Κορωνοϊός: Τα ποσοστά εμβολιασμών ανά ηλικιακή ομάδα

Μία δόση για όσους έχουν νοσήσει πριν από 6-12 μήνες

Στατιστικά στοιχεία σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Στάθηκε ιδιαίτερα στα ποσοστά εμβολιασμών ανά ηλικία, ξεκινώντας από την ηλικιακή ομάδα που άνοιξε πιο πρόσφατα και ειδικότερα τους 40-44. Η συγκεκριμένη ομάδα έχει κλείσει ήδη 145.000 ραντεβού, με το 21% να έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού να φτάσει στο 45%.

Στις άλλες ηλικιακές ομάδες η εικόνα είναι η εξής:

  • Στους 85 και άνω, έχει εμβολιαστεί το 65%-Αναμένεται να φτάσει στο 67% βάσει των προγραμματισμένων ραντεβού
  • Στους 80-84 έχουν εμβολιαστεί το 66%-Αναμένεται να φτάσει στο 70% βάσει των προγραμματισμένων ραντεβού
  • Στους 75-79 έχουν εμβολιαστεί το 76%- Αναμένεται να φτάσει στο 81.75% βάσει των προγραμματισμένων ραντεβού
  • Στους 70-74 έχουν εμβολιαστεί το 66%- Αναμένεται να φτάσει στο 76% βάσει των προγραμματισμένων ραντεβού
  • Στους 65-69 έχουν εμβολιαστεί το 57,5%- Αναμένεται να φτάσει στο 76,35% βάσει των προγραμματισμένων ραντεβού
  • Στους 60-64 έχουν εμβολιαστεί το 59%- Αναμένεται να φτάσει στο 70,5% βάσει των προγραμματισμένων ραντεβού
  • Στους 55-59 έχουν εμβολιαστεί το 40,5%- Αναμένεται να φτάσει στο 66% βάσει των προγραμματισμένων ραντεβού
  • Στους 50-54 έχουν εμβολιαστεί το 41,2%- Αναμένεται να φτάσει στο 61% βάσει των προγραμματισμένων ραντεβού
  • Στους 45-49 έχουν εμβολιαστεί το 26%- Αναμένεται να φτάσει στο 56% βάσει των προγραμματισμένων ραντεβού
Οι εμβολιασμοί στα νησιά

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία» για τους εμβολιασμούς στα νησιά. Σε γενικές γραμμές εμφανίστηκε ικανοποιημένος, αλλά αναφέρθηκε και σε πέντε νησιά, οι κάτοικοι των οποίων εμφανίζονται διστακτικοί στο να κάνουν το εμβόλιο. Συγκεκριμένα είπε ότι για το διάστημα 24-30 Μαΐου, στα 19 νησιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχει καταγραφεί πάνω από 90% πληρότητα στα ραντεβού. Ωστόσο, σε πέντε νησιά και συγκεκριμένα σε Σάμο, Λήμνο, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Κάλυμνο, τα ποσοστά είναι μικρά και συγκεκριμένα κάτω από 35%.

Μία δόση για αυτούς που έχουν νοσήσει

Μία δόση εμβολίου έναντι του κορωνοϊού θα λαμβάνουν μετά από έξι έως 12 μήνες όσοι έχουν ήδη νοσήσει από Covid-19, όπως έκανε γνωστό η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας σχετικά με την πορεία της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού.

Την τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος για όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό και έχουν αναπτύξει φυσική ανοσία, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

Όπως ανέφερε, η επαναλοίμωξη ήταν σπάνια τους πρώτους τρεις μήνες μετά τη νόσηση, ενώ το αρχικό σχήμα εμβολιασμού ατόμων που νόσησαν ήταν για τρεις μήνες μετά τη διάγνωση και περιείχε δύο δόσεις εμβολιασμού.

«Μελέτες σε επιστημονικά κέντρα του εξωτερικού και του ΕΚΠΑ έδειξαν ότι η διάρκεια των αντισωμάτων ήταν μεγαλύτερη από αυτή που πιστεύαμε αρχικά, και μάλιστα μια πρόσφατη μελέτη δίνει χρόνο που ξεπερνά και τους 12 μήνες. Βάσει αυτή της διάρκειας των αντισωμάτων από τη φυσική νόσηση και την κατά 96% μείωση του ενδεχόμενου επαναλοίμωξης, αποφασίστηκε η τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος, που θα περιλαμβάνει μία δόση εμβολίου».

Όπως τόνισε, αυτή η δόση αποφασίστηκε να χορηγείται μετά από διάστημα έξι με 12 μηνών σε άτομα που έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό. Αν κάποιος έχει νοσήσει και έχει ήδη κλείσει ραντεβού, αυτό θα ακυρωθεί και στη συνέχεια θα προγραμματίσει την πρώτη του δόση έξι μήνες από την ημερομηνία της πρώτης διάγνωσης.

Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν νοσήσει

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σημείωσε ότι αν κάποιος πολίτης έχει νοσήσει πριν από την ημερομηνία του πρώτου του εμβολιασμού, τότε θα δικαιούται να λάβει την πρώτη και μοναδική δόση του εμβολίου έξι μήνες μετά τη διάγνωση.

«Αν έχει προκαθορισμένη ημερομηνία (σ.σ. εμβολιασμού) από την Τρίτη 25 Μαΐου, τότε θα ακυρώσουμε αυτόματα το ραντεβού. Ο πολίτης θα μπορεί να προγραμματίζει το ραντεβού του για εμβολιασμό μετά από έξι μήνες από την ημερομηνία διάγνωσης της νόσου».

«Ένα SMS θα σταλεί ακριβώς στους έξι μήνες, προκειμένου να υπενθυμίσει τους πολίτες ότι μπορούν να κλείσουν ραντεβού ώστε να εμβολιαστούν», πρόσθεσε.

(από ethnos & cnn)

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο