Κορωνοϊός: Όλα τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Αύριο η εισήγηση των ειδικών και οι αποφάσεις της κυβέρνησης
Νέα αυστηρά μέτρα και κλείσιμο σχολείων ζητούν κάποιοι επιστήμονες
Τι φρενάρει ένα ακόμη ολικό lockdown – Στη Θεσσαλονίκη Χαρδαλιάς και Χρυσοχοϊδης

 

Μπροστά σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι είναι η κυβέρνηση, η οποία μέχρι αύριο πρέπει να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στη λήψη πραγματικά αυστηρών μέτρων, που θα έχουν περαιτέρω οικονομικές συνέπειες, ή αν θα παρατείνει την κατάσταση εγρήγορσης, ευελπιστώντας ότι το επόμενο διάστημα δεν θα επιβεβαιωθούν οι εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις αρκετών λοιμωξιολόγων – περιλαμβανομένου του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα – ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και τείνει να γίνει ακόμα πιο επικίνδυνη.

Σήμερα, το απόγευμα, η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων θα αναλύσει – όπως κάθε Πέμπτη – στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη τα μέχρι τώρα επιδημιολογικά δεδομένα και θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο, προκειμένου να καταλήξει στην τελική της εισήγηση προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού αποφεύγουν να διαψεύσουν ή να επιβεβαιώσουν τα σενάρια που πυροδότησαν τόσο η τοποθέτηση του κ.Τσιόδρα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής χθες, όσο και η αποστροφή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχ.Χρυσοχοϊδη, που ερμηνεύτηκε ως έμμεση προαναγγελία απόφασης για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις έξι το απόγευμα.

Σημειώνουν, ωστόσο, και αυτό έχει τη σημασία του, ότι η μέχρι σήμερα εικόνα δείχνει μια αύξηση των κρουσμάτων, η οποία όμως δεν είναι εκθετική. Που σημαίνει ότι χρειάζεται εγρήγορση αλλά όχι μέτρα που θα οδηγούσαν σε ένα τρίτο, σκληρό, ολικό lockdown.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis, ιδιαίτερα για την Αττική, στην οποία κατοικούν εκατομμύρια πολίτες και δραστηριοποιούνται δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, το σενάριο της διακοπής της κυκλοφορίας από τις έξι το απόγευμα είναι πρακτικά αδύνατο, διότι, αν υιοθετηθεί, θα προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που θα επιχειρήσει να λύσει, όπως π.χ., κατακόρυφη αύξηση του συνωστισμού στα ΜΜΜ τις απογευματινές ώρες, πολυκοσμία στα σούπερ μάρκετ τα Σάββατα και πολλά άλλα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο προβληματισμός των κυβερνητικών στελεχών εστιάζεται όχι τόσο στα μέτρα, αλλά κυρίως στην υιοθέτησή τους από τους πολίτες, οι οποίοι αισθάνονται μεγάλη κόπωση και απροθυμία να τα εφαρμόσουν με την πίστη με την οποία το έπραξαν την περασμένη άνοιξη. Ως εκ τούτου, αναζητούνται μέτρα πιο ευέλικτα, όπου και για όποιο χρονικό διάστημα είναι εφικτό.

Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά τα επόμενα δύο 24ωρα, δύσκολα η κυβέρνηση θα λάβει δραματικές αποφάσεις, όπως π.χ. να κλείσουν ξανά τα σχολεία. Άλλωστε, το έχει διαμηνύσει με όλους τους τρόπους ότι σε περίπτωση λήψης πρόσθετων μέτρων, τα σχολεία θα είναι αυτά που θα κλείσουν τελευταία.

Εξίσου δύσκολο είναι να λάβει δραστικές αποφάσεις και για το λιανεμπόριο, καθώς οι πιέσεις από τον εμπορικό κόσμο είναι ασφυκτικές. Το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι να διατηρηθεί μόνο το click away και να ανακληθεί η μέθοδος του click in shop.

Αυτά, αν η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει περίπου στα σημερινά επίπεδα. Αν αρχίσει να επιβαρύνεται με ταχύτητα, τότε, όλα θα τεθούν εξ αρχής στο τραπέζι. Κι επειδή, ο κίνδυνος επέλασης ενός τρίτου, ισχυρού κύματος της πανδημίας καραδοκεί, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει ήδη την επικαιροποίηση της απόφασης για χορήγηση 7,5 δισ. ευρώ για μέτρα στήριξης για το 2021.

Νίκος Σύψας: Απαραίτητο να ληφθούν αυστηρά νέα μέτρα

Σκληρότερα νέα μέτρα για την αναχαίτιση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στην Αττική, πρότεινε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Νίκος Σύψας, με τα κρούσματα σε όλη την περιφέρεια να κινούνται καθημερινά ανοδικά.

O καθηγητής τόνισε πως ο κορωνοϊός επελαύνει, καθιστώντας δύσκολη την ισορροπία ανάμεσα σε υγεία και οικονομία, με αποτέλεσμα να κρίνει απαραίτητη την άμεση και ακαριαία λήψη «αυστηρών μέτρων».

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Αττικής αλλά και της Θεσσαλονίκης, ο κ. Σύψας διευκρίνισε πως και οι δύο περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο» και πως είναι ανάγκη να ληφθούν νέα μέτρα. Το ίδιο ισχύει, σύμφωνα με τον ίδιο και για την Πάτρα.

«Ειδικότερα, περιοχές της Αττικής όπως τα Πατήσια, η Κυψέλη και το κέντρο της Αθήνας παρουσιάζουν εκθετική αύξηση κρουσμάτων, σημαίνοντας συναγερμό», τόνισε και επανέλαβε πως όλα τα μέτρα παραμένουν πάνω στο τραπέζι των ειδικών, καθώς ακόμα και στα σχολεία παρουσιάζονται κρούσματα, γεγονός που δεν τα καθιστά άνοσα, ενώ θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να κλείσουν δραστηριότητες.

Εξαδάκτυλος: Πρέπει να κλείσουν τα σχολεία

Υπέρ της πεποίθησης ότι πρέπει να κλείσουν τώρα τα σχολεία τάχθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος,  καθώς «αυτή τη φορά διαπιστώνουμε ότι έχουμε και πολλές αναφορές κρουσμάτων από σχολεία».

Με αφορμή τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος επισήμανε στο Mega ότι το βρετανικό στέλεχος είναι θέμα χρόνου να επικρατήσει παντού.

«Αν μεταδίδεται 50% ταχύτερα, θα μας υποχρεώνει να παίρνουμε αποφάσεις με μεγαλύτερη ταχύτητα που θα πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικές. Είναι σαφές ότι η δραστηριότητες που ξεκίνησαν από τις 11/1 και μετά άφησαν αποτύπωμα που δεν φέρουν αμφισβήτηση», ανέφερε.

«Έχουμε αύξηση κρουσμάτων ακριβώς 14 ημέρες μετά το άνοιγμα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης», πρόσθεσε.

«Δεν θα πρέπει να περιμένουμε του Αγίου Βαλεντίνου για να ληφθούν μέτρα. Θα πρέπει να επιστρέψουμε στην τηλεκπαίδευση το συντομότερο και να δούμε τι άλλο θα απαιτηθεί για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού», υπογράμμισε.
Επιπλέον, χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ότι δεν εμβολιάζονται υγειονομικοί, δεδομένου ότι διαχειριζόμαστε τη μεγάλη επιθυμία των ανθρώπων που βρίσκονται εκτός νοσοκομείων, όπου αναζητούν αγωνιωδώς τρόπο για να εμβολιαστούν.

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα Χρυσοχοΐδης – Χαρδαλιάς

Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, όπου θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη με τους φορείς της πόλης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Σημειώνεται ότι το ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης παρουσιάζει έντονα αυξητική τάση στις τελευταίες μετρήσεις, στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ. Έπειτα από χρονική περίοδο περίπου ενός μήνα, όπου η συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα ανιχνευόταν σε σταθερά χαμηλά επίπεδα, με μικρές αυξομειώσεις μεταξύ των μετρήσεων, οι αναλύσεις μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των αποτελεσμάτων από τις δύο τελευταίες δειγματοληψίες δείχνουν σημαντική αύξηση.

«Τα κρούσματα αυξάνονται, τα νούμερα στα λύματα αρχίζουν και τσιμπάνε προς τα πάνω, πράγμα που σημαίνει ότι χτυπάει πάλι καμπανάκι για τη λήψη νέων μέτρων», δήλωσε χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Σε αυτό το καινούργιο χτύπημα της καμπάνας για την αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου τρίτου κύματος του κορονοϊού, είμαστε σοφότεροι. Πρέπει να αντιδράσουμε ακαριαία και έξυπνα για την ανάσχεση της πανδημίας. Να περιορίσουμε τη μετάδοση αλλά να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ανοιχτές λειτουργίες», είπε ο κ. Ζέρβας. Πρόσθεσε, δε, πως μεταξύ των λύσεων είναι να «κρατήσουμε ανοιχτή μόνο την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η αγορά να λειτουργεί μόνο με click away. Έχουμε γνώση να το κάνουμε στοχευμένα με όσο το δυνατόν λιγότερους ταλαιπωρημένους πολίτες και επιχειρηματίες, διότι έναν χρόνο μετά την εμφάνιση του κορονοϊού υπάρχει μεγάλη κόπωση στον κόσμο».

Ο κ. Ζέρβας πρόσθεσε πως οι αποφάσεις για τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται άμεσα και να μη χάνετε ούτε λεπτό, ενώ βαθμολόγησε με «πολύ καλά» τους Θεσσαλονικείς όσον αφορά την τήρηση των μέτρων προστασίας, συμπληρώνοντας ωστόσο πως η «μεγάλη κινητικότητα από λίγους μπορεί να κάνει τη ζημιά».

(με πληροφορίες από ieidiseis.gr και topontiki.gr)

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο