Λαμπάκης: «Απέναντι σε όσα δεν έκαναν και κατέστρεψαν, αντιπολιτευόμαστε δημιουργώντας»

Σε έντονα προεκλογικούς τόνους η συνέντευξη τύπου του πρώην Δημάρχου και επικεφαλής της παράταξης «Πόλη & Πολίτες»
Γιατί έδωσε ‘συγχαρητήρια’ στον Γ. Ζαμπούκη, τι είπε για την αθώωσή του στο δικαστήριο, για τα ‘βουβά’ δημοτικά συμβούλια, τις 95 απευθείας αναθέσεις και την ‘απαξίωση’ υπαλλήλων

 

Σε έντονα προεκλογικούς τόνους, κι ας έχουμε ακόμη 30 μήνες μέχρι τις επόμενες δημοτικές εκλογές, ο τέως Δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης «Πόλη & Πολίτες» Βαγγέλης Λαμπάκης, πλαισιωμένος από τους κκ Κων/νο Γκοτσίδη και Γιώργο Ουζουνίδη, μίλησε σήμερα στους δημοσιογράφους για την «δημιουργική αντιπολίτευση» που ασκεί η παράταξή του, απέναντι σε όσα «δεν έκανε και σε όσα κατέστρεψε» η δημοτική αρχή του Γιάννη Ζαμπούκη.

«Πολύ φοβάμαι ότι θα αναγκαστούμε, μετά από 30 μήνες που θα επανέλθουμε, αν ο Θεός το επιτρέψει και ο λαός το θελήσει, να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε. Έχω ωριμάσει κι εγώ και οι συνεργάτες μου, έχουμε πονέσει μετά την ήττα μας και σκεφτήκαμε όσα δεν μπορούσαμε να σκεφτούμε, όταν νικούσαμε συνεχώς. Την ίδια στιγμή, ο κ. Ζαμπούκης πέφτει από ήττα σε ήττα», είπε ο κ. Λαμπάκης.

 

«Συγχαρητήρια κ. Ζαμπούκη για την υλοποίηση των 3 δεσμεύσεων»

Ο τέως Δήμαρχος αναφέρθηκε αρχικά στις 3 δεσμεύσεις του κ. Ζαμπούκη, «τις μοναδικές του προγράμματός του», όπως τις χαρακτήρισε, τις οποίες υλοποίησε πρόσφατα, δηλαδή στην απομάκρυνση και προσωρινή εναπόθεση σε αποθήκη του γλυπτού του Κωστή Γεωργίου, το οποίο, όπως τόνισε, όταν τοποθετήθηκε στην πλατεία του Φάρου, επί δική του θητείας, η υπόλοιπη παραλιακή ήταν ένα εργοτάξιο, με αποτέλεσμα να μη μπορούσε να τοποθετηθεί κάπου αλλού.  Επιπλέον, συνεχάρη τον Δήμαρχο για ότι «κατάφερε να βγάλει 2 ημιυπόγειους κάδους, για την τοποθέτηση των οποίων, στη δυτική Ευρώπη πανηγυρίζουν», εκτιμώντας πως στους οικισμούς που θα τοποθετηθούν θα δημιουργήσουν προβλήματα μόλυνσης, αφού θα αδειάζουν κάθε 10 μέρες. Για την υλοποίηση της τρίτης δέσμευσης Ζαμπούκη, την κατάργηση του πεζόδρομου της Κύπρου, ο κ. Λαμπάκης τόνισε πως ντρέπεται, όπως και η πλειοψηφία των οδηγών, που δεν επιλέγουν να περάσουν από ένα σταμπτωτό αξίας 126.000 ευρώ, με αποτέλεσμα, όπως είπε, να κινείται ένα αυτοκίνητο ανά μία ώρα.

Αναφορά έγινε και στο θέμα του αθλητικού θόλου, για το οποίο,  η νέα νομοθεσία, δικαιώνει, όπως είπε τον αγώνα της παράταξής του και του Γιάννη Βαταμίδη, ως τέως αντιδημάρχου Αθλητισμού ιδιαίτερα.
«Ο Δήμος και οι δημότες είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν 300.000 ευρώ στον ανάδοχο μετά από δικαστική απόφαση. Ακόμη όμως κι αν ο δήμαρχος και η ομάδα που τον συμβουλεύει αποφασίσει να το τοποθετήσει τώρα, θα χρειαστεί 1,5 χρόνος για να επαναλάβει τις εργολαβίες που απαιτούνται», επισήμανε ο κ. Λαμπάκης.

 

«Κατάφερε να ανακαλύψει τα έργα μας»

Για τα έργα στην παραλιακή, στα οποία ξεναγήθηκαν πρόσφατα δημοσιογράφοι και εταίροι του ΣΒΑΑ, ο τέως δήμαρχος σημείωσε: «Ο κ. Ζαμπούκης προσπαθούσε να δει  έργα που δεν έβλεπε πριν 1,5 χρόνο. Προεκλογικά έλεγε ότι το έργο Λαμπάκη είναι μηδέν. Μετά από 16 μήνες, κατάφερε να ανακαλύψει τα έργα του Λαμπάκη και της ομάδας του. Είναι όλα αυτά που περιδιάβαζε και προσπαθούσε να εξηγήσει, αλλά επειδή δεν είναι παιδιά του, δεν μπορούσε να τα εξηγήσει καλά. Όσο κι αν προσπαθήσει, αυτά τα έργα, η ανάπλαση της πάνω και κάτω παραλίας και η ανοικοδόμηση των αποθηκών του ΟΣΕ είναι έργα που χρηματοδοτήθηκαν με 8,5 εκ ευρώ και προέκυψαν μετά από αγώνες ετών. Από το 2013 παιδευόμαστε, αξιοποιώντας τους μηχανικούς του Δήμου μας, χωρίς να ξοδέψουμε ευρώ για μελέτες. Αυτούς τους μηχανικούς θέλει να ξαποστείλει, χωρίς να τους υπολογίζει, περιφρονώντας τους ο κ. Ζαμπούκης, θέλοντας να κάνει έναν αναπτυξιακό οργανισμό, μία νέα τεχνική υπηρεσία που θα αναλάβει τα πάντα.. και μαζί με την ΔΕΚΑΑΔΑ που για 4η φορά θα φέρει στο δημοτικό συμβούλιο, να δημιουργήσει δυο έμμισθους ‘στρατούς’ που θα πληρώνει ο δημότης, από 400 χιλ ευρώ το χρόνο για το κάθε σχήμα».

Ο κ. Λαμπάκης εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι ο Δήμαρχος, παρουσιάζοντας τα έργα της παραλιακής, δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στην προηγούμενη δημοτική αρχή και όσους εργάστηκαν για αυτά, «αυτό θα επέβαλε η κοινωνική ευγένεια… κρίμα, ντρέπομαι για λογαριασμό του», είπε χαρακτηριστικά.

 

Για την δικαστική αθώωση

Ο τέως Δήμαρχος  μίλησε και για την αθώωσή του από το δικαστήριο για το  θέμα της «βιομηχανίας εξωδικαστικών συμβιβασμών» για την οποία κατηγορήθηκε μαζί με τη σύζυγό του.

«Ο κ. Ζαμπούκης ζητούσε από τους εφέτες να κάνουν γρήγορα, αφήνοντας άλλες υποθέσεις, για να δικάσουν εμένα, γιατί προσέβλεπε στην αργία μου, προκειμένου  να απαλλαγεί από μένα. Δικάστηκα λοιπόν και αθωώθηκα πανηγυρικά από κάθε πειθαρχικό αδίκημα γιατί αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε καμία πλεκτάνη. Ο κ. Ζαμπούκης, με 8 αναφορές του, έκανε ψευδείς καταμηνύσεις. Να κάνω, λοιπόν, μετά την αθώωσή μου, αγωγή εναντίον τους, ζητώντας χιλιάδες ευρώ, όπως κάνει ο ίδιος εναντίον δημοτικών συμβούλων και δημοσιογράφων;»

Για τα «βουβά» δημοτικά συμβούλια, σημείωσε πως έχουν δοθεί 7.000 ευρώ για τηλεδιασκέψεις, όμως, η δημοτική αρχή, επιμένει στις δια περιφοράς συνεδριάσεις, σημειώνοντας πως για το θέμα των καθαριστριών, και την επέκταση των συμβάσεών τους, δεν θα διαφωνούσε κανείς, και θα μπρούσε να έρθει ως μοναδικό θέμα σε δια περιφοράς συνεδρίαση, όχι όμως να μπαίνουν κι άλλα σημαντικά θέματα, όπως η αναμόρφωση του τεχνικού προγράμματος, για ψήφο ‘ναι ή όχι’, μέσω  email.

 

Γενικό «πάγωμα»

Ο κ. Λαμπάκης έκανε λόγο για ένα «γενικό πάγωμα» στο δημαρχείο και τα νομικά του πρόσωπα, με υπαλλήλους “που είτε έχουν εκδιωχθεί είτε παραιτήθηκαν, μία τραγική εικόνα για την οποία δεν μπορώ παρά να λυπάμαι και να πικραίνομαι. Απόλυτη λύπηση για την κατρακύλα του δήμου, που είναι πάντα εις βάρος των συμφερόντων του λαού μας”.

Μεταξύ των θεμάτων που δεν προχωρούν, είναι, όπως είπε, η μελέτη για την ανακαίνιση των ιαματικών λουτρών, που έκλεισαν άρον άρον και δεν υπάρχει ενημέρωση για την τύχη τους, η επέκταση Μαϊστριανών και Χιλής, οι τηλεθερμάνσεις, αφού η αντιδήμαρχος κα Ιντζεπελίδου, όπως είπε, «δεν έχει γνώσεις, δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνουν αυτά τα θέματα», ενώ για το σφαγείο Φερών είπε πως ακόμη δεν έχει βγει η άδεια από την πολεοδομία του Δήμου, τονίζοντας πως «εγώ θα ήμουν κάθε μέρα εκεί και θα πίεζα, ο κ. Ζαμπούκης, απ’ όσο πληροφορούμαι, δεν έχει πατήσει ούτε μία φορά να πει μια κουβέντα για το θέμα». Επιπλέον, τόνισε πως είναι «κλειδωμένες» οι μελέτες για την ιχθυαγορά και τον κόμβο Δικέλλων, «δεν ξέρω γιατί δεν τις πηγαίνει στην περιφέρεια για να λάβουν χρηματοδότηση, έτοιμες μελέτες!»

 Ο κ. Λαμπάκης αναφέρθηκε ακόμη στις 95 απευθείας αναθέσεις που έχει κάνει η δημοτική αρχή Ζαμπούκη, αξίας 1,3 εκ ευρώ, παρά το γεγονός ότι προεκλογικά ο Δήμαρχος έλεγε πως δεν θα υπάρχει η έννοια αυτή  στο λεξιλόγιο της δικής του διοίκησης.
«Οι περισσότερες είναι πραγματικά άξιες διερεύνησης, όσον αφορά την προσέλκυση των αναδόχων. Αν γινόταν σωστά, εκτιμώ ότι θα είχαμε εξοικονομήσει 400 χιλ ευρώ για τα ταμεία του Δήμου».

 

«Με νέο πλαίσιο αρχών, προχωρούμε για τις επόμενες εκλογές»

Κλείνοντας, ο κ. Λαμπάκης σημείωσε πως «απέναντι σε όσα δεν έκαναν και κατέστρεψαν εμείς αντιπολιτευόμαστε δημιουργώντας. Ήταν τόσο παραγωγική η θητεία μας που και μετά την παράδοση της δημοτικής αρχής, συνεχίζουμε να παράγουμε. Τα έργα μας συνεχίζονται από τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους εργολάβους, ο δήμος δεν εμπλέκεται κάπου πλέον. Έχει αρχίσει το έργο της γεωθερμίας, τελειώνει το έργο των σχολείων στο ΚΕΓΕ, δικά μας έργα 100%. Έχουμε αφήσει τη στάμπα μας για πολλά χρόνια ακόμα», ενώ αναφορικά με την ενότητα της παράταξής του, είπε πως «αντέξαμε και είμαστε εδώ με όλη την ομάδα,  αποφασίσαμε να προχωρήσουμε δυναμικά για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, πάρα πολύ δυνατοί και αισιόδοξοι όχι μόνο ότι  θα νικήσουμε, αλλά και ότι θα δημιουργήσουμε τα εχέγγυα εκείνα, ώστε ο Δήμος μας να επανέλθει εκεί που ήταν, στην πρώτη τριάδα των Δήμων της χώρας, έχοντας πολιτικό λόγο και θέση για όλα. Πού είναι αλήθεια ο  κ. Ζαμπούκης να μας πει τι γίνεται με τον ΟΛΑ, τον LNG, με τη ΒΙΠΕ, με τη Διακομματική, έχουμε να προτείνουμε κάτι; Εμείς, ως παράταξη, ψηφίσαμε πριν 10 μέρες ένα πλαίσιο αρχών, στο οποίο συμφωνήσαμε πως κατά τις προσυνεδριάσεις θα υπάρχει απόλυτη δημοκρατία, θα ακούγονται όλες οι απόψεις, στο δημοτικό συμβούλιο, όμως, θα βγαίνουμε με την απόφαση της πλειοψηφίας».

Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο