ΚΥΑ για την προστασία της άγριας πανίδας από δηλητηριασμένα δολώματα

Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στον Έβρο και τη Ροδόπη με περίπου 100 απώλειες τα τελευταία χρόνια

Ένα σημαντικό βήμα για την προστασία της άγριας πανίδας από δηλητηριασμένα δολώματα γίνεται με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριου Οικονόμου, του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμου Κεδίκογλου, και του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά. Με την ΚΥΑ καθορίζονται τα μέτρα και οι διαδικασίες που λαμβάνονται σε τοπικό επίπεδο από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη διαχείριση περιστατικών δηλητηρίασης ατόμων άγριας πανίδας στην ύπαιθρο, όπως και οι διαδικασίες διερεύνησης και εντοπισμού των δραστών.
Eπίσης, προβλέπεται η σύνταξη Τοπικού Σχεδίου Δράσης με βάση το οποίο καθορίζονται τα σημεία επικοινωνίας για την άμεση ενεργοποίηση του, καθώς και οι εξειδικευμένες δράσεις που αναλαμβάνονται από κάθε εμπλεκόμενο οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • Ενέργειες για τον έλεγχο και τη διερεύνηση περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων.
  • Καταχώρηση όλων των περιστατικών δηλητηριάσεων σε βάση δεδομένων.
  • Επίσημη καταγγελία του περιστατικού στην Ελληνική Αστυνομία/Δασική Υπηρεσία.
  • Διενέργεια νεκροψιών/νεκροτομών και δειγματοληψιών και ενέργειες για τη δίωξη της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων.
  • Εντατικοποίηση των μέτρων φύλαξης σε περιοχές με συχνά περιστατικά δηλητηρίασης, καθώς προβλέπεται η δυνατότητα διενέργειας κοινών περιπόλων των δασικών υπαλλήλων με τους Ιδιωτικούς Φύλακες Θήρας των Κυνηγετικών Οργανώσεων και τους φύλακες των Μονάδων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του ΟΦΥΠΕΚΑ.
  • Εκπαιδεύσεις του προσωπικού.
  • Ενημέρωση των χρηστών γης (κτηνοτρόφοι, αγρότες, κυνηγοί, μελισσοκόμοι κλπ) και ευαισθητοποίηση των πολιτών.
  • Αξιοποίηση της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων συντροφιάς.

Τέλος, στην ΚΥΑ γίνεται ειδική αναφορά για τη λειτουργία των ειδικών μονάδων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουνίου ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση πέντε βελγικών ποιμενικών σκύλων, που υπό την καθοδήγηση των χειριστών τους, θα συνδράμουν σε προληπτικές περιπολίες για τον εντοπισμό και την απομάκρυνση δηλητηριασμένων δολωμάτων.
«Η Κοινή Υπουργική Απόφαση ενισχύει τον αγώνα που δίνουμε για την αντιμετώπιση της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων και σε συνδυασμό με τις ειδικές μονάδες περιπολίας, με τους πέντε βελγικούς ποιμενικούς, δημιουργούμε μια ακόμη ασπίδα για την άγρια πανίδα, προστατεύοντας τη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα», τόνισε σε δηλώσεις του ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς.

Μεγάλο το πρόβλημα στη Θράκη

Όταν το 1992 η επιστημονική ομάδα του WWF Ελλάς εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, κατέγραψε εκτεταμένα περιστατικά δηλητηρίασης μαυρόγυπων από παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, τη μεγαλύτερη απειλή για τους γύπες αλλά και για κάθε άγριο ή οικόσιτο ζώο.
Τον περασμένο Μάιο, η Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων και Ζώων του WWF Ελλάς έλαβε γνώση για περιστατικό με δηλητηριασμένα δολώματα στα σύνορα της περιοχής Natura 2000 «Κοιλάδα Κομψάτου», κοντά στο ορεινό χωριό Πόα, στον Δήμο Ιάσμου. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ευρήματα, διαπιστώθηκε πως χρησιμοποιήθηκε μια ιδιαίτερα ισχυρή τοξική ουσία, απειλώντας άμεσα την άγρια ζωή της περιοχής.
Όπως γίνεται πάντα σε αντίστοιχες περιπτώσεις, ενημερώθηκαν αμέσως όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ η ομάδα ανίχνευσης του WWF (μια χειρίστρια και δυο ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι), μαζί με δύο θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης επισκέφθηκαν την περιοχή για αυτοψία. Κατά τη διάρκεια δυο περιπολίων, οι σκύλοι εντόπισαν πολλά σημεία με τοποθετημένα ψάρια (περίπου 2 κιλά), είτε σκορπισμένα στο χώρο είτε μαζεμένα σε ένα σημείο, και μεγάλα κομμάτια κρέας (περίπου 15 κιλά). Σημειώνεται πως γύρω από όλα τα σημεία με ευρήματα εντοπίστηκαν πολλά νεκρά έντομα,, γεγονός που υποδηλώνει ότι χρησιμοποιήθηκε πολύ ισχυρή τοξική ουσία.
Παρόλο που η χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων απαγορεύεται από τον νόμο εδώ και περίπου 30 χρόνια (από το 1993), δυστυχώς, συνεχίζει να είναι μια πολύ συχνή πρακτική στην ύπαιθρο, με αποτέλεσμα τη μαζική θανάτωση και εξαφάνιση απειλούμενων ειδών της άγριας πανίδας, όπως ο Ασπροπάρης. Επιπλέον, ως μην επιλεκτική «μέθοδος» δεν βλάπτει μόνο τα άγρια ζώα, αλλά έχει αρνητικές επιπτώσεις και στις οικονομικές δραστηριότητες της υπαίθρου, θανατώνοντας κι άλλα ζώα, όπως είναι οι σκύλοι φύλαξης κοπαδιών και τα κυνηγόσκυλα. Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τέτοιων δηλητηριασμένων δολωμάτων πέραν του ότι είναι πολύ τοξικές και επικίνδυνες ακόμα και για τον άνθρωπο, είναι και παράνομες.
Στην περιοχή ζούσαν 24 από τα 38 είδη αρπακτικών πουλιών της Ευρώπης, μία μοναδική περιβαλλοντική συνθήκη, τα οποία είχαν επιλέξει το μέρος ως τον βιότοπό τους, όχι τυχαία, καθώς τα ώριμα δάση με τα ξέφωτα, τα βοσκοτόπια και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις ήταν ιδανικό μωσαϊκό.
«Το 1995, στη Γιαννούλη Σουφλίου δηλητηριάστηκαν 7 μαυρόγυπες και ένας χρυσαετός και πολλές αλεπούδες σε διάστημα δύο μηνών, ένα γεγονός που είχε κινητοποιήσει όλες τις υπηρεσίες να συμβάλουν στην εύρεση των νεκρών ζώων και στην ενημέρωση των πολιτών. Έκτοτε, περιστατικά της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στη φύση έβλεπαν το φως της δημοσιότητας μόνον αν κάποιοι πολίτες είχαν το θάρρος να τα αναφέρουν, το ίδιο ισχύει και σήμερα. Στις σπάνιες αυτές αναφορές, προστέθηκαν και τα περιστατικά που εντοπίζονται από τους πομπούς που φέρουν κάποιοι γύπες και αρπακτικά πουλιά στο πλαίσιο ερευνητικών μελετών για τα είδη. Πολλά όμως δηλητηριασμένα άγρια ζώα δεν εντοπίζονται ή δεν αναφέρονται και είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς τις επιπτώσεις, καθώς η παράνομη αυτή πρακτική δεν έχει τελειωμό» θυμάται η Δώρα Σκαρτσή, Υπεύθυνη Τοπικού Γραφείου Θράκης του WWF Ελλάς.
Για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής το 2014 για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργήθηκε η ομάδα ανίχνευσης του WWF Ελλάς. Η Υπεύθυνη Πεδίου Ελισάβετ Κρετ και ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος Κίκο, συμβάλλουν στη μείωση της απειλής σαρώνοντας την περιοχή εντοπισμού περιστατικών δηλητηρίασης στη φύση και την καθαρίζουν από δηλητηριασμένα δολώματα και ζώα που μπορούν να προκαλέσουν επιπλέον δηλητηριάσεις σε άγρια και οικόσιτα ζώα. Μέχρι τα μέσα περίπου του 2021, η ομάδα είχε πραγματοποιήσει 146 περιπολίες διανύοντας 517 χιλιόμετρα (ο Κίκο έχει καλύψει περίπου 3 φορές πιο μεγάλη απόσταση), στις οποίες καταγράφηκαν 45 περιστατικά με 91 δηλητηριασμένα δολώματα και 95 δηλητηριασμένα ζώα, ανάμεσα σε αυτά 14 γύπες.
Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο