, γιατί αυτό υποδεικνύει η δημοκρατία. Γίναμε φίλοι με την ήττα. Αναρωτηθήκαμε, γιατί έχασες, Λαμπάκη; Έγινε μία σειρά λαθών, που δεν τα είδα τότε, τα είδα όμως μετά… Είδαμε τον απλό, αδύναμο άνθρωπο, που υποφέρει, κι αυτός θα είναι πλέον η επικεφαλίδα της πολιτικής μας. Η καθημερινότητα των πολιτών θα είναι στο επίκεντρο. Γίναμε πιο άνθρωποι, επειδή ηττηθήκαμε. Και είσαι νικητής, αν δεις έτσι την ήττα. Αναλαμβάνω την ευθύνη, έγινα καλύτερος άνθρωπος και προχωράω μπροστά με τους συνεργάτες μου… Κι από 1/1/2024 θα επανέλθουμε, μου το βεβαιώνεται απόψε με την παρουσία σας!» 

Έργα και νέοι στόχοι

Στη συνέχεια, ο κ. Λαμπάκης αναφέρθηκε σε έργα – σταθμούς της 9ετούς θητείας του, όπως είναι η μελέτη για τη δημιουργία εργοστασίου πέλετ, την οποία, όπως είπε, παρέδωσε στη σημερινή δημοτική αρχή, δίχως αυτή να έχει κάνει κάτι, παρά το γεγονός ότι από τη λειτουργία του, όπως έχει εκτιμηθεί, θα υπήρχε εξοικονόμηση για το Δήμο της τάξης του 1 εκ ευρώ, χρήματα που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στη δημιουργία ενός νέου παιδικού σταθμού. Εξάλλου, όπως σημείωσε, με την εγκατάσταση φωτιστικών τύπου led, ο Δήμος έχει 650.000 ευρώ λιγότερα έξοδα κάθε χρόνο, στο κόστος του φωτισμού.

Για τα ιαματικά λουτρά της Τραϊανούπολης, ο κ. Λαμπάκης σημείωσε πως ο Δήμος τα λειτουργούσε νόμιμα, απλώς, το 2018 άλλαξε η νομοθεσία κι έπρεπε να εκδοθεί το ειδικό σήμα λειτουργίας. «Δεν χρειαζόταν όμως να μείνουν κλειστά για να γίνει αυτό… Έχουμε έτοιμη μελέτη για την ανακαίνισή τους και θα την ενεργοποιήσουμε».

Ακόμη, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έγινε για να αποκτήσει ο δήμος την χρήση της δυτικής χερσαίας ζώνης για 13 χρόνια, κάτι που καμία δημοτική αρχή δεν είχε καταφέρει, όπως είπε, στο δημοτικό σφαγείο, την κατασκευή και λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, όπου εργάζονται 40 άτομα, τον ΧΥΤΥ.

Ο κ. Λαμπάκης δεν μπήκε στον πειρασμό να ψέξει τη δημοτική αρχή του Γιάννη Ζαμπούκη ούτε για το θέμα του πάρκου Παρμενίωνα, όπου μετά από αγώνα, όπως είπε, κατά τη διάρκεια της θητείας του, κατάφερε να εντάξει και τη δυνατότητα δημιουργίας σχολείων και αθλητικών εγκαταστάσεων εντός της έκτασης. Παρά το γεγονός ότι είχε σηκώσει πολύ το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή ότι ευθύνεται για την απώλεια της χρήσης της έκτασης, το βράδυ της Τετάρτης αρκέστηκε απλώς να σχολιάσει ότι «δεν μας ξαναδίνει τη χρήση ο στρατός κι έτσι δεν μπορούμε να λάβουμε χρηματοδότηση για να κάνουμε σχολεία».

Για το θέμα του νέου κλειστού, σημείωσε πως θα πρέπει να γίνει αγώνας για να γίνει ένα γήπεδο μεγαλύτερο από το υπάρχον, ενώ για το λεγόμενο «μπαλόνι», την προμήθεια του οποίου ακύρωσε η δημοτική αρχή, σημείωσε πως ήταν απολύτως νόμιμες οι διαδικασίες, με αποτέλεσμα, τελικώς, να δικαιωθεί ο ανάδοχος και να εκτεθεί ο Δήμος που καλείται να καταβάλει υπέρογκη αποζημίωση. Για την αγροτική οδοποιία σε όλη την έκταση του Δήμου, σημείωσε πως θα τριπλασιαστούν οι δαπάνες που διατίθενται σήμερα.

«Σε ένα μόνο θα πούμε όχι… σε ποιο;» είπε ο κ. Λαμπάκης για να λάβει την απάντηση του κόσμου «στον χρυσό». Όπως σημείωσε, «ενώ παλεύουμε εδώ και 23 χρόνια, με την απόφαση για την αδειοδότηση ερευνών στις Σάπες, που είναι ουσιαστικά το ίδιο με το Πέραμα, γυρίσαμε χρόνια πίσω και τώρα προσπαθούμε εμείς να βρούμε το δίκιο μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας». Στο σημείο αυτό, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει δημόσια τον δικηγόρο και «αδερφό», όπως τον χαρακτήρισε, Χρήστο Δετσαρίδη που παλεύει ακλόνητα, όλα αυτά τα χρόνια για τον σκοπό αυτό.

Αναφέρθηκε ακόμη στη δημιουργία της ομάδας «Κοινωνία  Γυναικών» μέσα στην παράταξη, καθώς, όπως είπε, οι γυναίκες λείπουν από την τοπική αυτοδιοίκηση και η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται τις γυναίκες. Στην ίδια λογική έχει δημιουργηθεί και Ομάδα Νέων, η οποία πρόσφατα ενημερώθηκε αναλυτικά από τον πρόεδρο του ΟΛΑ Κων/νο Χατζημιχαήλ για τα πάντα γύρω από το λιμάνι.

«Έχω ένα όνειρο»

«Έχω ένα όνειρο», είπε κλείνοντας ο κ. Λαμπάκης: «Όταν φύγω, να έχω αφήσει στην αυτοδιοίκηση στελέχη ισχυρά, έντιμα, έμπειρα, με εξειδίκευση και ενωτική συμπεριφορά μέσα στα δημοτικά συμβούλια. Εδώ και 3,5 χρόνια δεν υπάρχει ενωμένο δημοτικό συμβούλιο. Απλώσαμε χέρι συνεργασίας, αλλά δεν το πήρανε».

Ο κ. Λαμπάκης σημείωσε ακόμη πως ο λόγος για τον οποίο επιμένει και συνεχίζει τον αγώνα του, είναι επειδή η δημοκρατία διδάσκει και ο ίδιος, όπως και όλοι, όπως είπε, είναι μαθητές της. «Η δημοκρατία σε παροτρύνει και σου παρέχει τα εφόδια για να αγωνιστείς, δεν σε απορρίπτει ποτέ η δημοκρατία… Ακόμη στο δρόμο μου  λένε ‘γεια σου Δήμαρχε’ και γεμίζει η ψυχή μου… Είναι εύκολο να πας σπίτι σου. Είναι δύσκολο να μην πας ακόμη. Σας ευχαριστώ!».

Μουρμούρης: «Χρειάζεται επανεξέταση όλων των στόχων για μια πετυχημένη Αλεξανδρούπολη»

Ο  καθηγητής μεταφορών και δικτύων του ΔΠΘ Ιωάννης Μουρμούρης, μίλησε στην εκδήλωση για την Αλεξανδρούπολη και το λιμάνι της, επανακαθορίζοντας όρους όπως «ανάπτυξη» και «συνδυασμένες μεταφορές» τους οποίους χαρακτήρισε μάλιστα ως «κακοποιημένους».

Όπως σημείωσε, τα λιμάνια και τα οδικά δίκτυα, από μόνα τους, δεν μπορούν να φέρουν την ανάπτυξη σε ένα τόπο, χρειάζεται επανεξέταση όλων των στόχων και αξιοποίηση πλεονεκτημάτων ενός τόπου. Επισήμανε πως οι αναπτυξιακοί νόμοι δεν ήταν απόλυτα πετυχημένοι, ενώ το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την ανάπτυξη της Θράκης δεν περιείχε «πολύ καινούρια πράγματα, κυρίως ανασυνθέτει προτάσεις και έργα». Αναφέρθηκε στο ΠΓΝΑ και το ΔΠΘ, την παρουσία των οποίων δεν αξιοποιεί πλήρως η περιοχή, ενώ χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια στο θέμα αξιοποίησης της γεωθερμίας. Για τα έργα εξαιρετικά υψηλού κόστους που γίνονται ή σχεδιάζονται για την περιοχή, θα πρέπει να εξασφαλιστούν αντισταθμιστικά. Για το λιμάνι σημείωσε πως οι δύο επενδύσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια ήταν η προ λίγων ετών σύνδεσή του με τον ΟΣΕ, που όπως είχε προβλέψει ο ίδιος, αν δεν άλλαζαν κάποια δεδομένα, δεν θα είχε κάποια οφέλη για την περιοχή,  και η απομάκρυνση της  βυθοκόρου «Όλγας» με χρηματοδότηση των ΗΠΑ. «Δεν κάναμε όσα έπρεπε για το λιμάνι… Δεν αντιπροσωπεύεται ο Δήμος στο ΔΣ του ΟΛΑ. Θα πρέπει να επανέλθει μια ισορροπία στην αντιπροσώπευση» επισήμανε και τόνισε πως  ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε, είναι οι παραχωρήσεις λιμενικών δραστηριοτήτων και με τον ίδιο τρόπο να δρομολογηθεί και η δημιουργία εμπορευματικού / διαμετακομιστικού κέντρου. Παράλληλα, θα πρέπει να περάσει σε άλλη φάση η παράκτια ανάπλαση της πόλης, ίσως και με μία μαρίνα στο μέγεθος που μπορούμε, ενώ είναι σημαντικό να μη γίνονται έργα χωρίς σοβαρές μελέτες σκοπιμότητας/ βιωσιμότητας. Θα πρέπει ακόμη να δοθεί έμφαση σε ήπιες παρεμβάσεις της καθημερινότητας, όπως είναι το κυκλοφοριακό, τα πεζοδρόμια κτλ, και να υπάρχει σοβαρός σχεδιασμός για φυσικές καταστροφές και προστασία του περιβάλλοντος.

«Η Αλεξανδρούπολη είναι μία πολύ ωραία πόλη, μπορεί να γίνει πιο ωραία, αρκεί οι Αλεξανδρουπολίτες να το πιστέψουν, ώστε τα ωραία λόγια να γίνουν ωραίες πράξεις. Για τον σκοπό αυτό, χρειάζονται άνθρωποι, έμπειροι, προσγειωμένοι και ώριμοι», κατέληξε ο κ. Μουρμούρης.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του