Κορωνοϊός: «Τσουνάμι» κρουσμάτων και νοσηλειών φέρνουν οι υποπαραλλαγές 4 και 5 της Όμικρον

Ποια είναι η κατάτασταση στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Μεγάλη ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων αλλά  κυρίως για την εκτόξευση στον αριθμό των νοσηλευομένων λόγω κορωνοϊού προκαλεί στους ειδικούς, ενόψει μάλιστα της καλοκαιρινής περιόδου, όπου θα υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη χαλάρωση των μέτρων. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μία ανησυχητική αύξηση σε ορισμένους δείκτες της πανδημίας, όπως η αύξηση των νοσηλειών κατά περίπου 40% μέσα σε μία εβδομάδα. Ο ιός συνεχίζει να ξαφνιάζει, καθώς φαίνεται πως το τελευταίο διάστημα οι υποπαραλλαγές 4 και 5 της Όμικρον αποδεικνύονται εξαιρετικά μεταδοτικές.
Την ίδια στιγμή, το μέλος του ΔΣ του ΣΥΚΝΕ Χριστόδουλος Μεντίζης σημειώνει μιλώντας στη ΓΝΩΜΗ πως τα τελευταία 24ωρα, στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης δεν παρατηρείται κάποια ανησυχητική αύξηση σε νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό. «Τα περιστατικά είναι πολύ λίγα, είμαστε ακόμη σε μονοψήφιο αριθμό νοσηλειών και ελπίζουμε να μην υπάρξει αύξηση και στο νοσοκομείο μας, όπως παρατηρείται στην υπόλοιπη χώρα», τόνισε. 

Οι υποπαραλλαγές 4 και 5 της «Όμικρον» στοχεύουν στους πνεύμονες
Η παρουσία των Όμικρον 4 και Όμικρον 5 έχει επιβεβαιωθεί και στην Ελλάδα. Την τελευταία εβδομάδα μάλιστα καταγράφηκε αύξηση των συγκεκριμένων υποπαραλλαγών κατά 145% στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Τόσο η Όμικρον 4 (ΒΑ.4), όσο και η Όμικρον 5 (ΒΑ.5) έχουν προστεθεί στη λίστα των υπό παρακολούθηση στελεχών του ιού.

Οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα
Αισιόδοξη πως δεν θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, δηλαδή στους διασωληνωμένους και τους θανάτους, εμφανίζεται η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και διευθύντρια ΜΕΘ του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, Αναστασία Κοτανίδου. Η διευθύντρια ΜΕΘ του «Ευαγγελισμός»,μιλώντας στο in, τονίζει πως πράγματι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αύξηση στις νοσηλείες, ενώ τα στοιχεία δείχνουν πως οι εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα είναι περισσότερες από τα εξιτήρια.
Η κα. Κοτανίδου τόνισε πως αύξηση στις εισαγωγές το τελευταίο 7ημερο έχει παρατηρηθεί και στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ωστόσο αφορά μόνο τις απλές κλίνες, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι πλήρως ελεγχόμενη.

Καμπανάκι κινδύνου
Η κα. Κοτανίδου πάντως έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου στους πολίτες, επισημαίνοντας πως παρ΄όλο που έχουν χαλαρώσει τα μέτρα σε όλη την Ευρώπη δεν θα πρέπει να ξεχνάμε κάποιους βασικούς «άτυπους κανόνες», οι οποίοι όχι μόνο θα μας προστατέψουν από την νόσηση, αλλά και από πιθανή νοσηλεία.
Οι βασικές συμβουλές από την κα. Κοτανίδου:
1.Αποφυγή συνωστισμού, συχνό testing και μάσκα. Η βασική συμβουλή που λέει κάθε επιστήμονας δεν είναι τυχαία, καθώς αν αποφεύγουμε τον συνωστισμό, τότε μειώνουμε και τις πιθανότητες να κολλήσουμε. Η κα. Κοτανίδου πάντως συμβουλεύει να μην ξεχνάμε να κάνουμε συχνά τεστ, καθώς έτσι θα προφυλάξουμε και τους γύρω μας και θα προλάβουμε κάθε επικίνδυνη κατάσταση. Η κα. Κοτανίδου τονίζει επίσης πως η μάσκα πρέπει να είναι το βασικό αξεσουάρ όπου υπάρχει συνωστισμός.
2. Διπλή προσοχή για τους ανοσοκατασταλμένους. Δεδομένου πως οι δύο νέες υποπαραλλαγές φαίνεται να διαφεύγουν σημαντικά των εμβολίων, ουσιαστικά η πιθανότητα επαναμόλυνσης αυξάνεται σημαντικά για τον γενικό πληθυσμό. Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας όμως συνιστά ιδιαίτερη προσοχή στους ανοσοκατασταλμένους, καθώς εκείνοι είναι που διατρέχουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Όπως και με τον ιό της γρίπης, έτσι και με τον κορωνοϊό υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Συγκεκριμένα, οι ηλικιωμένοι, ιδιαίτερα όσοι είναι άνω των 70 ετών και τα άτομα με παθήσεις όπως χρόνια πνευμονοπάθεια (καρδιαγγειακή νόσος), διαβήτη, χρόνια νεφρική νόσο και καρκίνο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές και γι΄αυτό πρέπει να αποφεύγουν τον συνωστισμό αλλά και να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής.
3. Οι πολίτες βρίσκονται σε επικοινωνία με τον γιατρό τους για τις νέες θεραπείες. Η κα. Κοτανίδου τόνισε στο in πως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχουν πλέον νέες θεραπείες για τον κορωνοϊό στη χώρα μας, οι οποίες μειώνουν σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και γι΄αυτό οι πολίτες θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι και σε επικοινωνία με τον γιατρό τους σε περίπτωση που νοσήσουν και έχουν βαριά συμπτώματα. Όπως αναφέρει υπάρχουν τα αντιικά φάρμακα που δίδονται ενδοφλέβια. Υπάρχουν όμως πλέον τώρα και φάρμακα καινούργιας τεχνολογίας από το στόμα που έχουν πολύ καλά αποτελέσματα.
ot.gr

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο