Κορωνοϊός: Με ποιο εμβόλιο θα γίνει η 4η δόση;

Η άποψη του καθηγητή Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής του ΔΠΘ και αντιπροέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας Β. Μανωλόπουλου

Στελέχη της επιστημονικής κοινότητας αλλά και της κυβέρνησης μας έχουν προϊδεάσει για το επικρατέστερο σενάριο επανεκκίνησης του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία» το φθινόπωρο με τη χορήγηση τέταρτης δόσης στον γενικό πληθυσμό. Ποιο εμβόλιο όμως θα κληθούμε να κάνουμε εφόσον επιβεβαιωθεί η επιστροφή στη διαδικασία ανοσοποίησης;
«Με τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια» ήταν η απάντηση του καθηγητή Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και αντιπροέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας Ευάγγελου Μανωλόπουλου. Εξηγεί πως έως τότε αναμένεται να αποσαφηνιστεί εάν οι εταιρείες θα προωθήσουν μια πιο ενισχυμένη εκδοχή που στοχεύει στην παραλλαγή Όμικρον.
Την περασμένη Τετάρτη η Moderna ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα, υπογραμμίζοντας πως το νέο εμβόλιό της αυξάνει την ανοσία, προκαλώντας οκτώ φορές περισσότερα αντισώματα. Αυτό ενισχύει τις ελπίδες της να το κυκλοφορήσει ως τέταρτη δόση στα τέλη του καλοκαιριού, αν και θεωρείται αμφίβολο εάν μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες παγκοσμίως.
Και η αναπτύσσει ενισχυτικό εμβόλιο ειδικά για την Όμικρον που θα παρέχει καλύτερη προστασία έναντι νέων παραλλαγών. Για την ώρα δεν έχουν γνωστοποιηθεί δεδομένα των κλινικών μελετών. Καθώς ο τουρισμός αυξάνει την κινητικότητα και τα μέτρα είναι στο ανώτατο επίπεδο χαλάρωσης για τους θερινούς μήνες, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας έξαρσης ακόμη και εντός του καλοκαιρού.
Αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η πρόσκληση εμβολιασμού με ενισχυτική δόση το φθινόπωρο να αφορά το γενικό πληθυσμό και όχι μόνο τις ευάλωτες ομάδες. Η μετάλλαξη Ομικρον παραμένει κυρίαρχη και αυτό είναι πια παρήγορο καθώς τα υπάρχοντα εμβόλια παρέχουν υψηλή προστασία αν αναμονή ανάπτυξης εμβολίων που θα προκαλούν πιο μακρόχρονη ανοσία και δεν θα τα προσπερνούν οι μεταλλάξεις. Αναμονή υπάρχει στην επιστημονική κοινότητα και για τα ρινικά εμβόλια που θα ενεργοποιούν την αντιική άμυνα στο σημείο όπου εγκαθίσταται αρχικά ο ιός, αναστέλλοντας εξ αρχής τη δράση του.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο