Κορονοϊός: Μόλις το 14% των ανεμβολίαστων 60άρηδων πλήρωσε το πρόστιμο

Στη λίστα ληξιπρόθεσμων οφειλετών όλοι οι υπόλοιποι

Μόλις το 14% των ανεμβολίαστων πολιτών άνω των 60 ετών πλήρωσε το πρόστιμο που επιβλήθηκε για την άρνησή τους να προστατευτούν εμβολιαζόμενοι από την πανδημία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων εντοπίστηκαν συνολικά 317.962 φυσικά πρόσωπα στα οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 50 ευρώ για τον Ιανουάριο (τον Φεβρουάριο το πρόστιμο φθάνει 100 ευρώ). Η επιβολή του μισού προστίμου αφορά ένα δεκαπενθήμερο, δεδομένου ότι η προθεσμία για τον εμβολιασμό έληγε στις 15 Ιανουαρίου.

Από το σύνολο των παραπάνω φυσικών προσώπων, 297.207 ειδοποιήθηκαν μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, ενώ 20.755 ενημερώθηκαν με συστημένη επιστολή. Το πρόστιμο Ιανουαρίου έπρεπε να πληρωθεί μέχρι τις 15/3/2022 και, σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, μόνο 44.000 το πλήρωσαν. Οι υπόλοιποι μπήκαν στη λίστα των ληξιπρόθεσμων οφειλετών και ήδη «τρέχουν» προσαυξήσεις. Μάλιστα η φορολογική διοίκηση το επόμενο διάστημα θα κινήσει διαδικασίες που προβλέπονται για όλους τους οφειλέτες που μπορεί να φτάσουν μέχρι και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για το ποσό των 50 ευρώ. Τις προσεχείς μέρες λήγει και η προθεσμία για την πληρωμή του προστίμου του μηνός Φεβρουαρίου. Στην πράξη επιβολής προστίμου που έλαβαν οι ανεμβολίαστοι αναφέρεται ότι αυτή προσβάλλεται δικαστικά με την άσκηση προσφυγής ενώπιον των τακτικών δικαστηρίων.

Σε περίπτωση αμφισβήτησης της επιβολής προστίμου λόγω μη υποχρέωσης εμβολιασμού ή ύπαρξης νόμιμου λόγου απαλλαγής από την υποχρέωση αυτή, παρέχονται οδηγίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση emvolio.gov.gr/prostima αναφορικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να οδηγήσουν σε διαγραφή του.

makthes.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο