«Κούρσες θανάτου» διακινητών μεταναστών στη Θράκη

Αυξημένη η πίεση στον ποταμό Έβρο την τελευταία εβδομάδα

«Κίνδυνος-θάνατος» είναι τα δρομολόγια διακινητών μεταναστών στη Θράκη, σύμφωνα με καταγγελία του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων (ΠΟΣΥΦΥ) Παναγιώτη Χαρέλα στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη.

Τα διεθνή κυκλώματα μεταναστών, που ως γνωστό έχουν χαρτογραφημένα όλα τα περάσματα στην ελληνοτουρκική και ελληνοβουλγαρική μεθόριο, εργαλειοποιούν ακόμη και τον ανθρώπινο πόνο, στοιβάζοντας μετανάστες σε οχήματα και αναπτύσσοντας ιλιγγιώδεις ταχύτητες, αδιαφορώντας για πιθανό τροχαίο, όπως κατά το πρόσφατο παρελθόν έχουν συμβεί ακόμη και πολύνεκρα. «Οι διακινητές τρέχουν σαν τρελοί. Φορτώνουν μετανάστες κι αρχίζουν να τρέχουν με 180 και 200 χιλιόμετρα», είπε χαρακτηριστικά ο κος Χαρέλας, κάνοντας λόγο για «διεθνή κυκλώματα διακινητών» και ζητώντας από άπαντες «να δείξουμε όλοι την προσοχή μας, γιατί το φαινόμενο αυξάνεται και γίνεται αρκετά επικίνδυνο. Είναι κίνδυνος-θάνατος στην κυριολεξία, όχι μεταφορικά, αυτοί οι διακινητές με τις κούρσες θανάτου, που δεν υπολογίζουν καμία ανθρώπινη ζωή: ούτε τη δική τους ούτε των μεταναστών που κουβαλούν ούτε των ανυποψίαστων οδηγών στο εθνικό δίκτυο».

Έβρος: Αυξημένη πίεση, ενισχυμένες περιπολίες
Την ίδια ώρα, η πίεση με τις ροές μεταναστών, που καθοδηγούνται από τα κυκλώματα διακινητών, έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα στον Έβρο, σε σύγκριση με την σχετικά ομαλή κατάσταση προ μερικών εβδομάδων. «Ανοίγουν και κλείνουν τις “πόρτες” και ρυθμίζουν την πίεση όπως αυτοί θέλουν απέναντι από την Τουρκία», κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ και δήλωσε: «έχουμε μία εβδομάδα περίπου (που έχουν αυξηθεί οι ροές), προσπαθούν να μας περάσουν μετανάστες από την περιοχή του Έβρου. Προσπαθούμε να το διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σαφώς και θα περάσουν κάποιοι, το θέμα είναι να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και τα αντανακλαστικά μας να είναι πάρα πολύ γρήγορα, ώστε αν δεν τους προλαβαίνουμε στον Έβρο, να τους προλαβαίνουμε σε Ροδόπη, Ξάνθη και Καβάλα».

Οι περιπολίες των συνοριοφυλάκων έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες εβδομάδες πάνω στον ποταμό και στις παραποτάμιες δασικές εκτάσεις. «Οι επιχειρησιακές δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης περιλαμβάνουν καθημερινές πλωτές περιπολίες στον ποταμό Έβρο», γνωστοποιεί η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση ΑΜΘ, μεταφέροντας εικόνα αστυνομικών του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών κατά τη διάρκεια πλωτής περιπολίας στο Δέλτα του Έβρου. Σε άλλο σημείο τώρα, σε δασική έκταση του Σουφλίου κοντά στα σύνορα, η ΕΛΑΣ μεταφέρει εικόνα νέων συνοριακών φυλάκων σε περιπολία και γνωστοποιεί την στόχευση, που είναι «η πάταξη των κυκλωμάτων που προωθούν παράνομα στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες».

Πάντως, ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ Παναγιώτης Χαρέλας είναι πεπεισμένος πως «η Τουρκία έχει εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό. Δε νομίζω πως υπάρχει άνθρωπος που πλέον δεν το πιστεύει. Είναι ένα εργαλείο δικό της για το θα ασκήσει την εξωτερική της πολιτική. Δεν χωράει αμφισβήτηση και αμφιβολία» και υπογραμμίζει: «η Τουρκία μας πιέζει αυτή όταν, όποτε κι από όπου θέλει».

xronos.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο