Κορονοϊός: Πολύ πιο εύκολο να κολλήσουμε την Όμικρον 2

Παρότι η νόσηση από το εν λόγω στέλεχος είναι ήπια, η μεταδοτικότητά του είναι 50% υψηλότερη από αυτήν του στελέχους Όμικρον

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, αναφέρθηκε στην υπό- παραλλαγή Όμικρον 2 του κορονοϊού και τόνισε ότι είναι σημαντικό να προσέχουμε καθώς,  παρότι η νόσηση από το εν λόγω στέλεχος είναι ήπια, η μεταδοτικότητά του είναι 50% υψηλότερη από αυτήν του στελέχους Όμικρον, το οποίο, ήδη, είχε πάρα πολύ υψηλή μεταδοτικότητα.

«Επομένως είναι πάρα πολύ εύκολο να κολλήσουμε, και μεταξύ όλων αυτών που θα κολλήσουν θα υπάρξουν και κάποιοι που θα κινδυνεύσουν. Περισσότεροι οι ανεμβολίαστοι αλλά θα κινδυνεύσουν και εμβολιασμένοι. Χρειάζεται να συνεχίσουμε να προσέχουμε», είπε η καθηγήτρια και συμπλήρωσε ότι, είανι δύσκολο να εκτιμήσεις κανείς πότε θα μπούμε σε φάση που θα νιώθουμε περισσότερο ασφαλείς. «Γύρω στις 25 Φεβρουαρίου είχαμε σημαντική μείωση των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε μια σταδιακή αύξηση σε όλες τις χώρες. Ελπίζουμε ότι αυτό οφείλεται κυρίως στην Όμικρον 2 και ότι δεν οφείλεται σε κάποια παραλλαγή που δεν μπορέσαμε ακόμη να εντοπίσουμε. Είναι δύσκολο να πει κανείς πότε θα φτάσουμε σε επίπεδο ασφαλείας. Όταν θα φτάσουμε να έχουμε κάτω από 10 κρούσματα που χρειάζονται νοσηλεία ανά 100.000 κατοίκους, τότε θα αισθανόμαστε αρκετά ασφαλείς. Αλλά αυτό δεν έχει επιτευχθεί σε καμία χώρα ακόμα», υπογράμμισε.

«Η ελπίδα είναι να μπούμε σε ενδημική φάση, αλλά ακόμα καμία χώρα δεν είναι σε ενδημική φάση. Όπως βλέπουμε έχουμε “εκρήξεις”, αυξήσεις του αριθμού των κρουσμάτων», επισήμανε, προσθέτοντας ότι για το εμβόλιο, η παγκόσμια ελπίδα είναι ότι «η τρίτη δόση θα μας προστατεύσει για πολύ περισσότερο από έναν χρόνο σε συνδυασμό με τις άλλες μορφές ανοσίας, ή θα μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα εμβόλιο που θα καλύπτει όλες τις μεταλλάξεις». «Δεν βλέπω ακόμα επιστημονική γνώση που να οδηγεί ότι θα έχουμε κάθε χρόνο ετήσιο εμβόλιο», αντέτεινε. «Ουσιαστικά πιστεύουμε ότι δεν θα χρειαστεί τέταρτη δόση. Θα την χρειαστούν μόνο όσοι είναι ανοσοκατασταλμένοι. Οι υπόλοιποι θα είμαστε προστατευμένοι αλλά θα μάθουμε ταυτόχρονα να προσέχουμε τις επαφές με άλλους ανθρώπους», δήλωσε, ζητώντας να τηρούμε όλα τα προληπτικά μέτρα.

Η Αθηνά Λινού αναφέρθηκε και στην αύξηση των κρουσμάτων ακόμα και μεταξύ εμβολιασμένων, διευκρινίζοντας ότι «αυτό δεν είχε γίνει σαφές με τις πληροφορίες που δώσαμε και με την ασφάλεια που μας δημιουργεί το εμβόλιο». «Η ασφάλεια είναι υπαρκτή ως προς τη σοβαρή νόσο και ως προς τον κίνδυνο να χάσουμε τη ζωή μας. Αλλά ο ιός είναι εδώ, συνεχίζει να μεταδίδεται, μεταδίδεται και μεταξύ των εμβολιασμένων και το βιώνουμε αυτό. Και δυστυχώς βλέπουμε ότι στις περισσότερες χώρες της ΕΕ υπάρχει αύξηση κρουσμάτων με προέχουσα βέβαια την τεράστια αύξηση στο Ηνωμένο Βασίλειο».

ethnos.gr

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο