Κυμπαρίδης για συνεπιμέλεια: «Θεωρώ ότι θα υπάρξει ένα μεγάλο κύμα αγωγών»

Μεγάλης σημασίας φαίνεται να είναι το κομμάτι της επικοινωνίας των παιδιών με τους δύο συζύγους

Πολλή συζήτηση και σχολιασμό έχει επιφέρει ο νέος νόμος για την συνεπιμέλεια στους κύκλους της δικαιοσύνης και όχι μόνο. Ο νέος νόμος φαίνεται όμως να έχει επηρεάσει και τον νομό Ροδόπης και παρατηρείται «πολύ μεγάλη ανησυχία» και στην δική μας περιοχή, όπως μετέφερε μέσω του ράδιο Χρόνος 87.5fm ο δικηγόρος και πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Γιώργος Κυμπαρίδης.

«Στην δική μας περιοχή όσο αφορά το κομμάτι των διαζυγίων, έτσι όπως διαμορφώθηκε η νομοθεσία δεν αφορά μόνο τους χριστιανούς συμπολίτες μας, αλλά και τους μουσουλμάνους, οι οποίοι πλέον ζητούν την λήξη του γάμου με την επίλυση της διαφοράς στα αστικά δικαστήρια. Τώρα πρέπει να αναπροσαρμόσουμε την λογική μας», είπε προλογικά σχετικά με τον νομό Ροδόπης.

Ο νέος νόμος

Ο δικηγόρος σημείωσε ότι η λογική που υπάρχει με την ισότητα των φύλων, «ήταν και η απαίτηση των πατεράδων να μπορούν να έχουν αυτό το κομμάτι της επιμέλειας εξίσου με την σύζυγο. Ήταν η δικαστική πρακτική που έδινε την επιμέλεια στην σύζυγο κα αυτήν ήταν ουσιαστικά που οδηγούσε σε ένα προκαθορισμένο αποτέλεσμα τα περισσότερα δικαστήρια. Αυτό βέβαια ως λογική δεν μπορούσε να συνάδει με την ισότητα των φύλων. Εκεί δημιουργήθηκε η ανάγκη ενός εκσυγχρονιστικού οικογενειακού δικαίου που θα θέτει ουσιαστικά την ισότητα των δύο φύλων».

Πάνω σε αυτό το πλαίσιο ο κος Κυμπαρίδης επεκτείνει το σκεπτικό του και ενημερώνει πως οι νέες διατάξεις του οικογενειακού δικαίου και οι νέες αλλαγές που έρχονται θα έχουν ως έναρξη ισχύος τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους και για χρονικό διάστημα δύο ετών όσων θέλουν να μεταρρυθμίσουν προγενέστερες δικαστικές αποφάσεις που είχαν εκδοθεί και δεν άλλαζαν. «Θεωρώ ότι θα υπάρξει ένα μεγάλο κύμα αγωγών για μεταρρύθμιση αποφάσεων που αφορούν την επιμέλεια», σύμφωνα με τον ίδιο.

Το κομμάτι της επικοινωνίας παιδιών και συζύγων και το ζήτημα των διατροφών

Μεγάλης σημασίας φαίνεται να είναι το κομμάτι της επικοινωνίας των παιδιών με τους δύο συζύγους. Ο δικηγόρος εξήγησε ότι ο νέος νόμος θεωρεί «ως τεκμήριο ότι ο ένας εκ των δύο συζύγων, ο οποίος δεν κατοικεί με το τέκνο του να έχει το δικαίωμα επικοινωνίας στο 1/3 του χρόνου τουλάχιστον. Ξεκινάμε από το 1/3 και μπορούμε να φτάσουμε στο μισό-μισό».

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του αυτό θα επιφέρει «σοβαρά ζητήματα που αφορούν την διατροφή», καθώς «δύναται η δυνατότητα με αυτό το νομοθέτημα επίκλησης της συνεπιμέλειας, -όσο αφορά τον χρόνο που έχει ο κάθε γονιός με το παιδί του-, ώστε να ζητούν την μείωση είτε και καθόλου διατροφή». Επεξηγώντας την σκέψη του ο κος Κυμπαρίδης έφερε το παράδειγμα μιας δικαστικής απόφασης στην οποία υπάρχει ισομερής χρόνος επικοινωνίας του κάθε γονέα με το παιδί του και «εκεί θα πρέπει αυτονόητα ο σύζυγος που θα έχει τον μισό του χρόνου του παιδιού, σε ένα χρόνο, ως διανομή μαζί του και επικοινωνία, να μην καταβάλλει καθόλου διατροφή. Είναι ένα παρά πολύ σημαντικό ζήτημα». Βέβαια όπως τόνισε ένας νόμος θα πρέπει εν τέλει να εξυπηρετεί την ψυχολογία του παιδιού.

Στον επίλογό του έκανε αναφορά και στην περίπτωση που οι δύο γονείς ζουν σε διαφορετικές πόλεις και μετέφερε την ανησυχία του, καθώς επί του συγκεκριμένου ζητήματος «θα πρέπει να έχουμε μια πολύ σοβαρή παρέμβαση εξειδικευμένων δικαστών, ώστε η όποια ρύθμιση επιτυγχάνεται μέσω δικαστικών αποφάσεων δεν θα θίγει την ψυχολογική σταθερότητα ενός παιδιού».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο