Ο μέσος όρος των κρουσμάτων της πρώτης εβδομάδας του Ιουλίου ήταν 127, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα 74 – Αιφνιδίασε και τους επιστήμονες η απόφαση του ΕΟΔΥ για εβδομαδιαία ανακοίνωση κρουσμάτων
Στο 12,64% έφτασε η θετικότητα των κρουσμάτων κορωνοϊού στον Έβρο την εβδομάδα 27 Ιουνίου με 3 Ιουλίου, από 8,71% που ήταν την εβδομάδα 20 με 26 Ιουνίου. Παράλληλα, σχεδόν διπλασιάστηκε ο μέσος όρος των κρουσμάτων από 74 την εβδομάδα 20 με 26/6, σε 127 την περασμένη εβδομάδα.
Στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη νέα επέλαση του κορωνοϊού στο νομό μας είναι και η εκτόξευση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αλεξανδρούπολης που έφτασε το 148%. Παράλληλα, τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν καθημερινά εκατοντάδες ελέγχους στον Έβρο, με τα κρούσματα να αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Χαρακτηριστικά, την Τετάρτη 6/7, έγιναν 386 έλεγχοι (πριν ένα μήνα με δυσκολία έφταναν τους 100), και εντοπίστηκαν 51 κρούσματα.
Αναλυτικά:
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
75 rapid test με 15 θετικά (20%) αφορούν σε 5 άνδρες και 10 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 48 έτη
ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΜΑΡΙΩΤΙΣΣΑΣ – ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
19 rapid test με 3 θετικά (15.79%) αφορούν σε 3 άνδρες με διάμεση ηλικία τα 75 έτη
ΠΑΛΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
36 rapid test με 5 θετικά (13.89%) αφορούν σε 3 άνδρες και 2 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 18 έτη
ΠΛΑΤΕΊΑ ΔΑΣΊΟΥ ΟΡΕΣΤΙΆΔΑΣ
63 rapid test με 1 θετικό (1.59%) αφορά σε 1 κορίτσι ηλικίας 14 ετών
ΤΥΧΕΡΟ
14 αρνητικά rapid test
ΦΟΥΑΓΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
179 rapid test με 27 θετικά (15.08%) αφορούν σε 16 άνδρες και 11 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 50 έτη
Αντιδράσεις για την εβδομαδιαία ανακοίνωση κρουσμάτων
Εξέπληξε επιστήμονες και πολίτες η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας να μετατρέψει σε εβδομαδιαία, την καθημερινή απογευματινή γραπτή ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα και την πορεία της πανδημίας. “Θα πυροδοτηθούν σενάρια που δεν θα κάνουν καλό στη δημόσια Υγεία”, δηλώνει στο iatropedia.gr ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
“Εσπευσμένη” χαρακτηρίζει μερίδα των επιστημόνων την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να περιορίσει την ενημέρωση για την πανδημία -από καθημερινή σε εβδομαδιαία και συγκεκριμένα κάθε Παρασκευή– την ώρα που βρισκόμαστε σε πορεία κορύφωσης του καλοκαιρινού πανδημικού κύματος των παραλλαγών Όμικρον 4 και Όμικρον 5.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ, θα κοινοποιούνται μόνο κάθε Παρασκευή τα επιδημιολογικά δεδομένα της λοίμωξης Covid, χωρίς όμως να εξηγείται ο λόγος που επέβαλε αυτή την απόφαση. Στην επιδημιολογική έκθεση από την ερχόμενη Παρασκευή (8/7), όπως αναφέρεται, θα περιλαμβάνονται τα στοιχεία που θα καταγράφονται στην ΗΔΙΚΑ έως και τις 9:00 το πρωί της προηγούμενης μέρας, ο αριθμός των κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων από την αρχή της πανδημίας, καθώς και τα δεδομένα της επιτήρησης λυμάτων και της γονιδιωματικής επιτήρησης των μεταλλάξεων SARS-CoV-2.
Ενώ, “σε περίπτωση σημαντικών αλλαγών στην επιδημιολογία του νοσήματος θα υπάρξουν σχετικές ενημερώσεις από τον ΕΟΔΥ”, λέει η ανακοίνωση.
“Διαφωνώ με την εβδομαδιαία ενημέρωση, με την έννοια ότι θα αναπτύσσονται όλο το διάστημα σενάρια που θα πυροδοτούν υποθέσεις, που μόνο καλό δεν κάνουν”, σχολιάζει στο iatropedia.gr o Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης και εξηγεί: “Όταν δεν ενημερώνεις και αφήνεις -καλώς ή καλώς- μια αδιαφάνεια στο όλο θέμα, το οποίο στην ουσία θα εξισορροπείται με ένα σωρό εικασίες και υποθέσεις, προκαλεί μεγαλύτερο ακόμη ντόρο από το να ενημερώνεις. Ποτέ η ενημέρωση δεν έκανε κακό. Οπότε δεν συμφωνώ με αυτό”, λέει ο ίδιος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αυτή υπαγορεύθηκε από την κυβέρνηση με στόχο “να περιοριστεί αδικαιολόγητος θόρυβος γύρω από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας”, όπως επισημαίνουν πηγές στο iatropedia.gr. Κι αυτό καθώς, τα ιδιαίτερα αυξημένα στον αριθμό κρούσματα και η συνακόλουθη καθημερινή αγωνία που πυροδοτούν στην κοινωνία στην παρούσα φάση της πανδημίας και μάλιστα μεσούσης της τουριστικής περιόδου, “δίνουν λανθασμένη εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση, καθώς οι αυξημένες λοιμώξεις -όπως φαίνεται προς το παρόν- δεν επιφέρουν βάρος στο σύστημα Υγείας”, λένε οι ίδιες πηγές.
Κ.Η.