«Έμμεσα γίνεται ταξικός διαχωρισμός των σχολείων» δηλώνει η εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Έβρου και Αντιπρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Σ. Χατζηβλασίου
«Τα παιδιά γίνονται πειραματόζωα» λέει ο Σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Αλεξανδρούπολης Ζωή Κάλτσου
Της Κικής Ηπειρώτου
Κύμα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει και στην εκπαιδευτική κοινότητα του Έβρου οι εξετάσεις PISA στις οποίες θα διαγωνιστούν αύριο Τετάρτη 12.000 μαθητές της ΣΤ’ τάξης 300 δημοτικών σχολείων της χώρας και της Γ’ τάξης 300 γυμνασίων. Στόχος των συγκεκριμένων εξετάσεων είναι η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος και του επιπέδου γνώσεων των μαθητών προκειμένου να βελτιωθεί το πρόγραμμα σπουδών. Οι μαθητές που προέρχονται από δημοτικά και γυμνάσια όλης της χώρας, έχουν επιλεγεί δειγματοληπτικά λαο θα τεστάρουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους στη Γλώσσα και στα Μαθηματικά, χωρίς ωστόσο η επίδοσή τους αυτή να προσμετρηθεί στη βαθμολογία τους, αφού τα γραπτά θα είναι ανώνυμα, αλλά τα αποτελέσματα θα ληφθούν υπόψη για την αλλαγή των προγραμμάτων στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο και την αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών των συγκεκριμένων βαθμίδων Εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, τα θέματα περιλαμβάνουν «τις βασικές γνώσεις που οι μαθητές πρέπει να έχουν κατακτήσει στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο», «οι μαθητές δεν χρειάζονται καμία προετοιμασία για να συμμετέχουν στις εξετάσεις, δεν βαθμολογούνται» και ότι «δεν έχουν σχέση οι διαγνωστικές εξετάσεις με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ή του εκπαιδευτικού έργου».
Οι αντιδράσεις
Πανελλαδική 3ωρη στάση εργασίας (8-11πμ) αποφάσισε για τις 18 Μαΐου, ημέρα διεξαγωγής των εξετάσεων η ΟΛΜΕ, σημειώνοντας πως ο συγκεκριμένος τύπος εξετάσεων έχει δεχτεί σοβαρή κριτική παγκοσμίως με βασικά επιχειρήματα, μεταξύ άλλων, ότι «η χρησιμοποίησή του ως ερευνητικού εργαλείου οδηγεί σε έναν ακραίο και αφόρητο ανταγωνισμό ανάμεσα στην εκπαιδευτική κοινότητα, αντιστρατεύεται βασικές παιδαγωγικές αρχές ενός ανθρωπιστικού σχολείου, οδηγεί σε κατηγοριοποίηση και κατάταξη των σχολείων, των μαθητών/μαθητριών αλλά και των εκπαιδευτικών, ενώ προσανατολίζει τη διδασκαλία σε προσχεδιασμένα μαθήματα και ενισχύει την στείρα αποστήθιση σε βάρος της κριτικής και δημιουργικής μάθησης», συμπληρώνοντας ότι «οι εξετάσεις τύπου PISA, όπως και η Τράπεζα Θεμάτων και η ΕΒΕ, αλλάζουν τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου και το μετατρέπουν σε ένα εξεταστικό κέντρο με τον παιδαγωγικό του ρόλο εξοβελισμένο, με στόχο τον αποκλεισμό των μαθητών/μαθητριών από τη δημόσια εκπαίδευση. Οι εκπαιδευτικοί ονειρευόμαστε ένα δημόσιο, δωρεάν, συμπεριληπτικό, δημοκρατικό και συνεχώς βελτιούμενο σχολείο για όλα τα παιδιά. Ένα σχολείο που θα στοχεύει στην ολόπλευρη ανάπτυξη και ουσιαστική καλλιέργεια του συνόλου της μαθητικής κοινότητας».
Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» η εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Έβρου και Αντιπρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Έβρου Σοφία Χατζηβλασίου σημείωσε πως οι εξετάσεις αυτές μετατρέπουν τα σχολεία σε εξεταστικά κέντρα, χωρίς να υπολογίζουν ούτε την ψυχοσύνθεση των παιδιών μετά τις καραντίνες, ούτε το γεγονός ότι, μαθησιακά, οι διαρκείς εξετάσεις δεν έχουν να τους προσφέρουν κάτι το ουσιαστικό.
«Στην πραγματικότητα, με αυτή τη λειτουργία αυξάνεται η παραπαιδεία και αποδυναμώνεται η δημόσια εκπαίδευση, ενώ, την ίδια στιγμή, οι συνάδελφοι εξουθενώνονται και τα σχολεία οδηγούνται σε μία ταξινόμηση με ταξικό χαρακτήρα. Μελλοντικά φοβόμαστε ότι αυτά τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν ως «δείκτες επιτυχίας» της διδασκαλίας, προκειμένου, έμμεσα να γίνει ένας ταξικός διαχωρισμός των σχολείων σε καλά και λιγότερο καλά», υπογράμμισε η κα Χατζηβλασίου, ενώ, αναφορικά με το κλίμα που επικρατεί στα παιδιά που καλούνται να διαγωνιστούν, τονίζει πως υπάρχει ανησυχία, καθώς, ειδικά οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου, δεν έχουν μπει ξανά στη διαδικασία των εξετάσεων, ενώ ακόμη πιο πιεστική είναι η κατάσταση για τους μαθητές των δημοτικών.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Αλεξανδρούπολης «Γεώργιος Βιζυηνός» Ζωή Κάλτσου, μιλώντας στη ΓΝΩΜΗ, επισημαίνει πως το υπουργείο δεν φρόντισε να ενημερώσει εγκαίρως και αναλυτικά την εκπαιδευτική κοινότητα για τις εξετάσεις αυτές, που φέτος μπορεί να αφορούν μόνο δύο δημοτικά σχολεία στην περιοχή μας, από την επόμενη χρονιά, όμως, στόχος είναι να επεκταθούν σε όλα τα σχολεία. Όπως αναφέρει, δεν υπάρχει πληροφόρηση για τις βασικές αρχές του προγράμματος αυτού, για τα μεθοδολογικά εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν, όπως και με ποιους τρόπους θα χρησιμοποιηθούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων.
«Πιστεύουμε πως η κίνηση αυτή του υπουργείου εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της ‘μεταρρύθμισης’ που προσπαθεί να περάσει 3 χρόνια τώρα, με πρώτο και κύριο στόχο την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, και σε αυτή την περίπτωση την αξιολόγηση και των μαθητών… Ουσιαστικά εργαλειοποιεί και κάνει πειραματόζωα τους μαθητές, με στόχο να κατηγοριοποιηθούν σχολεία, μαθητές, περιοχές, κοινωνικά στρώματα, διευρύνοντας την κοινωνική ανισότητα. Όμως, σε καμία περίπτωση το υπουργείο δεν νομιμοποιείται να χρησιμοποιεί αποτελέσματα από κάποιες εξετάσεις για να απαλλαγεί από τις ευθύνες του, διαχρονικά, και πολύ περισσότερο για να αποδώσει αυτές τις ευθύνες σε εκπαιδευτικούς και μαθητές», ενώ συμπληρώνει: «Εκφράζουμε την έντονη επιφύλαξη και αντίθεσή μας, γιατί, αντί να δώσει τη δέουσα προσοχή το υπουργείο στο να αλλάξει τα αναλυτικά προγράμματα, επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό, με μόνιμους διορισμούς και όλα όσα ζητάμε τόσα χρόνια, γίνονται οι μαθητές πειραματόζωα, με μία διαδικασία διάλυσης και ανταγωνισμού, που κατηγοριοποιεί τα σχολεία και αποβλέπει στην ιδιωτικοποίηση των σχολείων. Τα σχολεία, όμως, θα πρέπει να μορφώνουν πολύπλευρα, να αφήνουν χώρο στα παιδιά να αναπτύξουν τις προσωπικότητες και τα ταλέντα τους και να έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση».