Κορονοϊός: Προς άρση η υποχρεώτικοτητα της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους

Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων με κύριο θέμα την άρση της υποχρεωτικότητας χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Η πορεία της επιδημίας κορονοϊού δείχνει σταθερά πτωτική και φαίνεται πως σε λίγες εβδομάδες αναμένεται να αρθεί το σύνολο των περιορισμών, τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους πολίτες. Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία υπάρχει σταθερή αποκλιμάκωση των δεικτών της πανδημίας. Χθες ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 408 νέες διασωληνώσεις, τον χαμηλότερο αριθμό από τις 30 Οκτωβρίου 2021. Επίσης μετά από αρκετές εβδομάδες διαπιστώνονται σημαντικά χαμηλότερα κρούσματα σε παιδιά, κοντά στις 31.000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο μέσος όρος ημερήσιων νέων κρουσμάτων σε επίπεδο εβδομάδας έχει πλέον υποχωρήσει κάτω από τις 14.700. Η μείωση των νέων διαγνώσεων οι οποίες κατά βάση αφορούν στη μετάλλαξη Όμικρον, μειώνουν και τις νέες νοσηλείες οι οποίες έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα των 300 την ημέρα. Επίσης έχουμε μεγαλύτερο αριθμό εξιτηρίων κι έτσι σιγά σιγά αποσυμπιέζεται το ΕΣΥ. Μάλιστα πλέον η κάλυψη των απλών κλινών covid στα νοσοκομεία είναι στα επίπεδα του 44% και των ΜΕΘ στο 64%, ενώ ήδη πολλές κλίνες έχουν “επιστρέψει” στο ΕΣΥ για τη νοσηλεία non covid περιστατικών.

Παράλληλα και ο μέσος όρος ημερήσιων θανάτων δείχνει ιδιαίτερα σημαντική πτώση και φαίνεται να είναι στα επίπεδα των 60 την ημέρα. Να αναφέρουμε ακόμη ότι την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε μικρή μείωση του δείκτη θετικότητας στο 5%. Με βάση όλα τα παραπάνω φαίνεται ότι επιταχύνεται η υποχώρηση της πανδημίας και έτσι σε λίγες εβδομάδες αναμένεται και η άρση κι άλλων μέτρων.

Σημαντική υποχώρηση στα κρούσματα στα παιδιά

Σχετικά με τις νεαρές ηλικίες, υπάρχει πλέον αισιοδοξία, αν και η επιδημία εξακολουθεί να πλήττει τα παιδιά δηλαδή άτομα κάτω των 17 ετών. Μάλιστα την εβδομάδα που πέρασε σημειώθηκε μείωση των νέων κρουσμάτων στη συγκεκριμένη ηλικία, τα οποία έφτασαν στα 31.400 από περίπου 41.000. Η συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα είναι και εκείνη με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεμβολίαστων αλλα και που ελέγχεται περισσότερο από όλους λόγω σχολείων.

news247.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο