Κρίτων Αρσένης: “Η προστασία της Φύσης σε καραντίνα, στο στόχαστρο και η Δαδιά”          

Ειδική αναφορά στο δάσος της Δαδιάς και τα δηλητηριασμένα δολώματα που απειλούν τα προστατευόμενα είδη, από τον βουλευτή του ΜΕΡΑ 25

Με σχέδια επί χάρτου αλλά χωρίς ούτε μια πρόσληψη στους ελεγκτικούς μηχανισμούς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τη γάγγραινα των δηλητηριασμένων δολωμάτων, απάντησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Αμυράς στην σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη.

Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων παραμένει ανεξέλεγκτη στη χώρα μας, οδηγώντας σε εξαφάνιση σπάνια είδη πανίδας. Χαρακτηριστικά, σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών συνέβησαν δύο σοβαρότατα περιστατικά δηλητηρίασης -στον Λαϊλιά Σερρών όπου εντοπίστηκαν δηλητηριασμένοι δυο χρυσαετοί και δύο λύκοι  και στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου του Δάσους Δαδιάς, Λευκίμης, Σουφλίου όπου βρέθηκαν δηλητηριασμένοι δύο μαυρόγυπες, ένας στικταετός και μια αγριόγατα- με θύματα μεταξύ άλλων προστατευόμενα είδη και απειλούμενα με εξαφάνιση στη χώρα μας.

Αναφορικά με το ανεξέλεγκτο κυνήγι, ο υφυπουργός υπεραμύνθηκε της ιδιωτικής Θηροφυλακής παραφράζοντας τη Δασική Νομοθεσία, λέγοντας ότι προβλέπεται από το νόμο.

Είπε επίσης ότι θα δώσει ανακριτικά καθήκοντα στους φύλακες των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών ξεχνώντας να αναφέρει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει ακόμα φροντίσει για το θέμα της μονιμοποίησης των εργαζομένων στους ΦΔΠΠ και το ότι υπάρχουν μόνο 100 περίπου φύλακες στους Φορείς σε όλη τη χώρα.

«Ποιος ελέγχει τι γίνεται στη φύση όταν εμείς είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας;  Ποιος ελέγχει τι γίνεται στα δάση, στις προστατευόμενες περιοχές;

 Το ελέγχει η ιδιωτική Θηροφυλακή που οι κυνηγοί αποφάσισαν να κλείσουν στις 15 Νοεμβρίου του περασμένου έτους; Ένα σώμα του οποίου ο εργοδότης είναι ο ελεγχόμενος; Σας ζητάμε ξανά και ξανά μια Δημόσια Θηροφυλακή. Ένα σώμα που θα έχει ως αρμοδιότητα τον έλεγχο των δηλητηριασμένων δολωμάτων, την παράνομη υλοτομία και εκρίζωση δένδρων, τη λαθροθηρία και παράνομη θανάτωση άγριων ζώων, τη παράνομη αλιεία εσωτερικών (γλυκών) υδάτων, ρύπανση, μόλυνση και υποβάθμιση του εδάφους, παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων και αποβλήτων κλπ.» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αρσένης.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο